Σε μπαράζ αδειοδοτήσεων νέων μονάδων αντλησιοταμίευσης προχώρησε η ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας το δρόμο σε ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν τη θέση τους στην συγκεκριμένη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, η οποία διακρίνεται για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με τις απλές μπαταρίες.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή χορήγησε με χθεσινές αποφάσεις του Κλάδου Ενέργειας, 7 νέες άδειες και ανάμεσά τους ξεχωρίζει αυτή για λογαριασμό της Helleniq Renewables. Αφορά έργο αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 500 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 538 MW στη θέση «Ξηρολίβαδο» των Δημοτικών Ενοτήτων Βεντζίου ,Δεσκάτης & Καμβουνίων των Δήμων Γρεβενών,Δεσκάτης & Σερβίων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών & Κοζάνης.

Με βάση την άδεια, το εν λόγω project, με το οποίο ο Όμιλος Helleniq Energy θα ενισχύσει περαιτέρω το πλούσιο χαρτοφυλάκιό του σε έργα ΑΠΕ, θα έχει εγκατεστημένη, αλλά και ωφέλιμη χωρητικότητα 6.000 MWh.

Όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα στην άδεια, η ΔΕΗ υπέβαλε τον περασμένο Ιούλιο αντιρρήσεις για το έργο, ζητώντας την απόρριψη της σχετικής αίτησης, επικαλούμενη ως λόγους α) τη μη παραδεκτή υποβολή της αίτησης λόγω αφενός εδαφικής επικάλυψης με το έργο της «ΥΗΣ Ιλαρίωνα» και αφετέρου του καθεστώτος ιδιοκτησίας μέρους της έκτασης που χωροθετείται το έργο, και β) το ζήτημα περιορισμού της λειτουργίας του έργου «ΥΗΣ Ιλαρίωνα».

Στο σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΑΕΥ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

α) Τα αξιολογούμενα κριτήρια για τη χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης τίθενται κατ’ αποκλειστική απαρίθμηση στον Νόμο, μεταξύ δε αυτών δεν συγκαταλέγεται το κριτήριο της εξασφάλισης ή της δυνατότητας εξασφάλισης του δικαιώματος χρήσης της θέσης εγκατάστασης του έργου και ως εκ τούτου δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της Άδειας Αποθήκευσης από τη ΡΑΑΕΥ.

Έτσι, η Αρχή, κατά την άσκηση της αδειοδοτικής της αρμοδιότητας, δεν υπεισέρχεται ούτε καταρχήν σε ζητήματα που ανάγονται στην εξέταση της δυνατότητας εξασφάλισης της επίμαχης θέσης κατά τη χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

β) Το έργο «ΥΗΣ Ιλαρίωνας» ως έργο πολλαπλού σκοπού προορίζεται από τη φύση του για την εξυπηρέτηση πολλαπλών αναγκών, όπως ύδρευση και άρδευση, παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, βιομηχανική χρήση, διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό σύστημα, αντιπλημμυρική προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων. Συνεπώς, η άσκηση δραστηριότητας αποθήκευσης που ζητήθηκε με την υπό κρίση αίτηση είναι σύμφωνη με τη φύση του έργου ΥΗΣ Ιλαρίωνας ως έργου πολλαπλού σκοπού.

Δεν τίθεται δε ζήτημα περιορισμού της λειτουργίας του ήδη υφιστάμενου έργου πολλαπλού σκοπού (ΥΗΣ «Ιλαρίωνας»), καθώς:

1. το υπό αδειοδότηση έργο είναι έργο αποθήκευσης οπότε θα δεσμεύσει ορισμένη ποσότητα νερού άπαξ, η οποία θα ανακυκλώνεται κατά τον κύκλο λειτουργίας,

2. η κατασκευή ενός ανάντη ταμιευτήρα για τις ανάγκες του υπό αδειοδότηση έργου αυξάνει την ποσότητα του νερού που αποθηκεύεται και άρα βελτιώνει την ικανότητα εξυπηρέτησης των πολλαπλών σκοπών και κυρίως την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και τους σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης,

3. το υπό αδειοδότηση έργο θα διατηρεί τη στάθμη του ταμιευτήρα του Ιλαρίωνα στα όρια της μέγιστης και ελάχιστης στάθμης, όπως αυτά ορίζονται στις αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ.

Όσον αφορά τις αντιρρήσεις αναφορικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας μέρους της έκτασης που χωροθετείται το έργο και το ζήτημα περιορισμού της λειτουργίας του «ΥΗΣ Ιλαρίωνα» δεν επηρεάζουν τα κριτήρια αξιολόγησης και χορήγησης Άδειας Αποθήκευσης σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Ακόμη η ΡΑΑΕΥ παραθέτει μια σειρά αντίστοιχων έργων αντλησιοταμίευσης που έχουν αδειοδοτηθεί με την ίδια ερμηνευτική προσέγγιση.

Οι άλλες άδειες
Τρεις άδειες αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης απέκτησε η εταιρεία Hydroenergy 9 που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2024 και φέρεται να ανήκει στον όμιλο Enercoplan (Β. Ζήκος-Τ. Σταματογιάννης).

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

-Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 598 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 548.77 MW στη θέση «Τρίκορφον» της Δημοτικής Ενότητας Φραγκίστας του Δήμου Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με εγκαταστημένη χωρητικότητα 5400.36 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 4783.84 MWh.

– Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 464.91 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 426.65 MW στη θέση «Κανδήλι» των Δημοτικών Ενοτήτων Βίνιανης & Φραγκίστας του Δήμου Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με εγκαταστημένη χωρητικότητα 4198.59 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 3719.27 MWh.

– Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 530.6 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 486.93 MW στη θέση «Καμαράκι» της Δημοτικής Ενότητας Φραγκίστας του Δήμου Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με εγκαταστημένη χωρητικότητα 4791.87 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 4244.82 MWh.

Υπενθυμίζεται ότι περί τα τέλη του 2024 υπήρξαν πληροφορίες για εξαγορά αδειοδοτημένων έργων αντλησιοταμίευσης ισχύος 1,1 GW της εταιρείας Enercoplan, από τον όμιλο Aktor, ο οποίος προωθεί μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, ύψους άνω των 1,5 δις ευρώ στις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτού έχει θέσει στόχο την δημιουργία χαρτοφυλακίου έργων αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος σε πλήρη ανάπτυξη περίπου 1,5 GW, τα επόμενα χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2024 έχει συσταθεί και η «Λυκοβούνι Ενεργειακή», που φέρεται να εκφράζει συμφέροντα της οικογένειας Κατσέλη, -με επίσης σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ-, η οποία εξασφάλισε άδεια αποθήκευσης για project αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 487 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 444 MW στη θέση «Θρακιώτικο» των Δημοτικών Ενοτήτων Ορεινού & Σταυρούπολης των Δήμων Νέστου & Ξάνθης. Το έργο προβλέπεται να έχει εγκαταστημένη χωρητικότητα 4615 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 3792 MWh.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ομίλους που απέκτησαν χθες άδεια αποθήκευσης για έργο αντλησιοταμίευσης είναι και η Anemos Res (όμιλος Motor Oil). Πρόκειται για άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 200 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 185 MW στη θέση «Ξηρονομή» της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων, με εγκαταστημένη χωρητικότητα 1880 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 1600 MWh.

Τέλος, αντίστοιχη άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 104 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 104 MW απέκτησε και η «Έυρος Ενεργειακή», για έργο στη θέση «Καλόγερος» της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Νευροκοπίου, με εγκαταστημένη χωρητικότητα 891.76 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 624.23 MWh.

*Από newmoney.gr