Ειδικότερα, λίγο μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, ο Μ. Σέφκοβιτς είπε ότι με βάση το σύνολο των αμερικανικών ανακοινώσεων για δασμούς, θα επηρεαστούν ευρωπαϊκά αγαθά συνολικής αξίας 380 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ.
Ο Μ. Σέφκοβιτς τόνισε ότι η Επιτροπή εστιάζει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες των ομολόγων του, του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ και του Εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ, για τη διατήρηση μιας «ανοιχτής και ειλικρινούς γραμμής επικοινωνίας».
Ο Μ. Σέφκοβιτς είπε ότι η ΕΕ πρότεινε στις ΗΠΑ μηδενικούς δασμούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά αγαθά. Σημείωσε, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές, ΕΕ και ΗΠΑ, αναγνωρίζουν ότι η εμπορική τους σχέση θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια νέα ματιά και μια ώθηση σε στρατηγικούς τομείς και πως «αν συνεργαστούμε, θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε μια διατλαντική αγορά που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές».
Ωστόσο, ο Μ. Σέφκοβιτς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και παραδέχτηκε ότι «η εμπλοκή των ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια». Τόνισε, επίσης, ότι ενώ η ΕΕ παραμένει ανοιχτή και προτιμά τη διαπραγμάτευση, δεν θα περιμένει ατελείωτα, «θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με αντίμετρα».
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Έχουμε προτείνει μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά προϊόντα» με τις ΗΠΑ
«Έχουμε προτείνει μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά προϊόντα» με τις ΗΠΑ, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ. «Πράγματι προσφέραμε δασμούς μηδέν προς μηδέν για τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως κάναμε με επιτυχία με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους. Γιατί η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία», ανέφερε. Αυτή η πρόταση «παραμένει στο τραπέζι», αλλά παράλληλα «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας». Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ θα προστατευτεί από τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου και για το σκοπό αυτό, «θα δημιουργήσουμε μια Task Force για την επιτήρηση των εισαγωγών».