Με νέες μηνύσεις απειλεί η Greenpeace σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση δεν λειτουργήσει αντικειμενικά στην υπόθεση των έργων ορυκτών καυσίμων στη Βόρεια Θάλασσα. Η Ντάουνινγκ Στριτ οφείλει να επανεξετάσει την έγκρισή της για την εξόρυξη των κοιτασμάτων Jackdaw και Rosebank, με

την περιβαλλοντική οργάνωση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι προκατειλημμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα, αντιβαίνοντας τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων.

Η τύχη των έργων ορυκτών καυσίμων παραμένει ασαφής στη Βρετανία, καθώς μία σειρά δικαστικών αποφάσεων έχουν θέσει νέα κριτήρια για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιχειρούν να φρενάρουν όσα περισσότερες εξορύξεις μπορούν. Τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι βρετανικές αρχές οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των εκπομπών, upstream και downstream, όταν αποφασίζουν για την αδειοδότηση ενός έργου υδρογονανθράκων. Με δεδομένη αυτή την απόφαση, τον περασμένο Ιανουάριο, το ανώτατο αστικό δικαστήριο της Σκωτίας είχε γνωμοδοτήσει πως οι διαχειρίστριες εταιρείες των κοιτασμάτων Jackdaw και Rosebank στη Βόρεια Θάλασσα οφείλουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τα συγκεκριμένα έργα εκ νέου, εκτιμώντας τους συνολικούς ρύπους, και καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αιτήσεις από την αρχή.

Όμως ενώ αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις διαχειρίστριες Shell για το Jackdaw, και Equinor και Ithaca Energy για το Rosebank, να αναμένουν τις ακριβείς οδηγίες της Ντάουνινγκ Στριτ, η Greenpeace προαναγγέλλει νέες δικαστικές αμφισβητήσεις, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση των Εργατικών είναι θετικά προκατειλημμένη υπέρ των δύο επενδύσεων. Η άποψη αυτή βασίζεται στις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και της Υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς. Παράλληλα, η σημερινή κυβέρνηση έχει πολλάκις επαναλάβει την προεκλογική της δέσμευση πως δεν θα αδειοδοτήσει μεν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, αλλά θα τιμήσει δε όσες άδειες έχουν ήδη δοθεί. Εντούτοις, εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αξιολογήσει τις επενδύσεις με νέα κριτήρια, η κυβέρνηση οφείλει να εκτιμήσει αντικειμενικά τις αιτήσεις, αν βέβαια επιθυμεί να σεβαστεί το φημισμένο κράτος δικαίου της Βρετανίας.

Στην πραγματικότητα, οι Εργατικοί δεν πρέπει απλώς να αποφασίσουν για τα δύο συγκεκριμένα κοιτάσματα, τα οποία θα παράγουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε κάθε περίπτωση. Αλλά για το ποια θα είναι η βασική τους προτεραιότητα κατά τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, η κυβέρνηση του Στάρμερ έχει δεχθεί έντονες κριτικές σχετικά με την πολιτική που ακολουθούν τόσο στην οικονομία, όσο και στην ενέργεια, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες που ανέλαβε την εξουσία. Δυστυχώς για τη βρετανική κυβέρνηση, οι διεθνείς συγκυρίες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει, αναγκάζοντας της Ντάουνινγκ Στριτ να υπολογίσει εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr