Επρόκειτο και για την επίσημη «πρώτη» του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο οποίος έκανε λόγο για μια «πολύ καλή στιγμή να ενισχύσουμε την κινητικότητα της διεύρυνσης και της σταδιακής ενσωμάτωσης» των Δυτικών Βαλκανίων.
Πράγματι, χθες το «μπλοκ» μέσω της διακήρυξης που υιοθέτησε καλωσόρισε την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Κινητικότητα
«Υστερα από 15-20 χρόνια ακινησίας, υπάρχει πλέον κινητικότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διαδικασία ένταξης», σχολίασε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης, τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον «αποδίδονται καρποί. Ανοίξαμε νέο κεφάλαιο με την Αλβανία, κλείσαμε κεφάλαια με το Μαυροβούνιο, ενώ μπορέσαμε να προωθήσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, που δεν ήταν εύκολο. Επιταχύνονται οι διαδικασίες σε μια γεωπολιτική στιγμή που σημειώνεται αυξημένο ενδιαφέρον των κρατών-μελών για επιτάχυνση αυτής της προσέγγισης».
Για ευκαιρία συνάντησης των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων με τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αποκλειστική δήλωση στην «Κ», ο πρέσβης Φέριτ Χότζα επισήμανε ότι είναι «η στιγμή να αξιολογήσουμε τι έχει επιτευχθεί τον χρόνο που πέρασε, αλλά και εκείνη που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν με τη νέα ηγεσία της Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας συνόδου». Στόχος, εξάλλου, ήταν να επισημανθεί ότι «η διεύρυνση πρέπει να παραμείνει στρατηγικός στόχος όχι μόνο δικός μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, τουλάχιστον δύο υποψήφια κράτη-μέλη, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία, σημείωσαν αυτή την εβδομάδα αρκετή πρόοδο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Μαυροβούνιο έκλεισε τρία κεφάλαια, ενώ η Αλβανία άνοιξε εκείνο που αφορά τις εξωτερικές σχέσεις. Επρόκειτο για στόχο που έπρεπε να εκπληρωθεί έως το τέλος του έτους, ανέφερε ο Φέριτ Χότζα, σημειώνοντας ότι «φυσικά, δεν το καταφέραμε μόνοι μας, αλλά μαζί με τους εταίρους μας, και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα τα κράτη-μέλη για την περαιτέρω βοήθεια, κατανόηση και εμπιστοσύνη. Γιατί πρόκειται για σχέση εμπιστοσύνης». Επισήμανε, παράλληλα, ότι φιλοδοξία των Τιράνων είναι να ανοίξουν όλες οι δέσμες κεφαλαίων έως το 2025.
Γεωστρατηγική επένδυση
Χθες, εξάλλου, υπεγράφη μεταξύ της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και της αλβανικής κυβέρνησης συμφωνία εταιρικής σχέσης ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, τόνισε ο Αλβανός πρέσβης, «για να έρθουμε πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας. Ειδικά λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης και γύρω από την Ευρώπη, η συμφωνία προσθέτει κάτι παραπάνω στις σχέσεις μας».
Από την πλευρά της, η Κάγια Κάλας έκανε λόγο για «επένδυση στην κοινή μας ασφάλεια», που αποδεικνύει τη θέλησή μας να κάνουμε «περισσότερα», ώστε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και ως προς τις «κοινές ανησυχίες που έχουμε τόσο στην Ευρώπη όσο και στα Δυτικά Βαλκάνια».
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19-12-2024)