η Ρωσία δημιούργησε έναν στόλο δεξαμενόπλοιων ανώνυμης ιδιοκτησίας, με αμφισβητήσιμη ρύθμιση, ελαχιστοποιώντας έτσι την έκθεσή της στους δυτικούς περιορισμούς για τις εξαγωγές πετρελαίου της. Καθώς αυτά τα πλοία της γκρίζας αγοράς δεν μπορούν να λάβουν κάλυψη από τις καλά κεφαλαιοποιημένες ασφαλιστικές αγορές στην Ευρώπη, τα παράκτια κράτη της Βαλτικής -όπως η Δανία- δεν είναι σίγουρο αν οι πλοιοκτήτες θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις απαιτήσεις σε περίπτωση μεγάλης διαρροής. Ο κίνδυνος ρύπανσης ενισχύεται από την υψηλή μέση ηλικία του σκιώδους στόλου, την αβέβαιη διαχείριση και την τάση αποφυγής της πλοήγησης.
Τη Δευτέρα, έξι χώρες του ΝΑΤΟ με ακτές κατά μήκος της διαδρομής μεταφοράς πετρελαίου από τη Ρωσία στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα - το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Εσθονία - συμφώνησαν να ζητούν από τα δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου αποδείξεις ασφάλισης σε βασικά σημεία διέλευσης, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Εσθονός πρωθυπουργός Κρίστεν Μίχαλ. Εάν τα δεξαμενόπλοια δεν απαντήσουν στο αίτημα, η μη ανταπόκριση «θα αξιολογηθεί και θα αντιμετωπιστεί σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους μας», δήλωσε.
Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας προειδοποίησε ότι η αύξηση των εντάσεων στη Βαλτική θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να αναθέσει ναυτική συνοδεία στον αμφιλεγόμενο στόλο δεξαμενόπλοιων της, αυξάνοντας περαιτέρω τις τριβές μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ρωσικών δυνάμεων. Άλλες πιθανές ρωσικές ενέργειες στη Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περισσότερες παρεμβολές GPS - που αποτελούν ήδη σοβαρό ζήτημα - και άλλες δραστηριότητες ηλεκτρονικού πολέμου.
«Μπορεί επίσης να δούμε τη Ρωσία να εμφανίζεται πιο απειλητική για τα στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία της Δανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο παρεξηγήσεων και μικρών συγκρούσεων μεταξύ σκαφών στη Βαλτική Θάλασσα», προειδοποίησε ο οργανισμός.
Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να επεκταθεί και στην Αρκτική, μια περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας. «Η Ρωσία θα επιδείξει δύναμη στην περιοχή μέσω επιθετικής και απειλητικής συμπεριφοράς, η οποία θα συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο κλιμάκωσης από ό,τι έχει παρατηρηθεί προηγουμένως στην Αρκτική», προειδοποίησε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας.