Η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ, η υπογραφή της οποίας μετατίθεται χρονικά, θα περιλαμβάνει και θέματα ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας, υδρογόνου και ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Η γεωπολιτική σκοπιμότητα της συμφωνίας είναι προφανής για το Ισραήλ, ιδίως λόγω των εκρηκτικών γεωπολιτικών συνθηκών του τελευταίου και πλέον έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου το Τελ Αβίβ έχει βρει στο πρόσωπο της Αθήνας έναν σταθερό συμπαραστάτη, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί, έτσι, και στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Και, φυσικά, η ενεργειακή αγορά του Ισραήλ θα αποκτήσει πρόσβαση σε αγορές ενέργειας της Ευρώπης, ενώ και το ηλεκτρικό του δίκτυο θα συνδεθεί με το ευρωπαϊκό.
Αλλά και η Ελλάδα ευελπιστεί πως, με τη συμφωνία αυτή, ότι το Ισραήλ θα έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου και, επιπλέον, θα δοθεί προς την Άγκυρα ένα ισχυρότερο μήνυμα για την υλοποίηση του έργου.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Κοέν είχε μεταφέρει στον Κύπριο ομόλογό του, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, τη βούληση της κυβέρνησής του για την υλοποίηση του Great Sea Interconnector, κάτι που θεωρείται ότι έδρασε θετικά για την υπέρβαση των διαφορών, που είχαν ανακύψει τον Σεπτέμβριο ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία για την πορεία του έργου. Το πρότζεκτ θα βρεθεί στο επίκεντρο, εξάλλου, της συνάντησης που θα έχουν οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ στη Μεγαλόνησο τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, παραμένει η εκκρεμότητα αναφορικά με την έγκριση, εκ μέρους της ΡΑΕ Κύπρου, των δαπανών ύψους 36 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 48 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ. Αυτό διαπιστώθηκε στην τηλεδιάσκεψη ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ τη Δευτέρα, και, συνεπώς, δεν είναι ακόμη εφικτό να εκδοθεί η ρυθμιστική σχετική απόφαση. Πάντως, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται αποφασισμένος να προσφύγει για το θέμα στην ΕΕ.