"Οι έντονες καταιγίδες στην Ελλάδα ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Μεσόγειο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας", αναφέρει ο Τομάσο Αλμπέρτι, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας. "Η ανάλυσή μας δείχνει μια σαφή τάση: οι καταιγίδες γίνονται πιο υγρές, ενισχύοντας τους κινδύνους πλημμύρας".
Η μεγαλύτερη βροχόπτωση σε διάστημα 24 ωρών
Στις 31 Μαρτίου, τα νησιά της Πάρου και της Μυκόνου επλήγησαν από καταρρακτώδεις βροχές και χαλαζοπτώσεις, οι οποίες γέμισαν με νερά τους δρόμους και παρέσυραν οχήματα. Οι αρχές αντέδρασαν κλείνοντας τα σχολεία και περιορίζοντας την κυκλοφορία στα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες έλαβαν συστάσεις να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διεξήγαγαν επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο, επηρεάζοντας ιδιαίτερα το νησί της Κρήτης. Το λιμάνι των Χανίων κατέγραψε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση σε διάστημα 24 ωρών, οδηγώντας σε εκτεταμένες πλημμύρες.
Άλλα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, αντιμετώπισαν επίσης σοβαρά ζητήματα, με θυελλώδεις ανέμους να προκαλούν πρόσθετες καταστροφές.
"Η υπερθέρμανση οδηγεί σε πιο καταστροφικές συνθήκες"
Οι επιστήμονες της ClimaMeter, μιας πλατφόρμας που μελετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, διεξήγαγαν τη μελέτη χρησιμοποιώντας ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα από την υπηρεσία παρακολούθησης της Γης Copernicus για τα τελευταία 74 χρόνια.
Οι ερευνητές συνέκριναν πώς συμπεριφέρθηκαν παρόμοια καιρικά συστήματα κατά τα τέλη του 20ού αιώνα (1950-1986) και τις τελευταίες δεκαετίες (1987-2023), μια περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει πιο εμφανείς. Η ανάλυση εξέτασε επίσης τη συμβολή φυσικών φαινομένων κλιματικής μεταβλητότητας, όπως το Ελ Νίνιο, το οποίο συνδέεται με την επιφανειακή θέρμανση του κεντρικού και ανατολικού τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι καταιγίδες παρόμοιες με αυτή που έπληξε την Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου είναι έως και 5 χιλιοστά/ημέρα (10-15%) πιο υγρές σήμερα από ό,τι θα ήταν στο παρελθόν. Οι πηγές της φυσικής κλιματικής μεταβλητότητας μπορεί να έχουν επηρεάσει μόνο εν μέρει αυτή την αλλαγή, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η καταιγίδα προκλήθηκε από σπάνιες μετεωρολογικές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά των οποίων μπορούν να αποδοθούν κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
"Αν και η σύνδεση μεμονωμένων γεγονότων με την κλιματική αλλαγή είναι πολύπλοκη, το μοτίβο είναι σαφές: η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πιο έντονες και καταστροφικές καιρικές συνθήκες", λέει ο Αλμπέρτι. "Προτρέπουμε να αναλάβουμε δράση, τόσο στον μετριασμό των επιπτώσεων για τον περιορισμό των εκπομπών, όσο και στην προσαρμογή για την ενίσχυση των υποδομών και της ετοιμότητας σε ευάλωτες περιοχές όπως η Μεσόγειος", καταλήγει.
(Πηγή: Euronews)