Ο κ. Βαληνάκης, τονίζει, ότι πρέπει να αλλάξει το κλίμα στις Ελληνορωσικές σχέσεις, έχουμε συμφέροντα στη Ρωσία, λέει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι είναι ύπουλο και εις βάρος της Ελλάδας, κάποιοι στην Ευρώπη να επιχειρούν να βάλουν την Τουρκία από την … πίσω πόρτα στην Ευρωπαϊκή άμυνα.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά στην Μεσόγειο, που έχουν άμεση σχέση και με την Ελλάδα, οι εξελίξεις θα … αργήσουν, ενώ είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι η Αμερική θα πιέσει την Τουρκία να κάνει … πίσω αναφορικά με τους σχεδιασμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Βαληνάκης πρόσφατα κυκλοφόρησε το 25Ο βιβλίο του «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία- Πως θα ακυρώσουμε τη «γαλάζια πατρίδα» των εκδόσεων Ι. Σιδέρη.