Εχοντας βρεθεί κοντά στον Πούτιν από τα χρόνια της Αγίας Πετρούπολης και πάντα δίπλα του σε ολες τις φασεις της ανόδου του στην πολιτική ιεραρχία, ο Σέτσιν έχει διατελέσει επικεφαλής όλων των φορέων ισχύος της χώρας (power industries) αλλά και τα τελευταία χρόνια του πετρελα'ι'κού κολοσσού Rosneft. Ο λόγος του Σέτσιν συνήθως απηχεί την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις οι επιδιώξεις οι δικές του δεν συνιστούν και στόχους της κυβέρνησης. Οσοι είχαν την ατυχία να ελθουν σε σύγκρουση μαζί του
χάθηκαν στη συνέχεια στην ανωνυμία η κατέληξαν να βρεθούν στη φυλακή!
Είναι λοιπόν σημαντικό πως οι εκτιμήσεις του Σέτσιν για το μέλλον βλέπουν μια Ρωσία κοντύτερα στις ΗΠΑ, μέσω των πολιτικών που εκτιμά πως θα ακολουθήσει ο επερχόμενος Πρόεδρος Τράμπ. Εχοντας πολλές αμφιβολιες για την επιστημονική βάση των ισχυρισμών περί ανθρωπογενούς πρόκλησης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ο Τράμπ είναι έτοιμος να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας και κατα συνέπεια να ακολουθήσει πολιτικές σαν της Ρωσίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με τον Σέτσιν, και με όσα είπε σε συνέδριο στο Κατάρ, η πρόθεση του Τράμπ να μειώσει τους φόρους και όλες τις άλλες διοικητικής φύσης επιβαρύνσεις στον τομέα των ορυκτών ενεργειακών πόρων θα ενισχύσει τρομερά τον τομεα αυτόν. Στόχος του αμερικανοϋ Προέδρου θα είναι βέβαια η καταπολέμηση της ενεργειακής ακρίβειας και όλων των συνακόλουθων δυσλειτουργιών των αγορών. Ετσι όμως θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αλλαγές που θα επισυμβούν στις διεθνείς αγορές. Το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον θα επιστρέψει και πάλι στις "πραγματικές" (παραδοσιακές) πηγές ενέργειας. Οι λεγόμενες εναλλακτικές πηγές, στις οποίες είχε με τοσο εντονο τρόπο στραφεί μέχρι τωρα η Αμερική και ιδίως η Ευρώπη, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Αποκαθιστωντας ετσι τις ισορροπίες στις διεθνείς αγορές κι' οδηγώντας στο περιθωριο την παράλογη ακρίβεια.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ο Σέτσιν, θα βοηθηθεί και η οικονομια των Ρωσίας επανερχόμενη και παλι στο κεντρο των παγκοσμίων ενεργειακών δυνατοτήτων. Και η Ευρώπη, οπως ειπε και ο Πρόεδρος Πούτιν πρόσφατα σε ομιλία του στη Ρωσική "δεξαμενή σκέψης" Βαλντάι Κλάμπ, θα πάψει να πυροβολεί το πόδι της και θα επανέλθει σε φτηνές πηγές ενέργειας - όπως το ρωσικό αέριο - για να να ξεφύγει απο την ακρίβεια και να ξαναβρεί την οικονομική της υγεία.
Ολα αυτά υποδηλώνουν με σαφήνεια πως ο κόσμος πιθανότατα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση μιάς νέας προσέγγισης Ουάσιγκτον και Μόσχας. Σε ένα πλαίσιο χαμηλών πολιτικών τόνων, με μια λογική συμφωνία για την Ουκρανία και με ανοιχτούς τους ορίζοντες της οικονομικής συνεργασίας θα διαγραφούν επιτέλους δεδομένα ξεπεράσματος των οικονομικών δυσκολιών των τελευταίων ετών. Σίγουρα θα χρειασθούν αρκετές πολιτικές αναπροσαρμογές. Αλλά για το καλό των κοινωνιών μας αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν...
(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")