Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να υποδέχεται τον Γουίτκοφ στη βιβλιοθήκη του προεδρικού μεγάρου στην Αγία Πετρούπολη κατά την έναρξη των συνομιλιών με τις συνομιλίες να διαρκούν πάνω από τέσσερις ώρες. «Θέμα της συνάντησης – πτυχές της διευθέτησης στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Ο Γουίτκοφ έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο της διακεκομμένης προσέγγισης Μόσχας-Ουάσινγκτον, με συζητήσεις στη ρωσική πλευρά να αφορούν πιθανές κοινές επενδύσεις στην Αρκτική και στα ρωσικά σπάνια μέταλλα.
Την αποκάλυψη για το περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Γουίτκοφ, μετά τη συνάντησή του με τον Ντμίτριεφ, πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ, να υποστηρίξει τη μεταβίβαση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερα ο τερματισμός του πολέμου.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει έτοιμος κατ’ αρχήν να συμφωνήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, ωστόσο τονίζει ότι παραμένουν άλυτα κρίσιμα ζητήματα εφαρμογής και πως δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί οι «βαθύτερες αιτίες» του πολέμου. Συγκεκριμένα, ζητά η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να περιορίσει το μέγεθος του στρατού της και να παραχωρήσει στη Ρωσία πλήρη έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που διεκδικεί, παρότι δεν τις ελέγχει πλήρως.
Κέλογκ: Η Ουκρανία θα μπορούσε να διαιρεθεί
Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον ποταμό Δνείπερο, δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ στη βρετανική εφημερίδα The Times. «Θα μπορούσατε ακόμα και να το κάνετε να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη, μια βρετανική ζώνη, μια αμερικανική ζώνη», δήλωσε ο στρατηγός Κέλογκ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Times που δημοσιεύεται σήμερα.
Και για να αντικατασταθεί το τείχος που κατασκευάστηκε το 1961 και χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός απεσταλμένος σκέφτεται την περίπτωση του ποταμού Δνείπερου, ενός μεγάλου φυσικού εμπoδίου που διαρρέει την Ουκρανία, ακόμα και το ίδιο το Κίεβο από τον βορρά έως τον νότο. Σύμφωνα με τον Κέλογκ, μια αγγλογαλλική παρουσία με τη μορφή «μια δύναμης που θα εγγυάται» την ειρήνη, στα δυτικά του Δνείπερου, δεν θα ήταν «καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θα ήταν στα ανατολικά, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν στο ενδιάμεσο. Οι ΗΠΑ δεν θα έστελναν καμία στρατιωτική δύναμη, δήλωσε ο ίδιος.
Ο Τραμπ φαίνεται ότι καταλαβαίνει πολλά περισσότερα για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία από οποιονδήποτε ηγέτη της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα, ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μιλώντας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας στα νότια της Τουρκίας, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι ο Τραμπ κατανοεί την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, για την επίλυση του προβλήματος.
Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν
Στο άλλο καίριο μέτωπο, ολοκληρώθηκε στο Σουλτανάτο του Ομάν η πρώτη συνάντηση ΗΠΑ και Ιράν επί προεδρίας Τραμπ. Η Τεχεράνη επισημαίνει ένα “εποικοδομητικό κλίμα” κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί και ο Στιβ Γουίτκοφ, “συνομίλησαν σε εποικοδομητικό κλίμα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ένας διαμεσολαβητής από το Ομάν ηγήθηκε των διαβουλεύσεων.
Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διεξήγαγαν σήμερα επί δυόμισι ώρες σπάνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Ομάν, θα συνεχίσουν “την προσεχή εβδομάδα” τις συνομιλίες τους, σύμφωνα με την ιρανική διπλωματία. Ο Αμπάς Αραγτσί και ο Γουίτκοφ “συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα”, αναφέρει ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίζει τον τόπο. Οι Αραγτσί και Γουίτκοφ είχαν “ολιγόλεπτη” απευθείας συνομιλία, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, ο οποίος είχε ρόλο μεσολαβητή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δήλωσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε “εγκάρδιο κλίμα”. Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν πρόσθεσε ότι “είναι περήφανος” που είχε ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ του Αραγτσί και τουΓουίτκοφ “προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με κοινό στόχο την επίτευξη δίκαιης και δεσμευτικής συμφωνίας”, μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 45 χρόνια.
Η συνάντηση στο Ομάν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, με επίκεντρο τα ζητήματα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, την περιφερειακή ασφάλεια και το εμπάργκο όπλων. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι επιδιώκει μια «συμφωνία ευρύτερης βάσης» με την Τεχεράνη, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «αναγκαίο βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Από πλευράς Ουάσινγκτον, ο Στιβ Ουίτκοφ έχει αναλάβει ρόλο-κλειδί στην ανασύσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Ισλαμική Δημοκρατία, αν και μέχρι στιγμής η πρόοδος παραμένει περιορισμένη. Η επιλογή του Ομάν, ενός κράτους με μακρά παράδοση διαμεσολάβησης στην περιοχή, θεωρήθηκε σκόπιμη για την αποφυγή περαιτέρω διπλωματικών τριγμών.
(από sloress.gr)