Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “η κατάλληλη δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει σε όλους τους άξονες”, διευκρινίζοντας ότι χρειάζονται “ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες” για να διορθωθεί “η τοξική κληρονομιά”, την οποία, κατά τη γνώμη του, άφησε πίσω της η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Εντεύθεν του Ατλαντικού, ωστόσο, η προοπτική της υφέσεως μόνο ευφορία δεν προκαλεί. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεκάλεσε την Πέμπτη άλλη μία διεθνή σύνοδο “προθύμων” (σε ad hoc σύνθεση με συμμετοχή 31 κρατών, εκτός πλαισίου Ε.Ε.), ώστε να προωθήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, προκειμένου αυτή να είναι ικανή να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιαδήποτε εκδήλωση της ρωσικής επιθετικότητας. Συμβαίνει, βέβαια, το ζήτημα να αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Ρωσία, η οποία έχει διαμηνύσει δια στόματος Πούτιν, ότι δεν θα προσχωρήσει σε καμία κατάπαυση του πυρός, εάν αυτή δεν συνοδεύεται από διακοπή της εισροής ξένης στρατιωτικής βοηθείας προς την Ουκρανία. Εξ ού και οι τελευταίες ιδέες που κυκλοφορούν αφορούν τη συγκέντρωση της εν λόγω βοηθείας στην Πολωνία και την Ρουμανία, για την περίπτωση που θα χρειασθεί, λόγω τυχόν αναζωπυρώσεως των εχθροπραξιών, ταχεία μεταφορά της στην γειτονική Ουκρανία.
Υποδεχόμενος την παραμονή της συνόδου τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ένοικος των Ηλυσίων διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό του Κιέβου, ενώ επέμεινε ότι η Ρωσία αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ευελπιστεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν πιέσεις στη Μόσχα για να αποδεχθεί την κατάπαυση πυρός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην παραχώρηση των εδαφών που η Ρωσία κατέλαβε διά της βίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται εφικτή η επανακατάληψη τους από τον ουκρανικό στρατό και ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί διά της διπλωματικής οδού.
Τα μηνύματα, ωστόσο, από την Ουάσιγκτον, συγκλίνουν σε αποδοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο των εδαφικών τετελεσμένων που δημιούργησε η ρωσική εισβολή. Για τον λόγο αυτό και εκτίμησε ο Ζελένσκι τα φιλορωσικά σχόλια της αμερικανικής πλευράς αποδυναμώνουν την πίεση προς την Ρωσία και δεν φέρνουν πιο κοντά την ειρήνη. Η Ρωσία έθεσε περισσότερους όρους προκειμένου να δεχθεί να τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα και εναντίον ενεργειακών υποδομών και επικεντρώθηκε κυρίως στη χαλάρωση των εις βάρος της κυρώσεων, σημείωσε ο Ζελένσκι, παροτρύνοντας την Αμερική “να σταθεί δυνατή”, όπως οι Ουκρανοί στέκονται στη γη τους και υπερασπίζονται τους εαυτούς τους.
Συνιστούν όλα αυτά μιαν επικοινωνιακή μάχη οπισθοφυλακής, κατ' απόλυτο αντιστροφή της πραγματικής θέσεως των ΗΠΑ, οι οποίες επιταχύνουν, παρακάμπτοντας τους αντιρρησίες, την διαδικασία συνεννοήσεως με τη Μόσχα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού προεδρικού απεσταλμένου Στηβ Ουίτκοφ ότι “δεν θεωρεί τον Πούτιν κακό τύπο” και η απορριπτική του στάση απέναντι στη συγκρότηση ενός “συνασπισμού προθύμων” είναι χαρακτηριστική. Περισσότερο απτές είναι, πάλι, οι διεργασίες για την αναβίωση της συμφωνίας για την Μαύρη Θάλασσα.
Σκοπός της συμφωνίας είναι να επαναφέρει με προβλέψιμο τρόπο τη Ρωσία στις διεθνείς αγορές σιτηρών και λιπασμάτων, ώστε να αποκομίσει έσοδα και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, διευκρίνισε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας φρόντισε να “καρφώσει” τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η εκπεφρασμένη αισιοδοξία του Ουίτκοφ για επίτευξη εκεχειρίας εντός δύο εβδομάδων δεν λαμβάνει υπ' όψιν την επιθυμία των ευρωπαϊκών ελίτ να “μην επιτρέψουν στον Ζελένσκι να ενδώσει”.
Το πνεύμα υπό το οποίο πορεύεται η ρωσική διπλωματία το περιέγραψε ο Λαβρόφ ανακαλώντας την φράση του άλλοτε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέηγκαν “Trust, but verify” (Να εμπιστεύεσαι, αλλά να επαληθεύεις), εξηγώντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να επαγρυπνεί, ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ συνήψαν την εβδομάδα αυτή χωριστές συμφωνίες με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, οι οποίες προβλέπουν τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και των εκατέρωθεν πληγμάτων εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων, με αντίτιμο την άρση ορισμένων εκ των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Αν εφαρμοστεί, η συμφωνία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στο εγχείρημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματιστεί ο πόλεμος που άρχισε πριν από τρία και πλέον χρόνια ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν περιορισθεί και ότι η κατάπαυση του πυρός ως προς τις ενεργειακές υποδομές αντισταθμίζεται από νέο “ρεπερτόριο” στόχων στην ουκρανική επικράτεια.
(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»)