Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ θα επιδιώξει μια «πλήρως ισορροπημένη» συμφωνία με την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της 90ήμερης παύσης του Τραμπ στην εφαρμογή επιπλέον δασμών.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει δραματικά τον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο στον τομέα των υπηρεσιών εάν αποτύχουν οι συνομιλίες, ενδεχομένως περιλαμβάνοντας και έναν φόρο επί των εσόδων από ψηφιακή διαφήμιση, ο οποίος θα επηρέαζε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Meta, η Google και το Facebook.
«Αναπτύσσουμε αντίμετρα», είπε η Φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας ότι αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την πρώτη χρήση του μηχανισμού κατά του εξαναγκασμού της ΕΕ, με τη δυνατότητα επιβολής μέτρων στις υπηρεσίες. «Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αντιμέτρων... σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές».
Αυτά τα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν φόρους στο εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με τις ακριβείς κινήσεις να εξαρτώνται από την έκβαση των συνομιλιών. «Ένα παράδειγμα είναι η επιβολή φόρου στα διαφημιστικά έσοδα των ψηφιακών υπηρεσιών».
Το μέτρο αυτό θα αφορά φόρο που θα εφαρμόζεται σε όλη την ενιαία αγορά, σε αντίθεση με τους φόρους επί των ψηφιακών πωλήσεων που επιβάλλονται από μεμονωμένα κράτη-μέλη.
Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ προκάλεσε «μια πλήρη καμπή στο παγκόσμιο εμπόριο». «Είναι ένα σημείο καμπής στη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας: «Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο προηγούμενο καθεστώς».
«Δεν υπάρχουν νικητές σε αυτή την υπόθεση, μόνο χαμένοι», συνέχισε, αναφερόμενη στην αναταραχή στις αγορές μετοχών και ομολόγων. «Σήμερα βλέπουμε το κόστος του χάους... το κόστος της αβεβαιότητας που βιώνουμε θα είναι βαρύ».
Η Επιτροπή ανέστειλε την προγραμματισμένη αντίδρασή της στους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα. Τα αντίμετρα θα επηρέαζαν αμερικανικές εισαγωγές αξίας περίπου €21 δισ., περιλαμβάνοντας κοτόπουλο, χυμό πορτοκαλιού και γιοτ.
Η Φον ντερ Λάιεν, που διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική εκ μέρους των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, δήλωσε ότι η Επιτροπή είχε προηγουμένως προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, αλλά της ζητήθηκε να περιμένει μέχρι την ανακοίνωση του Τραμπ στις 2 Απριλίου, με την οποία επιβλήθηκε «ανταποδοτικός» δασμός 20% στην ΕΕ.
Έχει προτείνει δημόσια συμφωνία «μηδέν για μηδέν» στους βιομηχανικούς δασμούς, χωρίς όμως ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχοι παραπονούνται για τα μη δασμολογικά εμπόδια της ΕΕ, όπως ο ΦΠΑ και τα πρότυπα για τα προϊόντα.
Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στο να συζητηθεί η εναρμόνιση των προτύπων ΕΕ-ΗΠΑ, αν και θεώρησε ότι τα αποτελέσματα θα είναι περιορισμένα.
«Πιστεύω ότι αξίζει να εξετάσουμε πού μπορούμε να εναρμονίσουμε τα πρότυπά μας για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις. Είμαι ανοιχτή σε αυτό», είπε. «Αλλά δεν πρέπει να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες, επειδή... συχνά τα πρότυπα διαφέρουν λόγω διαφορών στον τρόπο ζωής και στον πολιτισμό».
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι κανονισμοί της ΕΕ για το ψηφιακό περιεχόμενο και την ισχύ στην αγορά -ρυθμίσεις που Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ως ουσιαστικά φόρο στις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Δεν θα τεθεί προς διαπραγμάτευση ούτε ο ΦΠΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ισοδύναμο με τον φόρο επί των πωλήσεων στις ΗΠΑ: «Αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, γιατί είναι κυρίαρχες αποφάσεις μας».
Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η ΕΕ θα επανενεργοποιήσει αυτόματα τα αντίμετρα που είχε σχεδιάσει ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέα αντίμετρα απέναντι στους λεγόμενους «ανταποδοτικούς δασμούς» του Τραμπ, τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν το τεράστιο πλεόνασμα των ΗΠΑ στις υπηρεσίες έναντι της ΕΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει υπόψη μόνο τα αγαθά στους εμπορικούς του υπολογισμούς, εξαιρώντας τις αμερικανικές υπηρεσίες που εξάγονται παγκοσμίως.
«Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες έχουν καλές αποδόσεις στην αγορά μας. Και η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών, το 80%, προέρχεται από τις ΗΠΑ. Και πάλι, θέλουμε μια διαπραγματευμένη λύση που να είναι προς το συμφέρον όλων μας», είπε.
Εκτός από πιθανή στοχοθέτηση του εμπορίου υπηρεσιών, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εξετάζει και άλλες κινήσεις, όπως ενδεχόμενο δασμό στις εξαγωγές scrap προς τις ΗΠΑ -όπου η ευρωπαϊκή προσφορά είναι πολύτιμη για τις αμερικανικές χαλυβουργίες.
Σχετικά με τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ «δεν θα ανεχτεί» την ανακατεύθυνση κινεζικών προϊόντων που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα «λάβει μέτρα προστασίας» αν εντοπιστεί αύξηση των κινεζικών εισαγωγών μέσω νέου μηχανισμού παρακολούθησης.
Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι μετέφερε αυτό το μήνυμα στον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ σε τηλεφωνική συνομιλία αυτή την εβδομάδα, με τον ίδιο να απαντά ότι «αυτός ο κίνδυνος δεν υφίσταται, γιατί σκοπεύουν να ενισχύσουν την κατανάλωση στην Κίνα».
Ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, οι πολιτικές του Τραμπ έχουν αλλάξει ριζικά τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις, είπε η Φον ντερ Λάιεν, ενισχύοντας τις συζητήσεις της ΕΕ με χώρες όπως η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«[Υπάρχει] ενδιαφέρον από τόσες χώρες παγκοσμίως να συνεργαστούν στενότερα μαζί μας, για να εξισορροπήσουμε το σύστημα και να έχουμε ελεύθερο εμπόριο που ανταγωνίζεται στην ποιότητα και όχι στους δασμούς», σημείωσε.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ συμφωνούν ότι οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έχουν αποτύχει να διασφαλίσουν δίκαιο ανταγωνισμό, καθώς η Κίνα επιδοτεί μέρος της βιομηχανικής της παραγωγής, κατακλύζοντας τις παγκόσμιες αγορές.
Ο εμπορικός πόλεμος έχει πλέον οδηγήσει σε συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί, να μεταρρυθμιστεί και να σταθεροποιηθεί ο ΠΟΕ.
«Αλλά η έμφαση πρέπει να δοθεί στον εκσυγχρονισμό και στη μεταρρύθμιση -δεν μπορούμε απλώς να διατηρήσουμε ό,τι έχουμε σήμερα γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα», κατέληξε. «Με λίγα λόγια, ποτέ μην αφήνεις μια καλή κρίση να πάει χαμένη».
(από euro2day.gr)