μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, την ευθύνη για την άμυνά της στις ΗΠΑ. Το energia.gr αναρωτιέται, όμως, μήπως τελικά ο χαρακτηρισμός «αφελής», μπορεί να αποδοθεί και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά στην μονοσήμαντη «πράσινη» πολιτική των τελευταίων ετών, υπό την έννοια ότι ακολούθησε κατά πόδας τα κελεύσματα των Βρυξελλών και εμμέσως του Βερολίνου στο θέμα.
Προσέξτε γιατί γίνεται αυτή η αναφορά μας. Κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, ο πρωθυπουργός έστρεψε το ενδιαφέρον του και στα θέματα της ενέργειας. Απευθύνθηκε προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για να του επισημάνει ότι αναφέρθηκε στον Νόμο Μανιάτη που καθορίζει τα θαλασσοτεμάχια προς εκμετάλλευση, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, από εταιρείες που ενδιαφέρονται για έρευνα στο πεδίο των υδρογονανθράκων.
Πράγματι, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «αναγνωρίζω ότι αυτά τα οικόπεδα χαράχτηκαν το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.»
Προκηρύχτηκαν επειδή – συνέχισε - δεν υπήρχε ενδιαφέρον εκείνη την περίοδο για την περιοχή νοτίως της Κρήτης. «Με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από την ExxonMobil και από την Chevron» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, με αφορμή τις επικρίσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης έπλεξε το εγκώμιο της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, λέγοντας ότι "κάτι καλό έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, για να μπορέσουν, μαζί με τον προκάτοχό τους, να έρθουν αυτές οι εταιρείες στην Ελλάδα», και έκανε ειδική μνεία στην συμβολή του Θόδωρου Σκυλακάκη.
«Και προφανώς αντιλαμβάνεστε την ιδιαίτερη σημασία του να υπάρχουν σήμερα δύο αμερικανικές εταιρείες οι οποίες, τί κάνουν; Έρχονται και λένε ότι κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα για αυτό και συνομιλούμε με την Ελλάδα», τόνισε.
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο είπε ότι θεωρεί θεμιτή την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αποτελεί κεντρική πολιτική γραμμή του, ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες στη χώρα (δείτε παλαιότερο άρθρο στο energia.gr εδώ).
«Εσείς μπορείτε, κε Φάμελλε, να έχετε την άποψη ότι η χώρα δεν πρέπει να προχωράει σε έρευνες υδρογονανθράκων. Καλό θα είναι το αποσαφηνίσετε και να το πείτε, αν είναι. Η δική μας άποψη είναι ότι από τη στιγμή που θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 χρόνια, τουλάχιστον, από το να πληρώνουμε δισεκατομμύρια για να εισάγουμε φυσικό αέριο είναι πολύ καλύτερο να διερευνήσουμε αν έχουμε δικό μας φυσικό αέριο παρά να το πληρώνουμε και να το εισάγουμε, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε επί λέξει.
Πράγματι, τα όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν απέχουν από την πραγματικότητα, με τη διαφορά ότι επέδειξε χαρακτηριστική αργοπορία για να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής των πραγμάτων (δείτε σχετικά άρθρα στο energia.gr, τρία χρόνια νωρίτερα: εδώ, εδώ και εδώ)
Για παράδειγμα, δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης, ότι μόνο το 2021, η χώρα δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και την επόμενη χρονιά σχεδόν δύο δισ. περισσότερα;
Δεν γνώριζε εκείνη την περίοδο που ασκούσε εξουσία ότι μια δαπάνη αυτού του μεγέθους αναλογεί στο 6-7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος;
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και καλό είναι ορισμένα πράγματα να ξεκαθαρίζονται για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις και τις πράξεις, για τις οποίες μίλησε χθες ο πρωθυπουργός.
Το energia.gr έχει όλα αυτά τα χρόνια, πριν αναλάβει ακόμη τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας η ΝΔ, επισημάνει τις αβελτηρίες της πολιτικής πάνω στο θέμα των υδρογονανθράκων –και όχι μόνο! (δείτε παλαιότερα σχετικά άρθρα στο portal εδώ και εδώ)

Θυμίζει, λοιπόν, στους χρήστες του portal ότι αμέσως μετά την νίκη της στις εκλογές του 2019, η ΝΔ, παρά τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις της ότι θα τιμήσει τις συμβάσεις παραχώρησης ερευνών για υδρογονάνθρακες που είχαν υπογραφεί (με πρωτοφανή καθυστέρηση και πασιφανή απροθυμία) με τους ξένους ομίλους από την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διέγραψε εν μια νυκτί τις δικές της δεσμεύσεις και έπιασε να ξετυλίγει το αφήγημα της «πράσινης» ανάπτυξης.
Με μπροστάρη τον άνθρωπο ειδικών αποστολών των Βρυξελλών –όπως αποδείχτηκε- Γεράσιμο Θωμά ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Ενέργειας, εκτροχιάστηκε η πολιτική για την έρευνα υδρογονανθράκων και εδραιώθηκε το νέο δόγμα της Ενεργειακής Μετάβασης.
Το ότι ήταν «άνθρωπος ειδικών αποστολών», δεν είναι εφεύρημα του energia.gr. Αποδείχτηκε στην πράξη, ένα χρόνο αργότερα. Το καλοκαίρι του 2020, όταν βεβαιώθηκε ότι όλα έβαιναν, πλέον, καλώς, αποχώρησε από το ΥΠΕΝ για να αναλάβει νέο υψηλόβαθμο πόστο στην βελγική πρωτεύουσα!
Αν ρωτάτε, τώρα, αν μίλησε κανείς από τους αρμόδιους της κυβέρνησης για αυτά τα θέματα, όλα αυτά τα χρόνια για έρευνες και για ανάγκη να μειώσουμε τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων που «επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», η απάντηση είναι αρνητική.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέταμε έδειχναν αμηχανία και έσφυζαν από απροθυμία. Η υπόθεση των ερευνών παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Το κερασάκι σε αυτή την πολιτική γραμμή έβαλε ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με την αξέχαστη δήλωσή του για το Αιγαίο που “ανήκει μοναχά στα ψάρια του” – ξεχνώντας, προφανώς ότι το ελληνικό αρχιπέλαγος είναι ξεκάθαρο ότι δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες, πλην της περιοχής της Θάσου...
Για να γίνει η μεγάλη επιστροφή στην πραγματικότητα από την κυβέρνηση και για να προσεγγιστεί ξανά ο…απαγορευμένος καρπός –επειδή η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να βρει ποτέ αυτό το δρόμο, ένεκα των ιδεοληψιών της- μεσολάβησαν: η πανδημία του Covid-19, (δείτε παλαιότερο άρθρο στο energia.gr εδώ) το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου, το καλοκαίρι του 2021, που επέφερε την πρωτοφανή κρίση των τιμών στην ενέργεια, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή και η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ!
Εν κατακλείδι, είτε είναι έτσι, είτε είναι αλλιώς, είναι καλοδεχούμενη εξέλιξη η στρατηγική στροφή της κυβέρνησης που δείχνει ότι διαθέτει, τελικά, και αντανακλαστικά και ευελιξία.