Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνόκτητη ποντοπόρος ναυτιλία στις διμερείς σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας αποκαλύπτουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Τραμπ για την αύξηση του αμερικανικού εμπορικού στόλου. Στόλου, που σε περιόδους κρίσεων και πολέμων το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας μπορεί να ναυλώσει και να χρησιμοποιήσει τόσο για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικών οχημάτων στο εξωτερικό όσο και για τον ανεφοδιασμό τους.
Παράλληλα όμως η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τα μέσα με τα οποία εισάγουν και εξάγουν εμπορικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Στόχος από τον οποίον απέχουν παρασάγγας, εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο εμπορικός στόλος που φέρει την αμερικανική σημαία αριθμεί μόνο 200 πλοία. Μία πτυχή στην οποία επίσης η ελληνικών συμφερόντων ποντοπόρος ναυτιλία ως σχετιζόμενη με ένα κράτος – σύμμαχο μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων. Ωστόσο, η αναβίωση του αμερικανικού εμπορικού στόλου αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Ουάσιγκτον. Μέρος μάλιστα αυτής της πολιτικής είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, και η προεξοφλημένη για τις 17 Απριλίου απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν λιμενικά τέλη από ένα έως και ενάμισι εκατ. δολάρια σε κάθε πλοίο κινεζικών συμφερόντων ή κινεζικής ναυπήγησης ή πλοίο ναυτιλιακής εταιρείας που έχει στον στόλο της ένα σημαντικό ποσοστό κινεζικής ναυπήγησης πλοίων.
Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει σε αυτή την προσπάθεια η Ουάσιγκτον είναι πολλές, μεταξύ των οποίων το κόστος ναυπήγησης ποντοπόρων πλοίων στην Αμερική και, κυρίως, η πολύ μεγάλη έλλειψη ναυτικών για να επανδρώσουν έναν τέτοιο στόλο. Ελλειψη που είναι πολύ καλά γνωστή σε όλα τα μεγάλα ναυτιλιακά έθνη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να καλέσει μόνο 200 πλοία, μεταξύ των οποίων οχηματαγωγά, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενοπλοίων, για να μεταφέρουν αμερικανικά οχήματα, καύσιμα και τρόφιμα σε καιρό πολέμου.
«Αν θέλουμε να έχουμε περισσότερα πλοία με αμερικανική σημαία χρειαζόμαστε περισσότερους ναυτικούς και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετούς ναυτικούς για να επανδρώσουν έναν μεγαλύτερο στόλο υπό αμερικανική σημαία», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Σον Ντάφι. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί ομονοούν, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ανάγκη ανάπτυξης του αμερικανικού εμπορικού στόλου. Το μικρό του μέγεθος μάλιστα θεωρείται αδυναμία στην αμυντική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά καθώς η Κίνα ενισχύει τη ναυτική της δύναμη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και απειλεί την Ταϊβάν.
Οι νομοθέτες και από τα δύο κόμματα εργάζονται από κοινού για ένα νομοσχέδιο που θα ενισχύσει τη ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ και την εμπορική ναυτιλία, αναφέρει η Wall Street Journal. Πολλοί από τους στόχους τους ενσωματώθηκαν σε ένα εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ την Τετάρτη για να αναβιώσει την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και να τονώσει τη ζήτηση για εμπορικά πλοία υπό σημαία ΗΠΑ. Η ιδιωτική εμπορική ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για το εμπόριο των ΗΠΑ, αλλά και για τον στρατό. Η στρατιωτική διοίκηση Sealift του Πενταγώνου βασίζεται εν τέλει σε Αμερικανούς ναυτικούς για τη μεταφορά ζωτικών προμηθειών σε καιρό ειρήνης και πολέμου. Η διοίκηση Sealift, όμως, αφήνει εκτός σχεδιασμών 17 πλοία φέτος, ή περίπου το 6% της πολεμικής της δύναμης επιμελητείας, λόγω της έλλειψης ναυτικών.
Η Αμερική προ πολλού ανέθεσε μεγάλο μέρος των εμπορικών της ναυτιλιακών αναγκών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, πολλές από τις εταιρείες στις οποίες βασίζονται οι ΗΠΑ για τη λειτουργία και τη συντήρηση πλοίων με αμερικανική σημαία εδρεύουν σε χώρες όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Περίπου 60 πλοία είναι εγγεγραμμένα σε ένα πρόγραμμα στο οποίο η κυβέρνηση καταβάλλει στους μεταφορείς μια ετήσια επιδότηση 5,3 εκατ. δολαρίων ανά πλοίο, σε αντάλλαγμα για τους συμμετέχοντες που δεσμεύονται να μεταφέρουν κρατικά φορτία και να διαθέσουν τα πλοία τους στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ όταν χρειάζεται.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)