Η διπλωματική αντίδρασις της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωτοταξικού Σχεδιασμού από την ελληνική Κυβέρνηση δεν υιοθετήθηκε και από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία φοβούνται ότι ακόμη και οι τουρκικές παραλίες σε Σμύρνη και Αιβαλί θα είναι απλησίαστες για τους Τούρκους. «Με τον χάρτη των Ελλήνων δεν θα 

μπορούμε να κολυμπάμε ούτε στο Αιβαλί ούτε στην Σμύρνη» υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, που καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ το επίμαχο θέμα. Η «Χουρριέτ» έγραψε ότι η Ελλάς δεν έλαβε υπ’ όψιν της το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και με τον χάρτη που παρουσίασε δείχνει τις «μαξιμαλιστικές θέσεις της». Ανέφερε ότι ο εν λόγω χάρτης είναι πανομοιότυπος με τον «χάρτη της Σεβίλλης» της ΕΕ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στον χάρτη είναι στα έξι μίλια, η Αθήνα μπορεί να τα αυξήσει στα 12. Διαφορετική είναι η προσέγγισις της εφημερίδος «Sozcu», η οποία κυκλοφόρησε με τίτλο «Υπάρχει ο κίνδυνος το Αιγαίο να γίνει ελληνική λίμνη. Η Ελλάς κατέβασε τα 12 μίλια από το ράφι». Η εφημερίς ισχυρίζεται ότι το επόμενο βήμα της Ελλάδος είναι να κάνει πράξη «μέγιστες αξιώσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές όπως τα όρια της ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα μήκους 12 μιλίων.»

Πιο συγκρατημένο ήταν και χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διεβεβαίωσε τους Τούρκους ότι «παρακολουθεί στενά ορισμένες πρωτοβουλίες που δεν έχουν νομική βάση και είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.» Πηγές του υπουργείου σημείωσαν ότι η τουρκική Κυβέρνησις «υποστηρίζει ότι η δίκαιη, ισότιμη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θελήσεως.»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Τουρκίας γιατί ο ελληνικός χάρτης έχει σχεδιασθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες. «Όλοι γνώριζαν ότι υπάρχει μία ευρωπαική απόφαση που μας υποχρεώνει μέχρι τα τέλη Απριλίου να παρουσιάσουμε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Επομένως, δεν εξεπλάγη κανείς στην Αθήνα από την τουρκική αντίδραση» είπε χαρακτηριστικώς. Εξετίμησε ότι η χώρα ενισχύεται διπλωματικά, γεωπολιτικά και «θέτει ταυτόχρονα το πλαίσιο προστασίας του θαλασσίου φυσικού της πλούτου.»

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην ερώτηση γιατί η Κυβέρνησις καθυστέρησε τέσσερα χρόνια να παρουσιάσει τον χάρτη. «Η εξωτερική πολιτική χρειάζεται στιβαρότητα, σοβαρότητα και σχέδιο και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καλώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώσει, όπως τόνισε, τον ελληνικό λαό «για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής Κύπρου – Κρήτης, και πως η χώρα μας θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανοιχτά της Κάσου έναντι της Τουρκίας.»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ολιγωρία της Κυβερνήσεως, υπενθυμίζοντας ότι ο χάρτης ήταν υποχρέωσις της Ελλάδος από το 2014 και αφορά την διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στις θάλασσες. Τέλος, τόνισε με έμφαση ότι «δεν πρόκειται για οριοθέτηση ΑΟΖ όπως παιανίζουν στελέχη της ΝΔ.»

estianews.gr

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr