Μετά την πρόθεση της Γερμανίας αλλά και της Βρετανίας να εκκινήσουν επαφές με τη νέα ηγεσία, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Συρία –που από το 2012 βρισκόταν στη Βηρυτό, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν διακόψει κάθε επαφή με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ– βρέθηκε εκ νέου στη Δαμασκό, προκειμένου να «γίνουν οι πρώτες επαφές», ανέφερε η Κάλας. Εάν αυτό σημαίνει αποκατάσταση των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Συρία, αυτό είναι αρκετά πρώιμο, όπως άφησε να εννοηθεί η ίδια, σημειώνοντας ότι οι βασικές αρχές για να συμβεί, απαιτούν σεβασμό: στην εδαφική ακεραιότητα, εθνική κυριαρχία, στις μειονότητες, στα δικαιώματα των γυναικών και στην ανεξιθρησκία, καθώς και απομάκρυνση κάθε «επιρροής» της Μόσχας και της Τεχεράνης στη χώρα.
Το ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την πρώτη που προήδρευσε η Κάλας στις Βρυξέλλες, ενώ σε ό,τι αφορά πιθανή άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι των ανταρτών της HTS (εν ισχύι από το 2014), η ίδια στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι χρειάζονται «εγγυήσεις», δηλαδή να εξασφαλίσουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση και ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει όλες τις μειονοτικές ομάδες. «Προς το παρόν στέλνουν τα σωστά μηνύματα, αλλά χρειαζόμαστε πράξεις», σημείωσε. Βασικός στόχος της Ε.Ε., εξάλλου, είναι η συνέχιση της στήριξης της Συρίας, ώστε κάποια στιγμή να γίνει εφικτή η επιστροφή των προσφύγων που βρίσκονται στην Ευρώπη, καθώς και «να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, να αφήσει κενό σε τρίτους παράγοντες, όπως συνέβη στη Λιβύη και το Αφγανιστάν», υπογράμμισε η Κάλας.
Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, να είναι δηλαδή «παρούσα» η Ε.Ε. στις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Ιορδανία, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Για την Κομισιόν, η Τουρκία έχει εξάλλου ρόλο «κλειδί» στις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού, με ενεργή στήριξη της Ε.Ε.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")