Το έγγραφο Green Electricity and Hydrogen για ένα ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και καθαρό Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σύστημα υπογραμμίζει την ανάγκη επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των υποδομών υδρογόνου, ενισχύοντας παράλληλα τις συνέργειες μεταξύ των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου.
Επιπλέον, το έγγραφο τονίζει την ανάγκη για ιδιωτικά κεφάλαια ως βασική πηγή για τη χρηματοδότηση της απαιτούμενης κατασκευής υποδομής.
Η στενή συνεργασία μεταξύ αυτών των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών ενεργειακής υποδομής αντικατοπτρίζεται σε ένα κοινό μήνυμα: οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του υδρογόνου πρέπει να αναπτυχθούν και να συνδεθούν πιο στενά, οδηγώντας τελικά σε οικονομικά οφέλη και κέρδη.
Για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης και η μετάβαση σε μια νέα και πιο οικονομικά αποδοτική παραγωγή ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αυξηθεί σημαντικά έως το 2050.
Όλη αυτή η νέα γενιά θα απαιτήσει επίσης επενδύσεις σε συνδεδεμένα συστήματα μεταφοράς.
Ενώ η ηλεκτροδότηση της τελικής ενεργειακής ζήτησης είναι ζωτικής σημασίας, πρέπει να συμπληρώνεται με πράσινο υδρογόνο.
Εάν γίνει με τον σωστό τρόπο, θα υποστηρίξει μια οικονομικά αποδοτική υποδομή μεταφοράς και θα φέρει την απαιτούμενη ευελιξία στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα επιτρέψει ένα πλήρως απελευθερωμένο και ανανεώσιμο ενεργειακό σύστημα.
Το έγγραφο τονίζει τη σημασία της σύζευξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την παραγωγή υδρογόνου σε περιοχές με πλεονάζουσα ανανεώσιμη ενέργεια.
Ένα παράδειγμα είναι η συνεγκατάσταση υπεράκτιας αιολικής παραγωγής με υπεράκτια παραγωγή υδρογόνου για να καταστεί δυνατή μια πιο ανταγωνιστική εναλλακτική από πλευράς κόστους αντί της χερσαίας παραγωγής.
Η ευέλικτη λειτουργία των συσκευών ηλεκτρόλυσης που ταιριάζουν με τις κυμαινόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και την περιφερειακή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ανταγωνιστική ως προς το κόστος παραγωγή υδρογόνου και υψηλότερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, απαιτείται κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ενεργοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου απαιτεί επαρκή ρύθμιση και ισχυρά μοντέλα εταιρικής σχέσης.
Το έγγραφο απαιτεί την εφαρμογή ρυθμιστικών πλαισίων που προάγουν την ευέλικτη λειτουργία ηλεκτρολύτη και την ευθυγράμμιση των διαδικασιών σχεδιασμού για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομές υδρογόνου σε ευρωπαϊκά, εθνικά και θαλάσσια επίπεδα.
Περιγράφονται ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για την παροχή ενός οδικού χάρτη για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στον καινοτόμο σχεδιασμό και λειτουργία του ενεργειακού συστήματος για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου.
Ο Stefan Kapferer, διευθύνων σύμβουλος της 50Hertz και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Ομίλου Elia, δήλωσε: «Στο μέλλον χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των υποδομών μεταφορών, ένα ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο ώστε η παραγωγή υδρογόνου από ηλεκτρολύτες να μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να είναι ευνοϊκός για το σύστημα και το δίκτυο που χρειαζόμαστε. σε όλα τα επίπεδα – σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για τις αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές στην Ευρώπη, κυρίως για τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα».
Ο Christoph von dem Bussche, διευθύνων σύμβουλος της Gascade, πρόσθεσε: «Τα ηλεκτρόνια και τα μόρια αλληλοσυμπληρώνονται και θα είναι ζωτικής σημασίας για ένα βελτιστοποιημένο ενεργειακό σύστημα. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται μια στενή ευθυγράμμιση για την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου, τόσο εντός όσο και εκτός της θάλασσας. Με τη νέα ένωση ENNOH δημιουργούμε το απαραίτητο πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής υποδομής μεταφοράς υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενισχύουμε τη συνεργασία με την πλευρά της ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Thomas Dalsgaard, συνεργάτης της Copenhagen Infrastructure Partners, δήλωσε: «Η Ευρώπη θα χρειαστεί περίπου 200 δισ. ευρώ ετήσιες επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα για να μειώσει το κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές, να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ταυτόχρονα να απελευθερώσει τις ανθρακούχες εκπομπές. Η κλίμακα των απαιτούμενων επενδύσεων είναι πολύ μεγάλη για να χρηματοδοτηθεί μόνο από ΔΣΜ και δημόσιους φορείς. Ωστόσο, υπάρχει άφθονο ιδιωτικό κεφάλαιο διαθέσιμο για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές – εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Χρειάζονται νέα μοντέλα χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν δίκαιο κόστος και κατανομή κινδύνου. Αυτό που είναι νέο είναι η ανάγκη ιδιωτών επενδυτών και ΔΣΜ να συνεργαστούν στενότερα, γι' αυτό εκτιμώ πραγματικά την ανταλλαγή και τη συνεργασία μας με τον όμιλο Elia και την Gascade».