τη Δευτέρα μία πηγή, η οποία δεν ήθελε να κατονομαστεί.
Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστου χάλυβα στον κόσμο, ήταν επίσης καθαρός εισαγωγέας ''τελικού'' χάλυβα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το οικονομικό έτος 2024/25, με αποστολές που έφτασαν το υψηλό εννέα ετών των 9,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, σύμφωνα με προσωρινά κυβερνητικά στοιχεία.
Τον περασμένο μήνα, η Γενική Διεύθυνση Δικαιωμάτων Εμπορίου (DGTR), η οποία υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εμπορίου, συνέστησε δασμό 12% σε ορισμένα προϊόντα χάλυβα για 200 ημέρες, ως μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό των φθηνών εισαγωγών.
Η σύσταση ακολούθησε έρευνα από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους για το εάν οι αχαλίνωτες εισαγωγές έχουν βλάψει την εγχώρια βιομηχανία χάλυβα της Ινδίας.
«Υπάρχει σαφήνεια ότι ο δασμός θα είναι 12% και αναμένεται απόφαση το νωρίτερο», είπε η πηγή σχετικά με το σχέδιο που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως για να προχωρήσει η σύσταση της ΓΔΔΜ.
Το υπουργείο Οικονομικών, που λαμβάνει την τελική απόφαση, δεν απάντησε αμέσως σε email του Reuters που ζητούσε σχόλιο.
Οι εισαγωγές τελικού χάλυβα της Ινδίας από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τους πρώτους 10 μήνες του οικονομικού έτους που έληξε τον Μάρτιο.
Οι εισαγωγές από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 78% των συνολικών εισαγωγών τελικού χάλυβα της Ινδίας.
Η εισροή φθηνού χάλυβα ανάγκασε τα μικρότερα εργοστάσια της Ινδίας να περιορίσουν τις εργασίες τους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο περικοπών θέσεων εργασίας.
Η Ινδία προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών που εξετάζουν δράση για τον περιορισμό των εισαγωγών.
Το κορυφαίο σώμα των χαλυβουργών της, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των μελών της JSW Steel και Tata Steel, μαζί με την Steel Authority of India και την ArcelorMittal Nippon Steel India, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις εισαγωγές και ζήτησαν περιορισμούς.