που κατασκευάζονται στο εξωτερικό έχει ανατρέψει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων. Η Nissan, η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους ανταγωνιστές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κορυφαία αγορά τους, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο των οχημάτων που πούλησαν πέρυσι, με πολλά από αυτά να κατασκευάζονται στην Ιαπωνία ή το Μεξικό.
Η Nissan σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή του Rogue κατά 13.000 οχήματα στο εργοστάσιό της στο Kyushu, νοτιοδυτική Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου, είπε το άτομο, αρνούμενο να κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες. Η προγραμματισμένη περικοπή ισούται με περισσότερο από το ένα πέμπτο των 62.000 Rogues που πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Kyushu, το μεγαλύτερο της Nissan, θα εργάζονται λιγότερες ώρες από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, με την παραγωγή να διακόπτεται μερικές ημέρες, είπε το άτομο. Το εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί σε δύο βάρδιες την ημέρα, πρόσθεσε το άτομο. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα επανεκτιμήσει την κατάσταση παραγωγής σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ανάλογα με τις προοπτικές για τους δασμούς, είπε το άτομο.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης της εισφοράς αυτοκινήτων επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες «χρειάζονται λίγο χρόνο».
Η Nissan ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επανεξετάζει τις διαδικασίες παραγωγής και εφοδιασμού της για να εντοπίσει τις βέλτιστες λύσεις για αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα. Ανέφερε ότι δεσμεύτηκε να προσαρμοστεί στις αλλαγές της αγοράς, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό και τις παραγωγικές δυνατότητες.
«Η προσέγγισή μας θα είναι στοχαστική και σκόπιμη καθώς πλοηγούμαστε τόσο στις άμεσες όσο και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», ανέφερε.
Το Rogue ήταν το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις της Nissan στις ΗΠΑ πέρυσι, με σχεδόν 246.000 οχήματα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ. Η Nissan κατασκευάζει επίσης μοντέλα Rogue στη Σμύρνη του Τενεσί.
Η τελευταία κίνηση έρχεται αφότου η Nissan αυτό το μήνα υπαναχώρησε σε ένα ξεχωριστό σχέδιο μείωσης της παραγωγής στη Σμύρνη, λέγοντας ότι θα διατηρήσει δύο βάρδιες για το Rogue, αντί να περιορίσει σε μία όπως είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.
Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν επίσης να ανταποκριθούν στους δασμούς, οι οποίοι είπε ο Τραμπ θα ενισχύσουν την κατασκευή και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Η μητρική εταιρεία της Chrysler, Stellantis, δήλωσε ότι σταματά την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και ένα στον Καναδά, επηρεάζοντας πέντε συνδεδεμένες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και απολύοντας προσωρινά 900 αμερικανούς εργαζομένους.
Η Honda σχεδιάζει να κατασκευάσει το υβριδικό Civic επόμενης γενιάς στην πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ, αντί στο Μεξικό, για να αποφύγει πιθανούς δασμούς, ανέφερε το Reuters.
Ακόμη και πριν από τους δασμούς, η Nissan προσπαθούσε να μειώσει την παγκόσμια χωρητικότητα κατά 20% ως μέρος ενός σχεδίου ανάκαμψης.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ivan Espinosa βρίσκεται υπό πίεση να βάλει την αυτοκινητοβιομηχανία σε τροχιά ανάκαμψης, ειδικά στις ΗΠΑ όπου η απόδοση έχει πληγεί από τη γήρανση της σειράς και την έλλειψη υβριδικών. Κατά το οικονομικό έτος που μόλις τελείωσε, η Nissan μείωσε τις προοπτικές κερδών της τρεις φορές.