Το Κατάρ προειδοποίησε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι χώρες του μπλοκ επιβάλουν κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας που εγκρίθηκε πρόσφατα σχετικά με τη δέουσα επιμέλεια για τη βιωσιμότητα, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida al-Kaabi.

Η οδηγία της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, επιτρέπει την επιβολή προστίμων ύψους έως και 5% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας, εάν η διοίκηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στο περιβάλλον.

«Αν χάσω το 5% των εσόδων μου από την προμήθεια στην Ευρώπη, δεν θα προμηθεύσω την Ευρώπη», δήλωσε ο al-Kaabi σε συνέντευξή του. «Δεν μπλοφάρω», πρόσθεσε.

Το Κατάρ έχει καταστεί κρίσιμος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες μειώνουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η QatarEnergy, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας, έχει συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες.

Ο Al-Kaabi, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, δήλωσε ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα ήταν ανεφάρμοστη για εταιρείες όπως η QatarEnergy.

Η οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα έχει προκαλέσει επικρίσεις τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Οι χώρες πρέπει να μεταφέρουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο έως το 2026 και ένα χρόνο αργότερα, το 2027, οι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις εταιρείες, με σταδιακή σταδιακή εφαρμογή μεταξύ τριών και πέντε ετών μετά την έναρξη ισχύος.

Η οδηγία αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του μπλοκ για την ευθυγράμμιση των εταιρικών πρακτικών με τον στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η οδηγία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και ότι το τι συνιστά δυσμενείς επιπτώσεις στο πλαίσιο του μέτρου καθορίζεται από παγκοσμίως αναγνωρισμένα πρότυπα.

«Η δέουσα επιμέλεια βάσει της οδηγίας βασίζεται στον κίνδυνο», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. «Απαιτεί μόνο από τις εταιρείες να λαμβάνουν μέτρα που είναι ευλόγως διαθέσιμα και αναλογικά προς τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί», ανέφερε.