Και παρόλο που είναι νωρίς για οποιοδήποτε πρόβλεψη, ένα από τα πιο πιθανά θύματα αυτής της νέας διαμάχης είναι ο κλάδος των πετροχημικών. Αν και όχι τόσο πολυσυζητημένος όσο άλλοι «κρίσιμοι» τομείς, τα πετροχημικά αποτελούν έναν από τους χώρους όπου το διμερές εμπόριο εντεινόταν, τουλάχιστον μέχρι την κήρυξη πολέμου από τον Λευκό Οίκο.
Είναι γνωστό πως ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να πετάει το γάντι ήδη από την πρώτη θητεία του, κηρύσσοντας τον πόλεμο στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Παρά τη μείωση των ρητορικών τόνων κατά την εποχή Μπάιντεν— ο οποίος όχι απλώς διατήρησε, αλλά αύξησε και πολλούς από τους δασμούς του προκατόχου του— η κορύφωση του δράματος ήρθε με την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέβαλε δασμούς 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα στις αρχές Φεβρουαρίου, αυξάνοντάς τους στο 20% στις αρχές Μαρτίου, και φτάνοντας στο 54% στις αρχές Απριλίου. Μάλιστα νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ δήλωσε διατεθειμένος να προσθέσει μία επιπλέον επιβάρυνση 50%, σε περίπτωση που η κινεζική κυβέρνηση δεν ακυρώσει τους δικούς της «ανταποδοτικούς δασμούς» μέσα στις επόμενες ώρες.
Ένας κλάδος που παραδόξως είχε καταφέρει να επιβιώσει των διμερών πιέσεων ήταν εκείνος των πετροχημικών. Οι ΗΠΑ εξάγουν υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG) και αιθάνιο στην Κίνα, δύο προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ΗΠΑ εξάγουν το 27% της παραγωγής LPG και το 57% της παραγωγής αιθανίου στην Κίνα, με την Κίνα να εισάγει το 62% αυτών των χημικών από τις ΗΠΑ για το 2024. Εκ πρώτης όψεως, αυτοί οι αριθμοί αναδεικνύουν μία σαφή εξάρτηση των δύο εταίρων από το διμερές εμπόριο σε αυτά τα συγκεκριμένα είδη. Ωστόσο, όταν ληφθεί υπόψη η μεγάλη εικόνα, καθίσταται σαφές πως η Κίνα βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση. Μόλις το 8% της κινεζικής παραγωγής αιθυλενίου προέρχεται από LPG ή αιθάνιο, με το 70% να προέρχεται από νάφθα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο, οι εισαγωγές και η κατανάλωση του οποίου βρίσκονται σε πτωτική πορεία στην Κίνα, τα πετροχημικά παραμένουν ένας αναπτυσσόμενος κλάδος.
Προς το παρόν, η Κίνα δεν έχει επιβάλει δασμούς στο αμερικανικό LPG και αιθάνιο, προτιμώντας να πλήξει τις πολύ πιο χαμηλές εισαγωγές πρωτογενών καυσίμων από τις ΗΠΑ. Εντούτοις, με τις σχέσεις των δύο χωρών να χειροτερεύουν με ταχύτατους ρυθμούς, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, το μέλλον των διυλιστηρίων στην Κίνα που ανήκουν σε αμερικανικά συμφέροντας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Εξάλλου, η κυβέρνηση Τραμπ δεν δίστασε να αφαιρέσει τις άδειες ορισμένων αμερικανικών επιχειρήσεων πρόσφατα προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε τρίτες χώρες.