Την ανάπτυξη των δύο γεωθερμικών πεδίων τοπικού ενδιαφέροντος   στη Ροδόπη σχεδιάζει η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης. Πρόκειται για δύο γεωθερμικά πεδία των Σαπών - Κρωβύλης και της  λίμνης Μητρικού τα οποία είχαν οριοθετηθεί και χαρακτηριστεί από το 2005

Ειδικότερα η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε αποστείλει στις αρχές του έτους στην  Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για αξιολόγησή της και προτάσεις επί τεχνικών θεμάτων για ένα νέο Σχέδιο Ανάπτυξης Γεωθερμικού Δυναμικού για την περίοδο 2025 – 2029, το οποίο έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Όσον αφορά στον  διαγωνισμό για τις περιοχές που βρίσκονται στη νότια λεκάνη του ποταμού Στρυμόνα, στο δυτικό τμήμα της λεκάνης Δέλτα του ποταμού Νέστου, στον Ακροπόταμο Καβάλας καθώς και στη νότια λεκάνη Δέλτα του ποταμού Έβρου ο οποίος  είχε προκηρυχτεί προ τριετίας αν και κατέστη  άγονος, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προκηρυχθεί και πάλι. Να σημειωθεί ότι το 2023   είχαν υποβληθεί πέντε προσφορές από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους οι οποίοι σταδιακά αποχώρησαν και τελικά απέμεινε ένας πριν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος.  Στον νέο διαγωνισμό αναμένεται ότι θα προβλεφθεί μηχανισμός μείωσης κινδύνων. Παράλληλα,  παραμένουν  τα  σχέδια της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων  στα νησιά Λέσβο, Νίσηρο, Μήλο.   

Το γεωθερμικό δυναμικό της Ελλάδας για ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ένα γιγαβάτ     ενώ  για παραγωγή θερμικής ενέργειας περίπου σε 2,5 GW, ωστόσο σε γενικές γραμμές παραμένει ανεκμετάλλευτο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων για χρήσεις σε μονάδες του πρωτογενούς τομέα (λ.χ. σε θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.), αλλά και για εφαρμογές σε ήπιες βιοτεχνικές - βιομηχανικές δράσεις.

Σήμερα  σύμφωνα με τη Eurostat από την ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη το 2024 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ΕΕ των 27,  η γεωθερμία αντιπροσώπευε μόνο το   0,5%.  Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA  θεωρεί ότι η γεωθερμία θα μπορούσε να καλύψει το 15% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρικό από σήμερα έως το 2050 όπως αναφέρει η τελευταία 125σέλιδη έκθεσή του με τίτλο "Το μέλλον της γεωθερμικής ενέργειας", η οποία είχε δημοσιευθεί στα τέλη του 2024. Σήμερα μόνο το   1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικού προέρχεται από τη γεωθερμία.

Συνολικά, ο  ΙΕΑ εκτιμά ότι η γεωθερμία θα μπορούσε να παρέχει  ισχύ έως 800 γιγαβάτ, δηλαδή όσο καταναλώνουν οι ΗΠΑ και η Ινδία, έναντι των 15 γιγαβάτ που παρέχει σήμερα.  Οι παγκόσμιες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα μπορούσαν   να αυξηθούν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2035 και σε 2,5 τρισεκατομμύρια έως το 2050

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr