Ρουμπέν Νιζάρ (Coface): Οι Τιμές του Αερίου Φέτος θα Παραμείνουν Υψηλές

Ρουμπέν Νιζάρ (Coface): Οι Τιμές του Αερίου Φέτος θα Παραμείνουν Υψηλές
συνέντευξη στον Χάρη Φλουδόπουλο
Τρι, 18 Φεβρουαρίου 2025 - 16:05

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για την τρέχουσα χρονιά εκτιμά ο οικονομολόγος και επικεφαλής του τμήματος τομεακής ανάλυσης της Coface Ruben Nizard μιλώντας στο Capital.gr. O κ. Nizard αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά των ΑΠΕ αλλά και στους υδρογονάνθρακες η πολιτική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, προβλέποντας καθοδική πίεση για τις τιμές του πετρελαίου ενώ απαντά στο ερώτημα πως μπορεί οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη να πάψουν να είναι υψηλές

Πιστεύετε ότι οι νέες πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και η παύση των έργων αιολικής ενέργειας θα επηρεάσουν την ενεργειακή αγορά—και ιδιαίτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Μετά από σημαντικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν για την επέκταση των κινήτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας—ιδιαίτερα μέσω του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act)—μια αλλαγή πολιτικής υπό τη νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό νέων επενδύσεων και να μειώσει τη δυναμική της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ και πέρα από αυτές. Η αναστροφή της ομοσπονδιακής υποστήριξης ενδέχεται να επηρεάσει κυρίως τα μεγάλης κλίμακας έργα. Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν ανταγωνιστικές λόγω της πτωτικής τάσης του κόστους και της ζήτησης από εταιρείες για πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες σε πολιτειακό επίπεδο και οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές.

Παρομοίως, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής του Τραμπ που ευνοεί τις γεωτρήσεις και τους υδρογονάνθρακες; Πιστεύετε ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα επηρεαστούν;

Δεν πιστεύω ότι η πολιτική "drill, baby, drill" της κυβέρνησης Τραμπ θα αλλάξει σημαντικά την πορεία της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα. Παρόλο που η απορρύθμιση πιθανότατα θα διευκολύνει την αύξηση των γεωτρήσεων εάν οι τιμές ανέβουν, οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση του κόστους παρά στην επέκταση των γεωτρήσεων. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών πιθανώς δεν θα τις παρακινήσουν να αλλάξουν αυτή τη στρατηγική. Συνολικά, θεωρώ ότι οι αγορές, και όχι η πολιτική, θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κύριο παράγοντα που καθορίζει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Αν και η παραγωγή των ΗΠΑ θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των εμπορευμάτων το 2025, δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Ακόμα και πριν από την εκλογή του, προέβλεπα ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα ξεπερνούσε τη ζήτηση φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει καθοδική πίεση στις τιμές. Οι αλλαγές στην πολιτική του OPEC+ και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι επίσης παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου φέτος.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και ποιοι παράγοντες θα τις επηρεάσουν; Θα μπορούσε μια πιθανή λήξη του πολέμου στην Ουκρανία να αλλάξει το σκηνικό της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη;

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου μειώθηκαν αυτόν τον χειμώνα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τους δύο προηγούμενους (ασυνήθιστα ζεστούς) χειμώνες, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαπραγματεύονται σε υψηλά 18 μηνών. Η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και η χαμηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχουν επίσης συμβάλει στις ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Με τα αποθέματα να έχουν μειωθεί, η αγορά ήδη γνωρίζει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να αγοράσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου το καλοκαίρι. Παραδόξως, τα συμβόλαια για παραδόσεις Απριλίου-Οκτωβρίου διαπραγματεύονται σε υψηλότερες τιμές από ό,τι τα συμβόλαια για την περίοδο του χειμώνα 2025-2026. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές σε σύγκριση με το 2024 και σημαντικά υψηλότερες από τα επίπεδα προ του πολέμου.

Εκτός από τον παράγοντα καιρό, ο οποίος φυσικά θα επηρεάσει τη ζήτηση στην Ευρώπη, βλέπω δύο βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες. Πρώτον, αρκετοί σταθμοί εξαγωγής φυσικού αερίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία—ιδιαίτερα στις ΗΠΑ—και θα μπορούσαν να μετριάσουν τους περιορισμούς προσφοράς. Δεύτερον, η ζήτηση LNG στην Ασία το καλοκαίρι και ο ανταγωνισμός για την προμήθεια LNG θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για τις τιμές.

Μια πιθανή λήξη του πολέμου στην Ουκρανία σίγουρα θα οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα, καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος στις αγορές φυσικού αερίου θα μειωθεί. Ωστόσο, θα μπορούσε να αντιστρέψει πλήρως την απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο; Αυτό φαίνεται απίθανο.

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές της. Υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν, και αν ναι, πώς;

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας παραμένουν διαρθρωτικά υψηλότερες από τις αμερικανικές, κυρίως λόγω της εξάρτησης της Ευρώπης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Συνεπώς, οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν εάν υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια η προγραμματιζόμενη αύξηση της προσφοράς προμήθειας LNG. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν θα έκλεινε πραγματικά το χάσμα ανταγωνιστικότητας. Το κλειδί για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη έγκειται στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ενοποίησης του δικτύου, καθώς και στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις ασταθείς παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Θεωρείτε ότι η Ευρώπη προχώρησε με βιασύνη στην ενεργειακή της μετάβαση;

Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση… Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την πρόκληση της εξισορρόπησης της απανθρακοποίησης, της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας. Ωστόσο, η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας παραμένει στόχος, ειδικά για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στο κλίμα και το περιβάλλον. Η έκθεση Draghi και η πρωτοβουλία "Competitiveness Compass" της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνουν ότι η Ευρώπη δίνει πλέον προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα. Αλλά οι κλιματικοί στόχοι δεν έχουν εξαφανιστεί. Παραμένει πρόκληση η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ οικονομικών φιλοδοξιών και βιωσιμότητας.

Πώς βλέπετε το μέλλον του πετρελαίου; Θα συνεχίσει να έχει θέση στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος;

Σύμφωνα με την Έκθεση Στατιστικής Ανασκόπησης της Παγκόσμιας Ενέργειας 2024 που δημοσιεύθηκε από το Energy Institute, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν πάνω από 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας το 2023, με το πετρέλαιο να αποτελεί σχεδόν 30% του συνόλου. Οι ενεργειακές μεταβάσεις διαρκούν δεκαετίες, και, παρόλο που σημειώνεται πρόοδος, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα άμεσο μέλλον στο οποίο το πετρέλαιο δεν θα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος. Ειδικά στους τομείς των μεταφορών, των πετροχημικών αλλά και στη βιομηχανία που είναι δύσκολο να εξηλεκτριστεί, η χρήση πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνει αναγκαία.

Η πλήρης αντικατάστασή του παραμένει μακροπρόθεσμη πρόκληση και όχι μια άμεση μετάβαση.

(από capital.gr)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr