Σύμφωνα, μάλιστα, με την BIMCO (Baltic and International Maritime Council), την παγκόσμια ένωση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία δημοσίευσε την επισκόπηση της αγοράς της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων και τις προοπτικές της, η προσφορά πλοίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,2% φέτος και κατά 3,1% το 2026, ενώ οι παραδόσεις containerships κατά τη φετινή και την επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι κατά 35% έως 50% χαμηλότερες από το υψηλό ρεκόρ που επιτεύχθηκε πέρυσι.
Η BIMCO, επίσης, αναφέρει ότι καθώς τα πλοία επιστρέφουν σταδιακά σε κανονικά δρομολόγια, η ζήτησή τους προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% με 2% τόσο φέτος όσο και του χρόνου, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα στην αποδυνάμωση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης.
Ακόμη, όμως, και αν τα δρομολόγια δεν επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, το ισοζύγιο θα εξακολουθήσει να αποδυναμώνεται.
Η συμφόρηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παραμένει σταθερή στα περισσότερα λιμάνια, αλλά εάν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα αμερικανικά τέλη, που πλήττουν τους κινεζικούς φορείς εκμετάλλευσης και τα κινεζικής κατασκευής πλοία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη συμφόρηση στα λιμάνια των ΗΠΑ.
Επίσης, εάν τα πλοία μπορέσουν να επιστρέψουν σε κανονικά δρομολόγια, αναμένεται ότι οι ταχύτητες πλεύσης θα μειωθούν σταδιακά προς τα επίπεδα του 2023.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη της BIMCO περιέχει μεγαλύτερους καθοδικούς κινδύνους απ’ ό,τι συνήθως.
Όπως αναφέρει, η προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να στηρίξει τις βιομηχανίες των ΗΠΑ με την αύξηση των εισαγωγικών δασμών θα μπορούσε να πλήξει το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων περισσότερο απ’ ό,τι οι παράγοντες που περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο.
Οι δασμοί, που έχουν ήδη εφαρμοστεί για τις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και άλλοι επαπειλούμενοι δασμοί, αναμένεται ότι θα αυξήσουν το κόστος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, οδηγώντας ενδεχομένως τον πληθωρισμό και τα επιτόκια ξανά προς τα πάνω.
Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,3% φέτος και το 2026, ενώ ο ΟΟΣΑ έχει εκτιμήσει ότι οι αυξημένοι δασμοί θα αποδυναμώσουν σημαντικά την ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική.
Μείωση στα ναύλα
Ο παγκόσμιος δείκτης εμπορευματοκιβωτίων της Drewry μειώθηκε κατά 4% αυτή την εβδομάδα, στα 2.168 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2024, απέχοντας 79% από το υψηλό των 10.377 δολαρίων που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Ο εν λόγω δείκτης, ωστόσο, παραμένει κατά 53% υψηλότερα από τον μέσο όρο των 1.420 δολαρίων το 2019 (πριν από την πανδημία).
Την ίδια ώρα, ο μέσος σύνθετος δείκτης από έτος σε έτος έκλεισε στα 3.053 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών, ήτοι 167 δολάρια υψηλότερα από τον μέσο όρο 10 ετών των 2.886 δολαρίων (διογκωμένος από την εξαιρετική περίοδο 2020-2022 εν μέσω της πανδημίας).
Εν τω μεταξύ, οι ναύλοι εμπορευματοκιβωτίων από το Ρότερνταμ προς τη Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 7% ή 154 δολάρια, στα 2.162 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών, ενώ οι ναύλοι από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες μειώθηκαν κατά 6% ή 171 δολάρια, στα 2.487 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών.
Οι ναύλοι από τη Σαγκάη προς το Ρότερνταμ και τη Σαγκάη προς τη Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 4%, στα 2.370 και στα 3.622 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών αντίστοιχα, ενώ οι ναύλοι από τη Σαγκάη προς τη Γένοβα μειώθηκαν κατά 3% ή 115 δολάρια, στα 3.171 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών.
Αντίθετα, οι τιμές από το Ρότερνταμ προς τη Σαγκάη αυξήθηκαν κατά 3% ή 16 δολάρια,
στα 500 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών, ενώ εκείνες από το Λος Άντζελες προς τη Σαγκάη αυξήθηκαν κατά 1% ή 7 δολάρια, στα 709 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών.
Παράλληλα, οι τιμές από τη Νέα Υόρκη προς το Ρότερνταμ παρέμειναν σταθερές. Η Drewry, πάντως, αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν ελαφρώς τις επόμενες εβδομάδες.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")