Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", οι πληροφορίες, που γνωστοποιήθηκαν με μεγάλη φειδώ, θέλουν τη συζήτηση να περιστρέφεται κυρίως στο Ουκρανικό, τη Ρωσία αλλά και τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η κ. Κάλας δε δίστασε, πάντως, να απαντήσει και σε ερωτήματα σχετικά με ευθύνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχετικά με τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρώτησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής για το πώς βλέπει η Κομισιόν το ότι η Άγκυρα θέλει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, όταν κατέχει παρανόμως το 37% της Κύπρου, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας, επίσης, μέλους της ΕΕ, αλλά και παραβιάζει σε σταθερή βάση τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, έθεσε και το θέμα της «αφωνίας» και της ίδιας και της Κομισιόν γενικότερα στην παρεμπόδιση των ερευνών που διεξάγει η Ελλάδα για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με την Κύπρο από τουρκικά πολεμικά, τη στιγμή που πρόκειται για έργο PCI. Ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε δε ότι το ευρωπαϊκό αυτό έργο, που έχει λάβει χρηματοδότηση που φτάνει τα 650 εκατομμύρια ευρώ – τη μεγαλύτερη που έχει δεσμεύσει η Κομισιόν για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Ας σημειωθεί ότι ήδη ο πρώην Υπουργός Ενέργειας της χώρας μας έχει στείλει δύο επιστολές για το θέμα του καλωδίου στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ.
Η απάντηση της κ. Κάλας ήταν αποκαλυπτική: «Εγώ η ίδια ζήτησα τρεις φορές από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών [σσ. τον Χακάν Φιντάν] να σταματήσει τις παρεμβάσεις και τα αποτελέσματα είναι αυτά που ξέρετε», γεγονός που προκάλεσε κατάπληξη στους ευρωβουλευτές που είναι εξοικειωμένοι με τα ελληνοτουρκικά γενικά και το θέμα του καλωδίου ειδικότερα.