Η εχθρική στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινδυνεύει να πυροδοτήσει ενεργειακή κρίση στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το κόστος για τους καταναλωτές και δίνοντας στην Κίνα προβάδισμα στον παγκόσμιο αγώνα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), προειδοποιούν στελέχη του κλάδου

Την πρώτη κιόλας εβδομάδα της δεύτερης θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε τη μίσθωση περιοχών για «τεράστια» αιολικά πάρκα, διέκοψε τα υπάρχοντα προγράμματα και «πάγωσε» σχέδια εκατοντάδων δισ. δολ. για την πράσινη ενέργεια. Οι ενέργειές του προκαλούν κραδασμούς σε έναν κλάδο που είναι η φθηνότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρισμού, σε μια εποχή αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας. Μέχρι το 2028 οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει να ενισχύσουν την ετήσια παραγωγή έως και 26% από τα επίπεδα του 2023 για να καλύψουν τη ζήτηση, πολύ υψηλότερη από οποιαδήποτε αύξηση της προσφοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain. Περίπου το 45% της αύξησης της ζήτησης προέρχεται από τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων που πολλαπλασιάζονται την εποχή της ραγδαίας εξάπλωσης της ΑΙ.

«Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερη ενέργεια. Δεν είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε πόρου αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Τζιμ Ρομπ, διευθύνων σύμβουλος του ρυθμιστικού φορέα North American Electric Reliability Corporation. «Δεν θέλουμε η υποδομή ΑΙ της χώρας να εξαρτάται από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, την Ινδία ή οποιοδήποτε άλλο μέρος έχει τη δύναμη ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα», πρόσθεσε. Ο αγώνας δρόμου της Ουάσιγκτον να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη έχει οδηγήσει σε αύξηση-ρεκόρ στην κατανάλωση ενέργειας, τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, ωστόσο, αμφισβητούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επειδή δεν συμμορφώνονται με την ιδεολογία MΑGΑ (Make America Great Again).

Ο νέος «τσάρος ενέργειας» του Τραμπ, Νταγκ Μπουργκούμ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν τον «αγώνα AI» έναντι της Κίνας, εκτός εάν ενισχύσουν την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα. Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός με το Πεκίνο εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η κινεζική startup DeepSeek κυκλοφόρησε έναν βοηθό ΑΙ χαμηλού κόστους και πιο αποδοτικού ενεργειακά, ανατρέποντας τις προβλέψεις και τις ισορροπίες.

Στελέχη του κλάδου λένε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καλύψουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, την ώρα που οι μονάδες φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα, περιορισμούς εφοδιασμού και υψηλότερο κόστος. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας στο μισό εντός ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του και να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Παράλληλα, διέκοψε τις άδειες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κίνηση που έχει παραλύσει τις πράσινες επενδύσεις. Το 90% των 100 γιγαβάτ νέας χωρητικότητας που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο δίκτυο τα επόμενα δύο χρόνια (περίπου το σύνολο ηλεκτρικής ενέργειας του Μεξικού) θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και μπαταρίες, σύμφωνα με το BloombergNEF. «Δεν έχει νόημα. Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει μια εθνική ενεργειακή έκτακτη ανάγκη και χρειαζόμαστε πολλή νέα ενέργεια, γιατί να αφαιρέσουμε μερικές από τις φθηνότερες επιλογές από το τραπέζι;», λέει ο Μαρκ Μπράουνσταϊν, ανώτερος αντιπρόεδρος της ενεργειακής μετάβασης στο Ταμείο Περιβαλλοντικής Αμυνας, τονίζοντας ότι οι εντολές του Τραμπ πλήγωσαν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ.

Μια επιβράδυνση των έργων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιπροσθέτως, θα εξέθετε το δίκτυο σε μεγαλύτερο κίνδυνο μπλακ άουτ, προειδοποιούν οι ειδήμονες. Αρκετοί «μεγάλοι» του χώρου, άλλωστε, όπως οι πετρελαϊκές Shell και TotalEnergies έχουν επιβραδύνει ή αποσύρονται από αντίστοιχα έργα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. «Θα υπάρξουν περισσότερες διακοπές ρεύματος», επιβεβαίωσε η Κλερ Τζόνσον, συνιδρύτρια της εταιρείας ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας Sunrock Distributed Generation. «Ελπίζει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα λύσουν όλα τα προβλήματά του… Απλώς δεν γίνεται», κατέληξε.