Με το "πάγωμα" των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται σε ισχύ (όπως και των ευρωπαϊκών αντίμετρων), αγοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις, η ΕΕ εξετάζει να βάλει εκ νέου στο τραπέζι το θέμα ενίσχυσης των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, προκειμένου να "κατευνάσει" έτσι την Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναφέρει την πρότασή της να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο, "στοιχηματίζοντας" ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, μετά την 90ήμερη παύση των δασμών. Όπως ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ και θα προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσει την οργή του Τραμπ γύρω από το διατλαντικό εμπόριο. 

Συγκεκριμένα, όπως είπαν οι τρεις ανώνυμες πηγές, η ΕΕ αναζητά τρόπους προκειμένου να συγκεντρώσει τη ζήτηση από τα διάφορα κράτη-μέλη, μία διαδικασία που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να κάνει μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές παραγγελίες που θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις αξιώσεις του Λευκού Οίκος, αλλά ιδανικά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.  Η προσφορά δεν είναι απαραίτητα καινούργια, αφού η ΕΕ προσπαθεί εδώ και μήνες να εμπλέξει την κυβέρνηση Τραμπ στο θέμα αυτό, αλλά όπως δήλωσαν διπλωμάτες, η προσέγγισή τους προσέκρουσε σε σύγχυση και αδιαφορία στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει: Οι αγορές "κατακρημνίζονται" και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ζητούν από τον Τραμπ να αλλάξει τακτική.

«Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και κάποιο διάστημα, αλλά ελπίζουμε ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους. Η ΕΕ θέλει, συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, να "εκμεταλλευτεί" την παρούσα συγκυρία, για να προωθήσει τη συμφωνία για το αμερικανικό LNG. Οι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανοιχτά τη βούλησή τους για μεγαλύτερη κατανάλωση αμερικανικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να κοπούν όλοι οι ενεργειακοί δεσμοί με τη Ρωσία.

Εντούτοις, δεν είναι όλα στο χέρι της ΕΕ, καθώς οι εταιρείες είναι εκείνες που θα αγοράσουν LNG και όχι οι κυβερνήσεις. Επίσης, είναι ασαφές το πόσο καλά θα λειτουργούσε το σχήμα της συγκέντρωσης της ζήτησης. Η ΕΕ είχε προωθήσει παρόμοιο σύστημα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελπίζοντας να οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές, εντούτοις λίγες εταιρείες συμμμετείχαν εντέλει. 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr