Στην χθεσινή "μαραθώνια" γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στους δημάρχους του λεκανοπεδίου είπε ότι, θα ακυρώσει την απόφαση επιβολής του προσαυξημένου κατά 50% τέλους ταφής, ενώ στις 16 του μηνός, θα συνεδριάσει και το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση του.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες το βράδυ, αποκάλυψε πως, στις προθέσεις του, είναι ο ΕΔΣΝΑ να επιστρέψει στους φυσικούς του ιδιοκτήτες, που δεν είναι άλλοι από τους δήμους της Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Περιφέρεια κατέχει το 40% του ΕΔΣΝΑ, αλλά δεν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία του, καθώς όλο το ποσό το πληρώνουν οι δήμοι, ανάλογα με τις ποσότητες των απορριμμάτων που αποθέτουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής.
Προς το παρόν, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις 203 εκατ. ευρώ του ΕΔΣΝΑ, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν και τις οποίες οι δήμαρχοι αρνούνται να τις πληρώσουν, κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων τους.
Η κυβερνητική παρέμβαση αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα προβλέπει ισχυρή μείωση του τέλους ταφής με τις πληροφορίες «τ' αυτιού» του epoli.gr να κάνουν λόγο για ποσοστό μεγαλύτερο το 30%.
Στο μεταξύ, η ΚΕΔΕ συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή για το θέμα του τέλους ταφής, το οποίο θέλει να καταργηθεί. Άλλωστε, έχει προσφύγει εις βάρος του στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η συζήτηση για το θέμα έχει οριστεί για τον ερχόμενο Μάιο.
Ωστόσο, τα "μαντάτα" από τον ΕΔΣΝΑ αναμένονται στις 20 του μήνα, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί και δοθεί στον περιφερειάρχη, το πόρισμα των ελεγκτών για την διαχείριση του από τους προηγούμενους Περιφερειάρχες για το οποίο ο κ. Χαρδαλιάς έχει τονίσει ότι θα αποδώσει ευθύνες όπου διαπιστωθούν παρατυπίες.
Στη "μαραθώνια" συνεδρίαση της ΠΕΔΑ χθες το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Αττικής "βρέθηκε στο στόχαστρο" της κριτικής από δημάρχους, οι οποίοι τον θεωρούν υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ήδη έχουν προσφύγει κατά της απόφασης αύξησης του τέλους ταφής τρεις δήμοι και αναμένονται και άλλοι μέσα στις επόμενες μέρες.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες «τ' αυτιού» του epoli.gr ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι, ο ίδιος δεν ευθύνεται, καθώς το μοναδικό πράγμα που έγινε, ήταν η εφαρμογή του νόμου του τέλους ταφής που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές «τ' αυτιού» αναφέρουν ότι, ο κ. Χαρδαλιάς έριξε ευθύνες στην κυβερνητικούς παράγοντες για την "θύελλα" των αντιδράσεων που προκλήθηκε, καθώς φέρεται να είπε ότι, «εγώ βγάζω τα κάστανα από την φωτιά και κάποιοι στην κυβέρνηση… πετάνε αετό».
Πάντως και στις δημόσιες δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Αττικής έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να γίνει ούτε "κυβερνητικός εισπράκτορας", ούτε ο "αυτοφωράκιας" της κυβέρνησης.
Επίσης, έχει ζητήσει, να μην εισπράττει ο ΕΔΣΝΑ το τέλος ταφής, όσο είναι στην δικαιοδοσία της περιφέρειας.
Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι επισήμαναν στον κ. Χαρδαλιά ότι, πρέπει να αρχίσει να συζητά με τους δημάρχους για τα κοινά τους προβλήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και να λειτουργεί με το «εμείς» και όχι με το «εγώ» όπως φέρεται να του είπε ο δήμαρχος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις του τέλους ταφής και την κακοδιαχείριση του ΕΔΣΝΑ, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την απορία αλλά και την δυσφορία τους για το γεγονός ότι, στην Ελλάδα λειτουργούν άλλοι 14 παρόμοιοι ΕΔΣΝΑ - οι λεγόμενοι ΦοΔΣΑ - και πουθενά δεν έχουν παρουσιαστεί ανάλογα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά στην "ιστορία" πρέπει να αναφερθεί ότι, τον Δεκέμβριο του 2022 ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις από τα ΔΣ της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ για μετατροπή του ΕΣΔΝΑ σε ΦοΔΣΑ ΑΕ με την αποχώρηση της Περιφέρειας Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων, από τη στιγμή που δε μετείχε στο κόστος διαχείρισης και λειτουργίας του, απλώς έπαιρνε τις αποφάσεις για λογαριασμό των 66 Δήμων της Αττικής.
Ωστόσο, οι εν λόγω αποφάσεις της αυτοδιοίκησης δεν πρoχώρησαν ποτέ από το ΥΠΕΣ και το ΥΠΕΝ.
Το τέλος ταφής το θέσπισε το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και σημερινό πρόεδρο του Σωκράτη Φάμελλο, με τιμή δέκα ευρώ τον κάθε τόνο απορριμμάτων. Πριν το 2019, ονομαζόταν φόρος ταφής, σύμφωνα τον νόμο της ΝΔ του 2012. Το 2022, η κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο "Φάμελλου" και ο οποίος ισχύει σήμερα.