Ενώ οι δύο πλευρές είναι απίθανο να υπογράψουν μια τελική συμφωνία που θα συνδέει τις δύο από τις μεγαλύτερες αγορές άνθρακα στον κόσμο κατά τη συνάντηση στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου, ενδέχεται να δείξουν τη δέσμευσή τους για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Θα διεξαγάγουν επίσης συζητήσεις για την ασφάλεια και τα αλιευτικά δικαιώματα, πρόσθεσαν οι πηγές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ εργάζονται για την ανοικοδόμηση των σχέσεών τους, καθώς αντιμετωπίζουν το χάος που προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια εμπορική τάξη και την αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ευρώπη. Η ανακοίνωση των δασμών του Αμερικανού Προέδρου αργά την Τετάρτη αυξάνει την πίεση και στις δύο πλευρές και προσθέτει κίνητρα για να συνεργαστούν.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και τα ψιλά γράμματα πρέπει να εξομαλυνθούν προτού οριστικοποιηθεί οποιαδήποτε ευρεία συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παρέχει τρέχοντα σχόλια για τις συνομιλίες με την ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασε το δικό του ξεχωριστό σύστημα μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πριν από πέντε χρόνια. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που δραστηριοποιούνται και στις δύο δικαιοδοσίες ζητούν εδώ και καιρό να συνδεθούν και πάλι τα συστήματα, αλλά το να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο διακριτά σε όλους τους τομείς ήταν σημαντικό ζήτημα για την τελευταία κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι βρετανικές άδειες άνθρακα διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες στην ΕΕ, αν και η διαφορά έχει μειωθεί φέτος, καθώς οι έμποροι σταθμίζουν τις δυνατότητες μιας σύνδεσης μεταξύ των δύο αγορών. Μια τέτοια κίνηση θα έφερνε πλεονεκτήματα και στις δύο πλευρές, μεταξύ άλλων απαλλαγές από τις εισφορές άνθρακα στα σύνορα για προϊόντα έντασης εκπομπών και τη δημιουργία μιας βαθύτερης αγοράς για τις άδειες.
Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ είναι το παλαιότερο στον κόσμο και αποτελεί βασικό πυλώνα των πράσινων φιλοδοξιών του μπλοκ αυτή τη δεκαετία, επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών κατά 62% έως το 2030 για τους τομείς που καλύπτει.
Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επανασύνδεση των συστημάτων. Η Ελβετία χρειάστηκε περίπου 10 χρόνια, αν και αναμένεται να είναι μικρότερο το διάστημα για το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου του παρόμοιου σχεδιασμού του.
Η πρόοδος εξαρτάται από τη συμφωνία και σε άλλα ζητήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, είπε στα κράτη-μέλη τον Μάρτιο ότι βασικές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν για μια πιθανή συμφωνία σύνδεσης του ΣΕΔΕ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών προτύπων των δύο δικαιοδοσιών και ο ρόλος του ΔΕΚ, ζητήματα που έχουν έρθει στο παρελθόν στις διμερείς συνομιλίες, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.