Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι Έλον Μασκ και Βιβέκ Ραμασουάμι, οι εκλεκτοί του Τραμπ για το 'Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας' (DOGE), και αρκετοί γνωστοί πιστοί του δόγματος MAGA, όπως η Λώρα Λούμερ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ και ο Βιβέκ Ραμασουάμι, επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τον εκλεγμένο πρόεδρο Donald Trump για να ηγηθούν του DOGE, έχουν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσλαμβάνουν ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί Αμερικανοί με «κίνητρα» για να καλύψουν αυτές τις θέσεις εργασίας.
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Τραμπ που υποστηρίζουν τις σκληρές θέσεις του για τη μετανάστευση. Οι συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα βίζα H-1B, μια κατηγορία θεωρήσεων για εξειδικευμένους εργαζόμενους, έχουν ενταθεί πρόσφατα, με ορισμένους να υποστηρίζουν την κατάργηση των ανώτατων ορίων για τις πράσινες κάρτες ανά χώρα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες από χώρες όπως η Ινδία.
Μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του, το ρήγμα θα μπορούσε ενδεχομένως να καταδείξει αν η ιστορική βάση του Τραμπ ή οι νέοι σύμμαχοί του στον κλάδο της τεχνολογίας θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνησή του.
Η συζήτηση ξεκίνησε την Κυριακή, αφού ο Τραμπ όρισε τον κεφαλαιούχο επιχειρηματικών κεφαλαίων Σρίραμ Κρισνάν ως σύμβουλό του για την πολιτική τεχνητής νοημοσύνης. Η Λώρα Λούμερ, πιστή του Τραμπ και υπερσυντηρητική ακτιβίστρια με ιστορικό ρατσιστικών σχολίων, επέκρινε τον διορισμό ως «βαθιά ανησυχητικό». Έγραψε στο Χ: «Είναι ανησυχητικό να βλέπεις τον αριθμό των αριστερών καριέρας που διορίζονται τώρα για να υπηρετήσουν στη διοίκηση του Τραμπ, όταν μοιράζονται απόψεις που είναι σε άμεση αντίθεση με την ατζέντα του Τραμπ “Πρώτα η Αμερική”».
Η Λούμερ προκάλεσε αντιδράσεις για τα εμπρηστικά σχόλια που έκανε στο X την Τρίτη. Σε απάντηση σε μια ανάρτηση που έλεγε ότι το έθνος χτίστηκε από «μετανάστες που οδήγησαν στην καινοτομία», έγραψε ότι οι ΗΠΑ «χτίστηκαν από λευκούς Ευρωπαίους» και «όχι από τριτοκοσμικούς εισβολείς από την Ινδία». Σε μια άλλη ανάρτηση έγραψε: «Δεν είναι ρατσιστικό κατά των Ινδών να θέλεις τις αυθεντικές πολιτικές MAGA που ψήφισα. Ψήφισα υπέρ της μείωσης των θεωρήσεων H-1B. Όχι για την επέκτασή τους».
Ο επιχειρηματίας Ντέιβιντ Σακς σημείωσε σε απάντηση ότι ο Κρισνάν υποστηρίζει την κατάργηση των ανώτατων ορίων για τις πράσινες κάρτες ανά χώρα, όχι την πλήρη άρση των ανώτατων ορίων.
Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος έχει επωφεληθεί και ο ίδιος από το πρόγραμμα H-1B, έγραψε σε απάντηση σε μια ανάρτηση στο X την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν αρκετοί «εξαιρετικά ταλαντούχοι» και «εξαιρετικά κινητοποιημένοι» μηχανικοί στις ΗΠΑ. «Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι σούπερ ταλαντούχοι μηχανικοί ΚΑΙ σούπερ κινητοποιημένοι στις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ χαμηλός», έγραψε. «Σκεφτείτε το σαν μια επαγγελματική αθλητική ομάδα: αν θέλετε η ΟΜΑΔΑ σας να κερδίσει το πρωτάθλημα, πρέπει να προσλάβετε κορυφαία ταλέντα όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ολόκληρη την ΟΜΑΔΑ να κερδίσει». Σε άλλη ανάρτηση, έγραψε ότι η «έλλειψη εξαιρετικών ταλέντων μηχανικών» είναι ένας «θεμελιώδης περιοριστικός παράγοντας στη Silicon Valley».
Η Λούμερ κατηγόρησε υψηλόβαθμα στελέχη της Silicon Valley, όπως ο Musk, ότι «πετάνε χρήματα στο Mar a Lago προσπαθώντας να αγοράσουν επιρροή στον Λευκό Οίκο, ώστε να μπορούν να καθορίζουν την τεχνολογική πολιτική, να περιορίζουν τα αντίμετρα εναντίον της Κίνας και να ελέγχουν τη μεταναστευτική μας πολιτική».
Ο Ραμασουάμι, πρώην υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τοποθετήθηκε σχετικά την Πέμπτη, υποστηρίζοντας σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο X ότι οι εταιρείες τεχνολογίας χρειάζονται ξένους εργαζόμενους επειδή οι Αμερικανοί δεν έχουν αρκετά καλή εργασιακή ηθική και ότι η αμερικανική κουλτούρα «τιμά τη μετριότητα έναντι της αριστείας». «Ο λόγος για τον οποίο οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας συχνά προσλαμβάνουν μηχανικούς ξένης καταγωγής & πρώτης γενιάς αντί για «γηγενείς» Αμερικανούς δεν οφείλεται σε ένα έμφυτο αμερικανικό έλλειμμα IQ (μια τεμπέλικη & λανθασμένη εξήγηση). Ένα βασικό μέρος του οφείλεται στη λέξη με το γ: κουλτούρα», έγραψε ο Ραμασουάμι. Πρόσθεσε ότι η εκλογή του Τραμπ «ελπίζουμε ότι σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας χρυσής εποχής στην Αμερική, αλλά μόνο αν η κουλτούρα μας ξυπνήσει πλήρως. Μια κουλτούρα που δίνει και πάλι προτεραιότητα στα επιτεύγματα έναντι της κανονικότητας, στην αριστεία έναντι της μετριότητας, στη σπαστικότητα έναντι της συμμόρφωσης, στη σκληρή δουλειά έναντι της τεμπελιάς».
Η ανάρτηση του Ραμασουάμι προκάλεσε αντιδράσεις από υποστηρικτές του Τραμπ, καθώς και από επικριτές όπως η Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και υποψήφια για την προεδρία. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή την αμερικανική κουλτούρα», έγραψε στο X. «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε τα σύνορα και να δείτε πόσοι θέλουν αυτό που έχουμε. Θα έπρεπε να επενδύουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι στους ξένους εργάτες».
Ο Μασκ συνέχισε να υπερασπίζεται το επιχείρημά του, λέγοντας ότι ήταν ένας τρόπος να συμπληρώσει τις κενές θέσεις εργασίας και όχι να αντικαταστήσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους. «Ίσως αυτή είναι μια χρήσιμη διευκρίνιση: Αναφέρομαι στο να φέρουμε μέσω νόμιμης μετανάστευσης το κορυφαίο ~0,1% του ταλέντου των μηχανικών ως απαραίτητο για να συνεχίσει η Αμερική να κερδίζει», έγραψε. Είπε επίσης ότι η Λούμερ «τρολάρει για να τραβήξει την προσοχή».
Εκείνη απάντησε ότι ο Μασκ «αγόρασε [τον] τρόπο να γίνει MAGA πριν από πέντε λεπτά». Σε μια άλλη ανάρτηση έγραψε: «Έβαλα εσένα και όλους τους φίλους σου από τη Silicon Valley που προσπαθούν να διεισδύσουν στον Λευκό Οίκο να απαντήσετε και να εκθέσετε τον εαυτό σας ως αντίθετο στη μεταναστευτική πολιτική MAGA». Και πρόσθεσε: «Εξακολουθείτε να μην είστε ο πρόεδρός μας. Ο πραγματικός Πρόεδρος γνωρίζει ότι οι βίζες H1B είναι κακές για την Αμερική και ο πραγματικός Πρόεδρος είναι από αυτή τη χώρα». Αργότερα, η Λούμερ δήλωσε ότι ο Μασκ της αφαίρεσε το «επαληθευμένο» καθεστώς της στο X ως «αντίποινα». «Σιγά για την ελευθερία του λόγου... Αρκετά ολοκληρωτική προσέγγιση αν με ρωτάτε», έγραψε σε μια ανάρτηση νωρίς την Παρασκευή. Η ανάρτησή της περιελάμβανε ένα screenshot της προηγούμενης ανάρτησης του Μασκ που έλεγε ότι «οποιοιδήποτε λογαριασμοί που βρέθηκαν να συμμετέχουν σε συντονισμένες επιθέσεις για spam σε λογαριασμούς-στόχους με mute/blocks θα κατηγοριοποιηθούν οι ίδιοι -σωστά- ως spam».
Αυτός ο εμφύλιος ανάμεσα στους χρηματοδότες του Τραμπ, αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη διοριστεί στην κυβέρνησή του, και στους πιστούς οπαδούς του, προμηνύει σειρά προβλημάτων για τον νέο Πρόεδρο πριν καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσοίωνη για τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, οι οποίοι πρέπει άμεσα να εκλέξουν τη νέα ηγεσία για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μία θέση για την οποία αναμένεται να προκύψουν νέες τριβές. Πέραν αυτού, ο ίδιος ο Τραμπ έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, δεσμευόμενος να λάβει δραστικά μέτρα για ζητήματα όπως η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όχι απλώς κατά τις 100 πρώτες ημέρες του στο Οβάλ γραφείο, αλλά ήδη από την πρώτη ημέρα.