Προσθέστε και την διαχρονική αδυναμία “συνεννόησης” με τους Κύπριος αδελφούς για το θέμα και την διαρκή ανάδειξη ζητημάτων-τρικολοποδιά και έχετε μια μικρή, έστω ατελή εικόνα του πώς έχει η κατάσταση στο λεγόμενο “πεδίο”. Η στήλη δεν γνωρίζει αν εκεί στον ΑΔΜΗΕ τους έπιασε ξαφνικά φοβικό σύνδρομο για τον ρόλο της Τουρκίας, αλλά μας κάνει εντύπωση αυτή η φερόμενη στροφή του Διαχειριστή μας, του οποίου τις θέσεις τόσο έχει υποστηρίξει το energia.gr στο συγκεκριμένο θέμα.
Και το τονίζουμε επειδή πέρυσι, όταν πολιτικές και δημοσιογραφικές πηγές από την Κύπρο προέβαλαν ως επιχείρημα για την απροθυμία να ανάψουν πράσινο φως για το καλώδιο, μεταξύ άλλων, την ανησυχία τους μήπως ο γείτονας εξ ανατολών “πατήσει πόδι” και τα κάνει όλα γης μαδιάμ και ποιος θα αποζημιώσει ποιόν για τις δαπάνες για ένα έργο που δεν θα αφήσουν στην Άγκυρα να γίνει.
Το πιο ωραίο στην υπόθεση είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ ούτε που να ακούσει για μια τέτοια περίπτωση. Και όχι μόνο τούτο, αλλά ήρθε σε σύγκρουση με αυτά τα “κέντρα” στην Λευκωσία και σήκωσε και το γάντι, από πάνω, ότι τάχα μου, «εμείς είμαστε εδώ, μην φοβάστε»…
Βέβαια, το πόκερ που παίζεται στο τραπέζι της διασύνδεσης με την Κύπρο, βαστά χρόνια και αυτό είναι ένα ακόμη παιχνίδι που μοιράζει ο πραγματικός ντίλερ της υπόθεσης.
Πάρετε για παράδειγμα τον πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όστις σήκωσε το γάντι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τον εγκάλεσε ότι, ούτε λίγο -ούτε πολύ, έκανε πίσω επειδή φοβάται τον Ερντογάν και απάντησε επί λέξει:
«Και επειδή άκουσα κάτι που είπατε και δεν θέλω να το αφήσω αναπάντητο -όπως βλέπετε, δεν έχω έρθει με έτοιμη ομιλία σήμερα, γιατί ήθελα να απαντήσω σε αυτά τα οποία είπατε- για το ζήτημα του καλωδίου και ότι διακόπηκαν οι έρευνες, σας καταθέτω το Δελτίο Τύπου της Nexans, που είναι η εταιρεία προμηθευτής του καλωδίου. Λέει ότι αυτό το οποίο είπατε, κύριε Ανδρουλάκη, δεν ισχύει. Ένα σύνθετο πρότζεκτ είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος και Κύπρου με πολλές παραμέτρους, και οικονομικές και γεωπολιτικές. Το πρότζεκτ, όμως, αυτό είναι βούλησή μας να συνεχιστεί. Οπότε καλό είναι όταν μιλάτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία τουλάχιστον για αυτά τα ζητήματα να γνωρίζετε τα δεδομένα.»
Παρέπεμψε δε σε σχετική ανακοίνωση της Nexans, της γαλλικής εταιρείας που έχει αναλάβει να κατασκευάσει τα καλώδια, την οποία και κατέθεσε στα πρακτικά.
Τί λέει με λίγα λόγια η γαλλική εταιρεία σε αυτή την ανακοίνωση;
Τα γνωστά, ότι όλα προχωρούν μια χαρά, τις έχουν καταβληθεί σημαντικές πληρωμένες που της επιτρέπουν να συνεχίσει την παραγωγή και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της, σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ:
«Σε απάντηση σε πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το έργο Great Sea Interconnector, η Nexans ανακοινώνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση του έργου ή τις τρέχουσες σχέσεις με τον πελάτη. Η Nexans έχει λάβει, από την έναρξη του έργου Great Sea Interconnector, σημαντικές πληρωμές που επέτρεψαν τη συνέχιση της κατασκευής του καλωδίου Great Sea Interconnector. Η Nexans σκοπεύει να συνεχίσει να εκτελεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του έργου Great Sea Interconnector και να λαμβάνει τις αντίστοιχες πληρωμές σύμφωνα με τη σύμβαση και τις πιο πρόσφατες συζητήσεις με τον πελάτη. Επαναβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου υποδομής, το οποίο είναι απαραίτητο για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και την ενσωμάτωση βιώσιμων πηγών ενέργειας.»
Ποιόν να πιστέψουμε και τί να πιστέψουμε τελικά; Προφανώς θα υπάρξει μια απάντηση που θα ξεκαθαρίζει το, ούτως ή άλλως, θολό τοπίο όλης αυτής της ιστορίας, για την οποία η Στήλη θεωρεί ότι δεν εντάσσεται στην κατηγορία των «απρόσμενων ειδήσεων».