Οι πολυαναμενόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πράσινα ομόλογα τέθηκαν σε ισχύ το Σαββατοκύριακο, αν και τα αυστηρά κριτήρια σημαίνουν ότι μόνο μια μικρή ομάδα δανειοληπτών μπορεί να τους υιοθετήσει προς το παρόν.

Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων (EUGBS) έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην εξάλειψη του «πράσινου ξεπλύματος» στην αναπτυσσόμενη αγορά ομολόγων που χρηματοδοτούν έργα φιλικά προς το κλίμα. Στο μέλλον, η ΕΕ λέει ότι η ευθυγράμμιση με τους κανόνες είναι απαραίτητη εάν οι εκδότες ομολόγων θέλουν να προωθήσουν το χρέος τους ως «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο».

Πρόκειται για την προσπάθεια του μπλοκ να παράσχει ένα χρυσό πρότυπο για μια αγορά που έχει ένα συνονθύλευμα από κατευθυντήριες γραμμές και ετικέτες του κλάδου, με επικεφαλής τις Αρχές Πράσινων Ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (ICMA). Το EUGBS παραμένει επίσης εθελοντικό, και οι τραπεζίτες λένε ότι είναι πιθανό οι περισσότεροι εκδότες χρέους να απέχουν από την τήρηση των πιο αυστηρών όρων του το επόμενο έτος.

«Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το πρότυπο πράσινων ομολόγων ICMA», δήλωσε ο Hans Biemans, επικεφαλής των βιώσιμων αγορών της ING Groep NV. Οι εκδότες με μεγάλους όγκους «σχετικά απλών πράσινων περιουσιακών στοιχείων», όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ανανεώσιμης ενέργειας, είναι οι πιο πιθανοί να το υιοθετήσουν, είπε.

Οι κανόνες έγιναν διαθέσιμοι στους δανειολήπτες στις 21 Δεκεμβρίου, αφού συμφωνήθηκαν από τους νομοθέτες στις αρχές του 2023, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις. Η αγορά συνεχίζει να επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αψηφώντας την αντίδραση των ΗΠΑ κατά των επενδύσεων ESG, με περίπου 560 δισεκατομμύρια δολάρια πράσινων ομολόγων να έχουν εκδοθεί μόνο φέτος.

Ορισμένα από τα βασικά κριτήρια του EUGBS είναι ότι τουλάχιστον το 85% των εσόδων από τα ομόλογα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με την πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ, ένα ξεχωριστό και γενικότερο εγχειρίδιο κανόνων για τη βιωσιμότητα. Όλα τα έργα πρέπει να συμμορφώνονται με τον όρο «δεν προκαλούν σημαντική βλάβη» και πρέπει να πιστοποιούνται από ορισμένο επιθεωρητή πράσινων ομολόγων της ΕΕ, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

Ενώ η επιπλέον εργασία που απαιτείται μπορεί να αποτρέψει πολλούς, είναι πιθανό το δέλεαρ του δυνητικά χαμηλότερου κόστους δανεισμού να πείσει όσους έχουν αρκετά επιλέξιμα έργα. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ενδέχεται να προτιμήσουν τα ομόλογα που τηρούν το πρότυπο, δεδομένης της ευθυγράμμισής τους με την ταξινομία, καθώς αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην προσέλκυση εισροών από επενδυτές με βιώσιμες εντολές.

«Ενδέχεται τα κράτη της ΕΕ, οι υπερεθνικοί οργανισμοί, και οι οργανισμοί, μαζί με τις αμιγώς πράσινες εταιρείες, να είναι οι πρώτοι» που θα χρησιμοποιήσουν την ετικέτα, έγραψε ομάδα της δικηγορικής εταιρείας A&O Shearman. Μετά από αυτό, «μπορεί να γίνει όλο και πιο δημοφιλής, καθώς περισσότεροι εκδότες συνηθίζουν στο αυξανόμενο περιβάλλον της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας».

Ο Tammo Diemer, συνδιευθυντής του Γερμανικού Οργανισμού Χρηματοδότησης, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι, ενώ θα «υιοθετήσει τις προτάσεις της ταξινόμησης και θα αυξήσει τη διαφάνεια», δεν προτίθεται να εφαρμόσει το πρότυπο των πράσινων ομολόγων. Ο διευθύνων σύμβουλος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Markus Stix, δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν προτίθεται να εκδώσει ομόλογα EUGBS το επόμενο έτος, λέγοντας ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητά του με ένα εθνικό πράσινο πλαίσιο.

Αυτό θα αφήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά να παρακολουθούν για να δουν πόσοι εκδότες πράσινων ομολόγων θα αποφασίσουν να ευθυγραμμιστούν με αυτό, και πώς οι τιμές του χρέους τους σε σχέση με τους ομολόγους τους. «Εταιρείες μεγάλης κλίμακας και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με επιλέξιμα έργα και περιουσιακά στοιχεία σε ισχύ θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν οι πρωτοπόροι της ετικέτας EUGBS», δήλωσε ο Kevin Leung, αναλυτής βιώσιμης χρηματοδότησης στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης. «Η ετικέτα θα γίνει ένα εξέχον υποσύνολο της αγοράς πράσινων ομολόγων».