Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει στην πυρηνική νεοφυή εταιρεία Newcleo στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επαναφέρει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μετά από σχεδόν 40 χρόνια, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο δεξιός συνασπισμός θα μπορούσε να επενδύσει, μέσω μιας ή περισσότερων κρατικά ελεγχόμενων οντοτήτων, έως και 200 εκατομμύρια ευρώ στη Newcleo. Ο άλλος, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Ρώμη εξετάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα έργα της Newcleo και θα ήταν πρόθυμη να επενδύσει στην εταιρεία. Μίλησαν μετά από κοινή δήλωση των υπουργών ενέργειας και βιομηχανίας της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα, με έμφαση στα έργα της Newcleo.

Μια επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει στην Ιταλία εξέχοντα ρόλο στη Newcleo, η οποία μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει σχεδόν 540 εκατομμύρια ευρώ από περισσότερους από 700 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων Exor Seeds της οικογένειας Agnelli. «Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποστηρίξει συγκεκριμένα την ενίσχυση της εθνικής βιομηχανικής αλυσίδας που είναι αφιερωμένη στην καινοτόμο πυρηνική ενέργεια, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία της για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσαν οι δύο υπουργοί.

Η πυρηνική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τον Ιταλό φυσικό Stefano Buono, αναπτύσσει μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που τροφοδοτούνται από επανεπεξεργασμένα πυρηνικά απόβλητα. Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες μπορούν να μειώσουν την αρχική επένδυση που απαιτείται για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας που βασίζεται σε προηγμένες τεχνολογίες, περιορίζοντας τον κίνδυνο ενός τέτοιου έργου, λένε οι ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τον περασμένο μήνα νόμο που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, η οποία είχε απαγορευτεί με δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη χρήση προηγμένων αρθρωτών αντιδραστήρων για την παραγωγή βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας και την απαλλαγή από τον άνθρακα των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών της. Λέει ότι η πρόοδος της τεχνολογίας και της ασφάλειας καθιστούν την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας με δημοψήφισμα του 1987 παρωχημένη. Η κυβέρνηση Μελόνι ωστόσο αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη των τοπικών διοικήσεων και των πολιτών για τον προσδιορισμό ενός τόπου όπου θα δημιουργηθεί ένας χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο δημοψήφισμα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr