η δημογραφική κρίσις στην χώρα μας, απότοκος της αστυφιλίας και προσφάτως, του υψηλού κόστους ζωής με το ευρώ.
Είναι εξόχως δύσκολο να υπεισέλθει ο Ίλον Μάσκ, που οικτίρει την κρεβατοκάμαρα της νεοελληνικής οικογενείας, για να διερευνήσει τα ποικίλα αίτια της εθνικής αυτής συμφοράς αλλά οι Ελληνίδες μητέρες δυσκολεύονται οικονομικώς και θεσμικώς, να κάνουν περισσότερα από δύο παιδιά ανά οικογένεια. Το κόστος διαβιώσεως, οι θεσμικές αγκυλώσεις στην εργαζομένη μητέρα (ανεπαρκείς βρεφοπαιδικοί σταθμοί), οι οικιστικές συνθήκες ακόμη και το ασφυκτικό περιβάλλον του «ιοστεφούς άστεως», αποθαρρύνουν την φυσική τάση της μέσης Ελληνίδος ν’ αποκτήσει πέραν του ενός τέκνου μέσα στην οικογένεια ακόμη και στην αγροτική ,που είχε περισσότερα από τρία παιδιά επί …επαράτου χούντας! Η δημογραφία θεωρείται… κουσούρι της δημοκρατίας από την εποχή της αρχαίας Σπάρτης.
Η δυσκολίες της ανατροφής, εκπαίδευσης κι ευχέρειας εργασίας αποθαρρύνουν τις μητέρες ν’ αποκτήσουν παιδιά στην χώρα μας όσο κι αν το επιθυμούν. Οι μεταπολιτευτικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, καθώς το οικογενειακό εισόδημα υστερεί, η αποταμίευση είναι αδύνατη λόγω της απηνούς φορολογίας κι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι μικρές κι ανεπαρκείς. Ο βλακώδης διετής εγκλεισμός της επιδημίας του Κινεζοϊού έστρεψε 500.000 νέους στο εξωτερικό, όπου ευδοκιμούν οικονομικώς και δημογραφικώς κάνοντας πάνω από δύο παιδιά ανά εκπατρισθέν ζεύγος.
Οι συνέπειες της δημογραφικής κρίσεως είναι μακροπρόθεσμες αλλά νομοτελειακά αναπόφευκτες εάν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και έγκαιρα. Αργότερα θα είναι πολύ αργά όταν οι πληθυσμός γεράσει και η χώρα κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες, μάλιστα ανειδίκευτους .Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα ήδη απαιτεί δύο εργαζομένους έναντι ενός που συντηρεί δύο απομάχους της ζωής κατά την CIA. Κυριολεκτικώς το δημογραφικό είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου» του Ελληνισμού μετά το 2060. Η υγιής δημογραφικώς Τουρκία καραδοκεί να στείλει τους κολυμβητές του Χουλουσί Ακάρ στο Καστελλόριζο αλλ’ η Αθήνα καθεύδει.
Ως είπε ο Καρχηδόνιος Αννίβας, όταν έφθασε στις χιονισμένες Αλπεις το 218 π.Χ. «πρέπει να βρούμε τον δρόμο (προς Ρώμη) ή να τον κατασκευάσουμε» (*).Το ίδιο ισχύει με την επίλυση του δημογραφικού. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο Ιλον Μασκ, με 13 παιδιά από τρείς τουλάχιστον γυναίκες. Αρκούν τρία παιδιά και μία η μητέρα αλλά «λέαινα» σήμερα εν Ελλάδι.
Το πρώτο που χρειάζεται μία οικογένεια με 3 παιδιά είναι Εστία. Μία κατοικία 110 τετρ. μέτρων, τριών δωματίων, κλιματιζομένη, φωτισμένη φυσικώς επί 2 ώρες ημερησίως, διαθέτουσα ζεστό κι άφθονο νερό και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα - όχι από ενεργειακά καρτέλ.
Ένα πανελλήνιο οικιστικό πρόγραμμα μπορεί να τα επιτύχει όλα αυτά και ταυτόχρονα να αυξήσει την απασχόληση της οικοδομής με 3 δισ ευρώ για 20.000 σπίτια ετησίως, με 20ετή χαμηλότοκα δάνεια σε γονείς ή μονογονικές οικογένειες από κρατική κτηματική Τράπεζα που πρέπει να ιδρυθεί όπως προ του Θόδωρου Καρατζά. Αρκεί τα νέα σπίτια να γίνουν στην περιφέρεια πχ. δυτική Αττική , Λαυρεωτική, Μαγούλα, Αιγάλεω κλπ. , με σύνδεση στο Μετρό και στις άδειες από κόσμο επαρχίες, προϋποτιθεμένης της εξασφαλίσεως απασχόλησης των γονέων κι αργότερα των τέκνων, αποφοίτων της Τεχνικής Έπαγγελματικής Εκπαίδευσης - όχι «ανωτάτης» κοροϊδίας.
Χρήματα υπάρχουν από πολλές πηγές και από υγιή δανεισμό. Στην φθίνουσα οικονομία ουδείς επενδύει. Σημειωτέον ότι οι Ολυμπιακοί σπατάλησαν 24 δισ ευρώ.
Το δεύτερο απαιτούμενο της υγιούς δημογραφικής ανάπτυξης είναι η εξασφάλιση ροής δαπάνης για κάθε παιδί από της συλλήψεως του εμβρύου μέχρις ηλικίας 16 ετών. Η επιδοματική πολιτική πρέπει να είναι τιμαριθμική και να παρέχει μηνιαίως 350 ευρώ σήμερα ή 5.000 ευρώ ετησίως (επί 14) σε κάθε παιδί - κάπου 600 εκατομμύρια ευρώ ή δέκα δισ. σε μία 16ετία – απείρως λιγότερα απ’ τα δύο σμήνη F-35 που ετοιμάζεται να προμηθευθεί ο κ. Δένδιας. Δεν χρειάζονται αφού η Ελλάς δεν έχει επιθετική διάταξη ενόπλων δυνάμεων κατά της Τουρκίας – της αρκούν τα 200 αξιόμαχα αεροσκάφη, τρίτης γενεάς για άμυνα και ισχυρό πολεμικό ναυτικό.
Τρίτον επιβάλλεται να δοθούν θεσμικά βραβεία στις πολύτεκνες μητέρες ως η νωρίτερα συνταξιοδότηση, όπως στην Σουηδία και μία άπαξ τιμητική αμοιβή πχ, ένα αυτοκίνητο 1200 κυβικών ή ηλεκτρικό (Κινέζικος;). Εν πάση περιπτώσει μία συνεχής προβολή από τηλεοράσεως της αξίας της «Οικογένεια Χωραφά» με τρία παιδιά θ’ άξιζε αντί της σημερινής τριώρου ειδησεογραφίας των μεγάλων καναλιών, με παράθεση εγκλημάτων , ασημαντοτήτων και μετριοτήτων.
(*) “Aut viam inveniam αut facem”, Αννίβας Βάρκας (247-188 π.Χ.)