Σχετικά με τις ρευματοκλοπές, ο κ. Τσαλέμης ανάφερε ότι το 2023η αξία τους υπολογίστηκεστα 30 εκατ. ευρώ ενώ το 2024 έφθασε τα 62 εκατ. ευρώ. Όσο για τους ελέγχους αυξήθηκαν σημαντικά καθώς κατά την περίοδο 2019-2022 διενεργήθηκαν 20.000 και το 2024 περίπου 41.000. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ για ένα πακέτο ρυθμιστικών αλλαγών - με σημαντικότερο μέτρο την αναθεώρηση της Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής (ΔΟΤ) – οι οποίες θα βοηθήσουν στον περιορισμό των απωλειών στο δίκτυο, με δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό οφείλεται στις ρευματοκλοπές.
Οεπικεφαλής τηςΔιεύθυνσης Πελατών Δικτύου, αναφέρθηκε επίσης και στην ανταπόκριση των επενδυτών στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη standalone μπαταριών. Αναφερόμενος ειδικά για τα έργα που θα συνδεθούν στο δίκτυο διανομής, τόνισε ότι έως τον Μάρτιο είχαν κατατεθεί συνολικά 384 αιτήματα για 1.130 MWκαι εντός του πρώτου δεκαημέρου Απριλίου θα αποσταλούν οι πρώτεςεπιστολές για συμπλήρωση φακέλων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συνολική διαθέσιμη ισχύς για το δίκτυο διανομής έχει οριστεί στα 900 MW.
Η πρόσκληση προβλέπει τρεις κατηγορίες έργων αποθήκευσης με μπαταρίες: η πρώτη ομάδα μπορεί να συγκεντρώσει έργα συνολικής ισχύος 350 MW, η δεύτερη 150 MW και η τρίτη 150 MW. Περιλαμβάνεται και μια τέταρτη κατηγορία για έργα που έχουν συνάψει PPAs με επιχειρήσεις.
Επίσης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει της κρίσιμης περιόδου του Πάσχα, ο κ. Τσαλέμης τόνισε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εστιάζει στην ομάδα β η οποία περιλαμβάνει φωτοβολταϊκους σταθμούς περίπου 3,5GW (γιγαβάτ) στα οποία ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει δυνατότητα από απόστασηνα περικόψει την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, με συνέπεια θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να τα βγάλουν από την πρίζα. Σύμφωνα τα όσα επεσήμανε, η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι ο ΑΔΜΗΕ να διαπιστώνει την ανάγκη δυο μέρες πριν και θα εκδίδει ανακοίνωση και την επομένη να βγάζει νέα ανακοίνωση για επιβεβαίωση της ανάγκης. Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ θα εκδίδει αντίστοιχη ανακοίνωση και θα στέλνει sms στα κινητά των παραγωγών την προηγούμενη ημέρα καθώς και την ημέρα που θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες περικοπές. Και κατέληξε: «Είναι καλή η επικοινωνιακή διαδικασία, οι παραγωγοί θα προετοιμαστούν τρεις ημέρες πριν. Είναι σημαντικό όλοι να ανταποκριθούν, αποτελεί θέμα διατήρησης της ευστάθειας του συστήματος, θα είναι πρόβλημα για όλους εάν τελικά η άσκηση αυτή δεν πετύχει και δεν προβούν στο άνοιγμα των διακοπτών».