Αυτά είναι μέρος της επιδίωξης να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, στη διασύνδεσή της με τη Μέση Ανατολή. Το άλλο μέρος του ρόλου είναι οι διασυνδέσεις. Αποδεικνύεται, όμως, ότι ήταν απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει πολιτικά και διπλωματικά τις απειλές της Άγκυρας.
Τον Γενάρη του 2024 συγκροτήθηκε η διοικητική δομή του Great Sea Interconnector της θυγατρικής ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Το έργο με κόστος 1.9 δισ. χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 658 εκατ. και αρχικά εισήλθε η γαλλική Meridiam για το 49,9%. Το υπόλοιπο κόστος θα το κάλυπταν οι καταναλωτές της Κύπρου κατά 63% και της Ελλάδας κατά 37%.
Η Κύπρος δεν συμφωνούσε να γίνει από την έναρξη του έργου. Από τον Φεβρουάριο του 2024, επιβεβαίωσε την συμμετοχή της στην εταιρεία με 100 εκατ. Επίσης έμπαινε στο τραπέζι πάντα και το γεωπολιτικό ρίσκο με κινδύνους διακοπής του έργου. Με αυτά τα σημεία τριβής και αφόρητες πιέσεις απειλές και τελεσίγραφα από κυβέρνηση, Κομισιόν και εταιρείες, κατέληξαν σε συμφωνία στο τέλος της χρονιάς!
Κατά τον ΑΔΜΗΕ με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωσή της. Θα έχει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, πιο πράσινο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές. Επίσης θα έχει γεωπολιτικά οφέλη. Όλη αυτή η επιχειρηματολογία είναι πανομοιότυπη για όλες τις εσωτερικές ηλεκτρικές νησιωτικές διασυνδέσεις και κυρίως της Κρήτης. Η Κύπρος ενεργειακός κόμβος, η Κρήτη ενεργειακός κόμβος, η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος! Η σπουδαιότερη παράμετρος όμως πάντα είναι η αποκρύπτουσα. Αυτή δεν είναι άλλη από την υποχρέωση του κάθε τόπου που γίνεται η διασύνδεση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια πολλαπλάσια από αυτήν που έρχεται να καλύψει η διασύνδεση!
(η συνέχεια στο slpress.gr)