Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν σε κατάσταση στενότητας το 2025, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και η προσφορά επεκτείνεται πιο αργά από ό,τι πριν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά φυσικού αερίου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η έκθεση, η οποία παρέχει μια διεξοδική επισκόπηση των εξελίξεων στην αγορά το 2024 και μια προοπτική για το 2025, διαπιστώνει ότι οι αγορές κινήθηκαν προς μια σταδιακή εξισορρόπηση πέρυσι μετά 

το σοκ της προσφοράς που ακολούθησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ισορροπία του φυσικού αερίου παρέμεινε εύθραυστη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Με κινητήρια δύναμη τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,8% ή 115 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2024 - πολύ πάνω από τον μέσο ρυθμό αύξησης 2% μεταξύ 2010 και 2020. Ταυτόχρονα, η κάτω του μέσου όρου αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατήρησε την προσφορά περιορισμένη, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα προσέθεσαν τις πιέσεις στην αγορά. Σύμφωνα με την έκθεση, παρόμοια δυναμική αναμένεται να διατηρηθεί και το 2025 πριν από την άφιξη ενός κύματος νέας δυναμικότητας εξαγωγών ΥΦΑ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας αυτής.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνέχισαν να τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα των τιμών στις αγορές φυσικού αερίου. Αν και η διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο ασφάλειας εφοδιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να αυξήσει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις εισαγωγής ΥΦΑ και να συσφίξει περαιτέρω τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας αγοράς το 2025, σημειώνει η έκθεση. Προειδοποιεί ότι η ευπάθεια της Μολδαβίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη της ΕΕ, γεγονός που απαιτεί στενό συντονισμό μεταξύ της Μολδαβίας και των περιφερειακών και διεθνών εταίρων της για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Λόγω των αυστηρότερων θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου προβλέπεται να επιβραδυνθεί κάτω από 2% φέτος. Όπως και το 2024, η αύξηση θα υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές της Ασίας, με την περιοχή να αναμένεται να αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς φυσικού αερίου έχουν βελτιωθεί το τελευταίο έτος, αλλά προς το παρόν, εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντική στενότητα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της υποτονικής αύξησης της δυναμικότητας του ΥΦΑ. Η αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα επιτείνει τους κινδύνους», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής του IEA για τις ενεργειακές αγορές και την ασφάλεια. «Ενώ η διεθνής συνεργασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο έχει διευρυνθεί από την έναρξη της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες από τους υπεύθυνους παραγωγούς και καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να ενισχύσουν τις συλλογικές τους προσπάθειες για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής για ασφαλή και ασφαλή παγκόσμιο εφοδιασμό με φυσικό αέριο.»

Στηριζόμενος στο μακροχρόνιο έργο του, ο ΙΕΑ σύστησε μια μόνιμη ομάδα εργασίας για την ασφάλεια του φυσικού αερίου και των βιώσιμων αερίων (GWP) στο πλαίσιο της μόνιμης ομάδας για θέματα έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει ως στόχο να διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των μελών της και να προάγει τον διάλογο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Τον Απρίλιο του 2025, ο ΙΕΑ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη κορυφής για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία θα φιλοξενηθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η σύνοδος κορυφής θα ασχοληθεί με παραδοσιακούς και αναδυόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια, μεταξύ άλλων για το φυσικό αέριο.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ