Το BLUE PORTS (BLUE CAREERS IN NET ZERO ENERGY PORTS), που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) στηρίζει την πράσινη μετάβαση των λιμένων, αναπτύσσοντας εξειδικευμένο Σχήμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα καλύπτει πράσινες, βιώσιμες λύσεις, για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας σε μικρά και μεσαία λιμάνια.
Την εκδήλωση καλωσόρισαν ο Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Ιδρυτής/Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο κ. Βασίλειος Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και ο κ. Βασίλειος Πολίτης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στοχευμένες παρουσιάσεις έγιναν από την κα Σταυρούλα Τουρνάκη, Συντονίστρια του BLUE PORTS, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης, και τον κο Χρήστο Καριώτη, TÜV HELLAS, που ανέλυσαν τις βασικές παραμέτρους του Σχήματος Πιστοποίησης BLUE PORTS, όπως την ανάπτυξη δύο επιμέρους σχημάτων, ένα με στόχευση σε διευθυντικά στελέχη και διοικητικό προσωπικό και το άλλο με στόχευση σε τεχνικό και επιχειρησιακό προσωπικό. Το συμμετοχικό μέρος της συνάντησης συντόνισαν οι κύριοι Βιργίνιος Βουδούρης, Αντιπρόεδρος Πιστοποίησης Προσώπων, TÜV HELLAS, Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χρήστος Καριώτης, Senior Operations Support Persons Certification, TÜV HELLAS, και Μηνάς Σεϊμένης, Ειδικός Σύμβουλος Διευθύνοντος, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, με την υποστήριξη της κας Mαρίας Φράγκου και του κ. Νικόλαου Σκαράκη, Ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η διαβούλευση επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση του Προγράμματος Κατάρτισης και εναρμόνιση με τα αναμενόμενα εργασιακά καθήκοντα των πιστοποιημένων προσώπων, καθώς και στα κριτήρια της εξέτασης πιστοποίησης των υποψηφίων.
Η Εθνική Τεχνική Επιτροπή BLUE PORTS απαρτίζεται από ενδιαφερόμενους φορείς της Γαλάζιας Οικονομίας που ενεργοποιούν την τετραπλή έλικα βιώσιμης καινοτομίας και κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας στο λιμενικό οικοσύστημα. Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκαν φορείς όπως Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ), Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Ινστιτούτο Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Hellenic Environmental Center (HEC).
Οι φορείς αναγνώρισαν την προστιθέμενη αξία του Σχήματος Πιστοποίησης BLUE PORTS στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των λιμένων ενισχύοντας τις δεξιότητες και ικανότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου στο λιμενικό οικοσύστημα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον προσαρμοσμένο σχεδιασμό του προγράμματος κατάρτισης σε σχέση με τις διαπιστωμένες και πραγματικές ανάγκες του κλάδου. Παράλληλα, παρείχαν πολύτιμες απόψεις και παρατηρήσεις, που μέσα από τη διαδικασία εναρμόνισης των συμπερασμάτων από τις εργασίες των τεσσάρων Επιτροπών στις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γεωργία), θα συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση του Σχήματος και αμοιβαία αναγνώρισή του.