της κάλυψης της ζήτησης, δήλωσε ο Ezzet Saber Ismael, αναπληρωτής υπουργός για θέματα υποθέσεις φυσικού αερίου. σε συνέντευξη στη Βαγδάτη.
Η χώρα της Μέσης Ανατολής, μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν και τις ΗΠΑ, έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά καύσης αερίου, μια διαδικασία που σπαταλά τα καύσιμα αντί να τα συλλέγει και να τα χρησιμοποιεί σε βιομηχανίες όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ιράκ αναγκάστηκε να καταφύγει σε εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του γειτονικού Ιράν, για το οποίο χρειάζεται τακτικές απαλλαγές κυρώσεων από την Ουάσιγκτον. Μια υπάρχουσα άδεια ισχύει μέχρι τον Ιούνιο, είπε ο Ismael.
Οι φλόγες αποτελούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια, καθώς η έλλειψη υποδομής για την αφαίρεση του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να καίνε την περίσσεια καυσίμου. Αν και αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο, είναι λιγότερο ισχυρό από την εναλλακτική λύση — τον εξαερισμό, κατά τον οποίο το μεθάνιο απελευθερώνεται απευθείας στον αέρα.
Ο Ισμαέλ είπε ότι το Ιράκ μείωσε τις εκρήξεις αερίου από 47% το 2021 σε περίπου 33% φέτος. Το Global Gas Flaring Tracker της Παγκόσμιας Τράπεζας νωρίτερα φέτος δείχνει ότι οι όγκοι του φυσικού αερίου που καίγονται παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθεροί την πενταετία έως το 2023. Οι στόχοι του Ιράκ έχουν επίσης υποχωρήσει στο παρελθόν, μετά από παλαιότερο στόχο να τερματιστεί η καύση έως το 2023.
Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το Ιράκ σχεδιάζει να προσθέσει έργα που θα χρησιμοποιούν 290 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως φυσικού αερίου που παράγεται από κοιτάσματα πετρελαίου στο νότο, είπε ο Ισμαέλ. Αυτό περιλαμβάνει 50 εκατομμύρια από το πεδίο Artawi από ένα έργο TotalEnergies, το οποίο θα αυξηθεί σε 300 εκατομμύρια έως το 2027, είπε.
«Μόνο για το έργο Artawi, οι επενδύσεις θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα πλήρες συγκρότημα φυσικού αερίου που ονομάζουμε επιταχυνόμενη επένδυση που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Η χώρα σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι Grand Faw στο νότο, για να καλύψει τη ζήτηση για το καύσιμο. Θα αρχίσει να στέλνει προσκλήσεις τον Ιανουάριο, κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες, για να διαγωνιστούν για την κατασκευή του έργου. Ο τερματικός σταθμός θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 300.000 κυβικών μέτρων.
Το Ιράκ παράγει επί του παρόντος 3,122 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, εκ των οποίων περίπου 1,048 δισεκατομμύρια είχαν καεί έως τις 22 Δεκεμβρίου, είπε ο Ισμαέλ.