Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Απρίλιο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (15/4) και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και διυλισμένων προϊόντων έλαβαν εξαιρέσεις από τους δασμούς που ανακοινώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανησυχίες ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να εντείνουν τις εμπορικές διαμάχες επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου. Με τις διαπραγματεύσεις και τα αντίμετρα να συνεχίζονται, η κατάσταση είναι ρευστή και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι. Ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη, οδηγώντας σε μείωση της εκτιμώμενης αύξησης της ζήτησης πετρελαίου κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του 2025. Τώρα ο ΙΕΑ προβλέπει ετήσια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού κατά 730 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα για το 2025 συνολικά.
Η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτήθηκε επίσης από την αιφνιδιαστική απόφαση οκτώ μελών του OPEC+, τα οποία συμμετείχαν σε εθελοντικές περικοπές από τον Νοέμβριο του 2023, να τριπλασιάσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις του στόχου παραγωγής τους για τον Μάιο στα 411 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Ωστόσο, η πραγματική αύξηση μπορεί να είναι πολύ μικρότερη, καθώς ορισμένες χώρες, όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, παράγουν ήδη πολύ πάνω από τους στόχους τους. Συγκεκριμένα, η παραγωγή αργού στο Καζακστάν έφτασε στο υψηλό επίπεδο των 1.8 εκατ. βαρελιών την ημέρα, εξέλιξη που θέτει τη χώρα περίπου 390 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από την ποσόστωση παραγωγής του στο OPEC+. Επιπλέον, αρκετές χώρες του OPEC+ έχουν δεσμευτεί να αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή τους επόμενους μήνες, γεγονός που μπορεί να αναιρέσει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης.
Εν τω μεταξύ, η πρώτη προσέγγιση του ΙΕΑ στο πετρελαϊκό ισοζύγιο για το 2026 δείχνει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου μειώνεται στα 690 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα εν μέσω ενός εύθραυστου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο. Προς το παρόν, οι προοπτικές για αύξηση της πετρελαϊκής προσφοράς εκτός των χωρών του OPEC+ παραμένουν ισχυρές στα 920 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, επισκιάζοντας άνετα την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, ακόμη και όταν η επέκταση της προσφοράς στις ΗΠΑ επιβραδύνεται σε μόλις 280 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Η Βραζιλία (+240 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα), η Γουιάνα (+160 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα) και ο Καναδάς (+120 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα) αναμένεται να είναι άλλες σημαντικές πηγές ανάπτυξης.
Με επίπονες εμπορικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν κατά την διάρκεια της αναστολής ισχύος 90 ημερών για τους δασμούς και πιθανώς μετά, οι αγορές πετρελαίου βρίσκονται σε συνεχή αβεβαιότητα για φέτος και το επόμενο έτος, καταλήγει ο ΙΕΑ.