Στις 31 Μαρτίου, ο οικολόγος Georgy Kavanosyan δημοσίευσε μια εικόνα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος του στενού Κερτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας κάτι που φαινόταν να είναι μια μεγάλη κηλίδα στην είσοδο του στενού. Η τοποθεσία αντιστοιχεί στη θέση του τμήματος πλώρης του Volgoneft-239, ενός από τα δύο χαμένα δεξαμενόπλοια. Ένας δεύτερος περιβαλλοντικός επιστήμονας, ο Igor Shkradyuk, είπε στο ρωσικό ερευνητικό ρεπορτάζ Agentstva ότι η διαρροή είναι πιθανό να κυμαίνεται από εκατοντάδες λίτρα την ημέρα - και ότι πιθανότατα θα συνεχιστεί κατά τους ζεστούς μήνες του έτους καθώς το φορτίο καυσίμου θερμαίνεται και διαρρέει.
"Δυστυχώς, οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μας λένε τι συμβαίνει με το μαζούτ που έχει διαρρεύσει. Προσποιούνται ότι τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει", είπε ο Shkradyuk.
Το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας λέει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί καθημερινά τα σημεία των ναυαγίων και ισχυρίζεται ότι δεν έχουν καταγραφεί πρόσθετες διαρροές καυσίμων από τα δεξαμενόπλοια. «Τα βυθισμένα θραύσματα των δεξαμενόπλοιων εξετάζονται συνεχώς από δύτες, ο βυθός παρακολουθείται σε μια ζώνη μήκους χιλιομέτρου από την ακτή χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα οχήματα, τεχνολογίες διαστημικής παρακολούθησης, drones και ομάδες περιπολίας διασωστών σε σκάφη χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της κατάστασης στην υδάτινη περιοχή», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του υπουργείου Αλεξάντερ Κουρένκοφ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρωσίας (Rosprirodnadzor) κατέθεσε νέα αξίωση για αποζημίωση για ζημιές κατά των ιδιοκτητών των Volgoneft-239 και Volgoneft-212. Τα δύο δεξαμενόπλοια ποταμών επιχειρούσαν στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας το χειμώνα, πέρα από τα όρια των παραμέτρων σχεδιασμού τους, και το υπουργείο κατηγόρησε τους καπετάνιους και τους εργοδότες τους.
Η συνολική απαίτηση ανέρχεται σε περίπου 85 δισεκατομμύρια ρούβλια (1 δισεκατομμύριο δολάρια), μοιρασμένη μεταξύ της Kama Shipping και της Volgatransneft CFC. Οι δύο εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να πληρώσουν για τις ζημιές, μετά τον οποίο το υπουργείο θα προχωρήσει σε μήνυση, δήλωσε η Σβετλάνα Ραδιόνοβα, επικεφαλής της Rosprirodnadzor.