Ο OPEC+ υπέκυψε στις πιέσεις Τραμπ και ανακοίνωσε επισήμως την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τον Απρίλιο. Η αλλαγή στάσης του πετρελαϊκού καρτέλ σήμανε την πτώση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές, κάτι που επιθυμούσε και η αμερικανική ηγεσία. Η απόφαση του OPEC+ ενδεχομένως αποτελεί και 

μία «κίνηση καλής θέλησης» εκ μέρους της Ρωσίας ως αντάλλαγμα για τη στάση των ΗΠΑ στο ουκρανικό ζήτημα.

Ο OPEC+, ένας από τους κρισιμότερους παίκτες στις διεθνείς αγορές, επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στη σταδιακή άρση των περιορισμών στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τις αρχές Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως τα μέλη του καρτέλ είχαν μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια, ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Από αυτά, τα 2 εκατομμύρια bpd προέρχονταν από όλα τα μέλη συνολικά, το 1,65 εκατομμύρια bpd από το πρώτο στάδιο εθελοντικών περικοπών από οκτώ μέλη, ενώ άλλα 2,2 εκατομμύρια bpd από το δεύτερο στάδιο εθελοντικών περικοπών από τα ίδια οκτώ μέλη. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, οι περικοπές των 2,2 εκατομμύρια bpd θα αρχίσουν να αμβλύνονται σταδιακά, αρχικά με μία αύξηση της τάξης των 138.000 bpd για τον Απρίλιο και συνεχίζοντας με μηνιαίες αυξήσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026.

Οι τιμές του Brent σήμερα. Πηγή: Trading Economics.

 

Οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν άμεσα, με το Brent να μειώνεται από τα 72,7 δολάρια στα 71,2 δολάρια αργά τη Δευτέρα, και να συνεχίζεται τα σκαμπανεβάσματα αλλά με πτωτικές τάσεις, έχοντας πέσει ακόμα και στα 69,7 δολάρια νωρίτερα σήμερα. Ο Τραμπ φρόντισε να επιτείνει τις πιέσεις προς το πετρέλαιο, ανακοινώνοντας νέους δασμούς εναντίον της Κίνας και την έναρξη των δασμών που είχαν αναβληθεί προηγουμένως εναντίον του Καναδά και του Μεξικού. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου, ενώ ο Καναδάς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου των ΗΠΑ, επηρεάζοντας τη βιομηχανία διύλισης των μεσοδυτικών πολιτειών. Όπως εξηγούν πολλοί αναλυτές, η αυξανόμενη αβεβαιότητα που προκαλούν οι δραστικές κινήσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας επηρεάζει τις ήδη ευάλωτες αγορές.

Σύμφωνα με γνώστες του ζητήματος, η απόφαση του OPEC+ να υλοποιήσει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής πλήττοντας ουσιαστικά τα κέρδη των μελών του δεν οφείλεται αποκλειστικά στις δημόσιες πιέσεις που έχει ασκήσει ο Πρόεδρος Τραμπ. Αντιθέτως, η Ρωσία φαίνεται να προώθησε αυτή την στροφή ως ένα δείγμα καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον, καθώς οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας βελτιώνονται δραματικά. Βέβαια, σε αντάλλαγμα αυτής της υποχώρησης, το Κρεμλίνο αναμένει χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, ένα από τα αποχαιρετιστήρια δώρα του Προέδρου Μπάιντεν. Παράλληλα, με την Ουάσιγκτον να αυξάνει την πίεση προς την Τεχεράνη, τα άλλα μέλη του OPEC+ ελπίζουν ότι θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από τον περιορισμών των ιρανικών εξαγωγών.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr