Περιγράφοντας τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς στη διαχείριση περιουσίας, ο κ. Κοντογούρης εξηγεί ότι αυτή δεν περιορίζεται στους πελάτες του private banking, δηλαδή αυτούς με υψηλά διαθέσιμα, αλλά και στους μεσαίους και μικρούς από πλευράς κεφαλαίων πελάτες. Σύμμαχος για την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών αποτελεί η τεχνολογία, που υποστηρίζει τους συμβούλους της τράπεζας «στο να μπορούν να προσφέρουν στον πελάτη λύσεις χαρτοφυλακίων με την καλύτερη δυνατή σχέση απόδοσης – κινδύνου».
– Η εβδομάδα που προηγήθηκε χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα στις αγορές. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία των αγορών στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον μετά και τον εμπορικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ και τη συνακόλουθη αβεβαιότητα; Ποιες κινήσεις θα συνιστούσατε σε πιθανούς επενδυτές;
– Η πορεία των αγορών έχει επηρεαστεί άμεσα με τη μεγάλη αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, που ακόμη και σήμερα μεταβάλλεται. Οπως γίνεται αντιληπτό, δυσχεραίνονται οι επενδυτικές προβλέψεις για την εξεύρεση καλύτερων αποδόσεων. Για παράδειγμα, κέρδη ανά μετοχή, προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, πολιτικές των κεντρικών τραπεζών κ.λπ. Αρα είναι οι εξωγενείς πολιτικές αποφάσεις που παίζουν σοβαρό ρόλο για τις επενδυτικές αποδόσεις και δημιουργούν μεγάλες διακυμάνσεις στις κεφαλαιαγορές. Θα σας τονίσω κάτι όμως «αιρετικό»: όλες οι πολιτικές έχουν ένα σημείο αντοχής που ονομάζεται «Truss moment» και αναφέρεται στη Βρετανίδα πρωθυπουργό των λίγων εβδομάδων, που την «παραίτησαν» οι αντιδράσεις των αγορών των ομολόγων και του συναλλάγματος. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή μια σημαντική αλλαγή, έγινε στην προστατευτική στάση των ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες, που δημιούργησαν μια πρωτοφανή αλλά θετική αντίδραση στις μετοχές παγκοσμίως. Τώρα στο «ψητό». Η σύστασή μας εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπερστάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τις αμερικανικές – που βασίζεται στο ότι διαπραγματεύονται σε φθηνότερες αποτιμήσεις σε σχέση με την αμερικανική αγορά και ταυτόχρονα χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο. Οι εκτιμήσεις αναλυτών για τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών της Ευρωζώνης +4% είναι ακόμη λογικές και εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν θετικές εκπλήξεις που καταλήγουν σε αναβάθμιση των τιμών. Επιπλέον, η «America first» πολιτική στην άμυνα και στο εμπόριο πιστεύουμε ότι είναι επωφελής για την Ευρώπη. Εχει γίνει πλέον κατανοητό ότι το μοντέλο εξαγωγών στις ΗΠΑ αλλά και στην Κίνα δεν λειτουργεί, άρα η Ευρώπη θα πρέπει να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές προσανατολίζονται σε αυτόνομη ενίσχυση βασικών τομέων της οικονομίας (εξοπλισμοί, ενέργεια, υψηλή τεχνολογία, ευρωπαϊκή σύγκλιση, τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.), αλλά και σε μείωση του κανονιστικού πλαισίου γιατί ειδάλλως δεν μπορούν να παραμείνουν στοιχειωδώς ανταγωνιστικοί σε σχέση, όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με την Κίνα. Γι’ αυτούς τους λόγους οι τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, των εξοπλισμών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα ωφεληθούν. Είμαστε επίσης θετικοί για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, καθώς πιστεύουμε, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, ότι θα έχουμε μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική από πλευράς ΕΚΤ και επομένως οι επενδυτές αξίζει να «κλειδωθούν» με υψηλά επιτόκια για κάποια χρόνια σε υψηλής διαβάθμισης ομόλογα.
– Το wealth management είναι ένας τομέας από τον οποίο οι τράπεζες προσδοκούν να ενισχύσουν τα έσοδά τους ιδιαίτερα την περίοδο μείωσης των επιτοκίων που έχουμε εισέλθει. Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξής του στην Ελλάδα;
– Μέχρι σήμερα είχε δοθεί κυρίως σημασία στις υπηρεσίες private banking που αφορούν μεγαλύτερους σε κεφάλαια πελάτες και αντίθετα μικρή έμφαση στους μεσαίους από πλευράς κεφαλαίων πελάτες. Αλλωστε το τελευταίο θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ένας μικρότερος πελάτης μέσω προσωποποιημένων λύσεων τύπου private banking. Η λογική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα γι’ αυτό το κομμάτι της αγοράς είναι η προσφορά τυποποιημένων μαζικών προϊόντων asset management χωρίς τη δυνατότητα εξατομικευμένων λύσεων που να μπορούν να διαμορφωθούν σε συνεργασία με τον πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του. Αυτό με την τεχνολογία αλλάζει και για να απαντήσω στην ουσία της ερώτησής σας, η αγορά αυτή παρουσιάζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης με τη χρήση της τεχνολογίας, με την προϋπόθεση να υπάρξει εκπαίδευση των πελατών για την προστιθέμενη αξία της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους.
– Πώς η τεχνολογία και οι ψηφιακές δυνατότητες αλλάζουν το τοπίο στο wealth management και ειδικά η ΑΙ στο οποίο η Πειραιώς επενδύει σταθερά;
– Νομίζω αλλάζουν το τοπίο άρδην. Το όνομα του παιχνιδιού είναι η προσωποποίηση ή η εξατομίκευση της διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου. Χωρίς την απαραίτητη τεχνολογία δεν μπορεί να επιτευχθεί. Φανταστείτε έναν πελάτη που μπαίνει σε δυο διαφορετικά καταστήματα της ίδιας τράπεζας. Θα μπορέσει να πάρει και στα δύο τις ίδιες επενδυτικές συμβουλές; Το πιο πιθανό, όχι. Ανάλογα με την προσωπικότητα και τις γνώσεις του συμβούλου θα δοθούν και οι σχετικές συμβουλές, οι προτάσεις. Επίσης, αν ο πελάτης έχει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο πώς θα του προτείνει ο σύμβουλος να προσθέσει έναν καινούργιο τίτλο με τρόπο ώστε ο συνολικός επενδυτικός κίνδυνος να παραμείνει στα επίπεδα που θέλει και μπορεί να αντέξει ο πελάτης; Είναι αδύνατον κάποιος να κάνει τα μαθηματικά επί τόπου. Για να λύσουμε τα πιο πάνω θέματα, στην Πειραιώς επενδύσαμε το τελευταίο διάστημα σε τεχνολογίες robo4advisors δημιουργώντας την πλατφόρμα PiraeusWealthAdvisor που υποστηρίζει τους συμβούλους μας στο να μπορούν να προσφέρουν στον πελάτη μας λύσεις χαρτοφυλακίων με την καλύτερη δυνατή σχέση απόδοσης / κινδύνου.
– Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
– Για παράδειγμα, η έξυπνη μηχανή που υποστηρίζει την πλατφόρμα λαμβάνει υπόψη αν ένας πελάτης θέλει να προσθέσει ή να διακρατήσει μια συγκεκριμένη θέση σε μια μετοχή, σε έναν κλάδο ή σε μια γεωγραφική περιοχή και αναδιαμορφώνει το συνολικό του χαρτοφυλάκιο, λαμβάνοντας υπόψη αυτή την προτίμηση, προτείνοντας αυτόματα αγορές και πωλήσεις που μεγιστοποιούν τη σχέση απόδοση προς κίνδυνο. Παράλληλα με την ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας, που απευθύνεται σε πελάτες private banking, αναπτύξαμε εσωτερικά μέσω της χρηματιστηριακής μας εταιρείας μια άλλη πλατφόρμα roboadvisory, την Piraeus brainy, που απευθύνεται και σε μικρότερα βαλάντια, ξεκινώντας από ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ και η οποία διαχειρίζεται διεθνή χαρτοφυλάκια που στηρίζονται σε ETFs με διάφορα προφίλ κινδύνου, πολύ χαμηλό κόστος και με την υποστήριξη της ομάδας διαχείρισης της τράπεζας.
– Τι μπορεί να δει επενδυτής σε αυτή την πλατφόρμα;
– Μπορεί να δει όλη την εξέλιξη των αποδόσεων του προσωπικού του χαρτοφυλακίου συνολικά και ανά τίτλο, αναλυτικά όλες τις αγοραπωλησίες των τίτλων, τις χρηματικές κινήσεις και τις τακτικές ανακατανομές (rebalancing). Επίσης μπορεί να προσθέσει ή να αλλάξει τις προτιμήσεις του όσον αφορά τον κίνδυνο, αλλά και τις γεωγραφίες – π.χ. ελληνικές μετοχές που θέλει να δώσει έμφαση. Δεν αποτελεί μια απρόσωπη εφαρμογή όπου κάποιος μιλάει σε μια μηχανή, αλλά μπορεί να πάρει απαντήσεις από τους εξειδικευμένους ανθρώπους μας. Τέλος, στο πλαίσιο της επιδίωξής μας να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα των πελατών μας με αυτά της τράπεζας, «τρέχουμε» πολλά έργα με χρήση analytics, AI και generative AI, που θα μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τους πελάτες μας, εντοπίζοντας με ακρίβεια και ταχύτητα τις ανάγκες τους και προτείνοντάς τους στοχευμένες λύσεις.
Εξατομίκευση της διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου
– Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη θεσμική διαχείριση ειδικά της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων;
– Οι αλλαγές που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων είναι δύο ειδών: αφενός η ενσωμάτωση των εναλλακτικών μορφών επενδύσεων κυρίως μέσω private funds, αλλά και εισηγμένων σε χρηματιστήρια alternative investment funds Ελλήνων και ξένων διαχειριστών στα χαρτοφυλάκια των ταμείων και αφετέρου η ανάπτυξη του θεσμού του fiduciary manager, δηλαδή του εξωτερικού Chief Investment Officer που αξιολογεί τους διαχειριστές των ταμείων, υποστηρίζει τις επενδυτικές επιτροπές και διαχειρίζεται τον συνολικό επενδυτικό κίνδυνο. Το μεγάλο βήμα στα ταμεία έγινε με την καθιέρωση της επαγγελματικής διαχείρισής τους και τον διαχωρισμό των ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου, της επενδυτικής επιτροπής, των επί μέρους διαχειριστών και του fiduciary manager.
– Η Πειραιώς καταγράφει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των υπό διαχείριση κεφαλαίων, ενισχύοντας τον τομέα του wealth management. Πέραν της οργανικής ανάπτυξης, υπάρχει σχεδιασμός για εξαγορές εντός ή εκτός Ελλάδας;
– Εχουμε εξετάσει διάφορες ιδέες και προτάσεις, αλλά μας ενδιαφέρουν κυρίως ιδιαίτερες δεξιότητες σε καινούργιους τομείς του asset management ή προηγμένες τεχνολογικές πλατφόρμες ή μονάδες με προσβάσεις σε καινούργιες αγορές, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν και να προσθέσουν αξία στις υπηρεσίες που προσφέρουμε σήμερα. Γενικά μας ενδιαφέρουν κινήσεις με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική και όχι κινήσεις που να στοχεύουν απλώς σε άμεση αύξηση του μεριδίου αγοράς ή των προμηθειών.
– Πώς θα αξιοποιηθεί η Εθνική Ασφαλιστική στην κατεύθυνση του asset management και bank assurance;
– Το ασφαλιστικό προϊόν συνδυάζεται με δύο τρόπους με τις επενδύσεις όσον αφορά τους ιδιώτες πελάτες. Αφενός τα προγράμματα ασφάλισης ζωής με αποταμιευτικό χαρακτήρα μέσω unit linked προϊόντων που βασίζονται σε αμοιβαία κεφάλαια και αφετέρου η προστασία από κινδύνους υγείας και ζημιών όταν κάποιος σχεδιάζει με τον επενδυτικό του σύμβουλο το οικονομικό πλάνο ζωής του (financial planning). Και μάλιστα να καλύψει τους κινδύνους, κυρίως στη φάση των παραγωγικών του χρόνων, αυτών της συσσώρευσης κεφαλαίου μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")