Η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές Τραμπ σε συνδυασμό με το μπαράζ δασμών που επιβάλλει οδηγούν την αμερικανική οικονομία σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις οικονομολόγων σε νέα έρευνα του CNBC.

Ειδικότερα, η έρευνα του αμερικανικού δικτύου με τη μέση πρόβλεψη 14 οικονομολόγων δείχνει ότι το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη θα παρουσιάσει αύξηση μόλις 0,3% στο πρώτο τρίμηνο μετά το 2,3% που κατέγραψε στο τέταρτο. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση θα είναι ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ από το 2022 όταν η χώρα έβγαινε σταδιακά από την πανδημία του Covid-19. Την ίδια ώρα ο προτιμώμενος πληθωριστικός δείκτης της Fed, ο δομικός δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), θα παραμείνει κολλημένος γύρω από το τρέχον 2,9% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους προτού αρχίσει να επιβραδύνει στο τέταρτο τρίμηνο.

Πίσω από τις απογοητευτικές προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκονται νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κάμψη του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος αποτυπώνεται πλέον στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε την Παρασκευή ότι οι πραγματικές (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) καταναλωτικές δαπάνες τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1% μετά τη μείωση κατά 0,6% του Ιανουαρίου Ιανουάριο. Παράλληλα, η Action Economics υποβάθμισε το outlook που έχει για την αύξηση των δαπανών στο πρώτο τρίμηνο σε μόλις 0,2% από το 4% του τέταρτου τριμήνου.

Όπως έγραψε η Barclays το Σαββατοκύριακο, "τα σημάδια επιβράδυνσης στις μετρήσεις της οικονομικής δραστηριότητας γίνονται πιο πειστικά, μετά την επιδείνωση του κλίματος που είχε προηγηθεί". Ένας παράγοντας πάντως που αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο είναι επιτάχυνση των εισαγωγών (που αφαιρούνται από τη μέτρηση του ΑΕΠ) προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις των όποιων δασμών.

Τα καλά νέα ως προς αυτό το σκέλος είναι ότι οι επιπτώσεις των εισαγωγών θα αντισταθμιστούν, καθώς μόνο 2 από τους 14 οικονομολόγους προέβλεψαν συρρίκνωση αντί έστω και οριακής ανάπτυξης. Επιπλέον, κανείς δεν περιμένει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης (που συνιστούν τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης). Η Oxford Economics, που έχει τη χαμηλότερη εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο στο -1,6%, βλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ στο δεύτερο κατά 1,9%, καθώς οι εισαγωγές θα καταλήξουν τελικά να τονώσουν την ανάπτυξη όταν μετρηθούν ακολούθως ως πωλήσεις ή ως αποθέματα.

Γενικότερα, η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων βλέπει σταδιακή ανάκαμψη, με ανάπτυξη κατά 1,4% στο δεύτερο τρίμηνο, κατά 1,6% στο το τρίτο και κατά 2% στο τέταρτο. Ο κίνδυνος είναι ωστόσο ότι μια οικονομία με αναιμική ανάπτυξη μόλις 0,3% θα μπορούσε εύκολα να περάσει και σε αρνητικό έδαφος. Και με τους νέους δασμούς που έχει προαναγγείλει πως θα ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ αυτήν την εβδομάδα, δεν είναι όλοι τόσο σίγουροι για την ανάκαμψη.

"Ενώ το βασικό μας σενάριο δεν δείχνει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ,  με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και τις περικοπές που κάνει το υπουργείο Αποτελεσματικότητας σε θέσεις εργασίας και χρηματοδότηση, υπάρχει καλή πιθανότητα το ΑΕΠ να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο ή ακόμα και στα δύο πρώτα τρίμηνο του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο Mark Zandi του Moody's Analytics. "Και μια ύφεση θα είναι πιθανή εάν ο πρόεδρος δεν αρχίσει να υπαναχωρεί από τη πολιτική των δασμών μέχρι το τρίτο τρίμηνο", προσθέτει ο ίδιος.

Παράλληλα, ο επίμονος πληθωρισμός θα περιορίσει την ικανότητα της Fed να απαντήσει στην επιδείνωση της ανάπτυξης. Ο δομικός PCE αναμένεται στο 2,8% αυτό το τρίμηνο, ενώ θα αυξηθεί στο 3% στο επόμενο τρίμηνο και θα παραμείνει περίπου σε αυτό το επίπεδο μέχρι να πέσει στο 2,6% σε ένα χρόνο από τώρα. Έτσι, παρόλο που η αγορά φαίνεται να υπολογίζει σε μειώσεις των επιτοκίων, η Fed ίσως να δυσκολευτεί να τις δικαιολογήσει έως ότου ο πληθωρισμός αρχίσει να πέφτει πιο πειστικά στο τέλος του έτους.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr