Πραγματικά, η συμφωνία, που αφορούσε την πώληση των πιο ώριμων περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία έναντι 500 εκατ. δολ. μετά την ολοκλήρωσή της, συν άλλα 445 εκατ. δολ. που θα αφορούσαν τα περιουσιακά στοιχεία από τα οποία προέρχεται περίπου το 40% της παραγωγής της Energean.
Ωστόσο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί από τότε που συνήφθη η συμφωνία, η εταιρεία δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι στεναχωρημένη για την απώλεια της άμεσης εισροής μετρητών στα ταμεία της.
Βέβαια, όπως σημειώνουν αυτό σημαίνει ότι το χρέος της Energean θα είναι υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν θα υπάρχει ειδικό μέρισμα για τους επενδυτές. Πάντως, οι αναλυτές, όπως ο ο David Round της Stifel, είναι σε μεγάλο βαθμό κατηγορηματικοί ότι πρόκειται για ισχυρά περιουσιακά στοιχεία που παράγουν μετρητά, γεγονός που ενισχύει το ήδη ισχυρό προφίλ ταμειακών ροών της εταιρείας. Μάλιστα, ο Stifel προβλέπει παραγωγή 171.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα για το 2025 και αύξηση 16,7% στο μέρισμά της.
Αναλυτικότερα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Energean έχoυν προχωρήσει σε αγορές από τότε που έληξε η προβλεπόμενη «κλειστή» περίοδος μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2024: ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μαθιός Ρήγας (μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου του, Growthy) έχει καταβάλει 694.000 στερλίνες για αγορά μετοχών, ο διευθυντής κ. Στάθης Τοπούζογλου 1,7 εκατ. στερλίνες και ο οικονομικός διευθυντής κ. Πάνος Μπένος αγόρασε μετοχές αξίας σχεδόν 300.000 στερλινών. Δύο άλλοι διευθυντές ξόδεψαν επίσης μεταξύ 86.000 και 104.000 στερλινών για τον ίδιο σκοπό.