Τουρκικές Φιλοδοξίες για Κάλυψη 90% των Ενεργειακών Αναγκών από Εγχώριες Πηγές Έως το 2053

Τουρκικές Φιλοδοξίες για Κάλυψη 90% των Ενεργειακών Αναγκών από Εγχώριες Πηγές  Έως το 2053
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 23 Απριλίου 2025 - 14:45

Καθώς η Τουρκία απολαμβάνει σκανδαλωδώς χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές στον ηλεκτρισμό (διαμορφώθηκαν στα 61,41 ευρώ/MWh, σήμερα Τετάρτη, 3 Απριλίου) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση εκείνες της Ιβηρικής (64,20 ευρώ/MWh) και της Γαλλίας (72,58 ευρώ/MWh), προχωρά ένα βήμα παραπέρα στο ζήτημα της ενεργειακής της αυτάρκειας και ασφάλειας. Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων της και σχεδόν να διπλασιάσει τα οικονομικά της οφέλη έως το 2053

μέσα από την υιοθέτηση  φιλόδοξων πολιτικών ενεργειακής απόδοσης, γράφει η Daily Sabah. 

Τα πιο αισιόδοξα σενάρια προβλέπουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καλύψει το 90% των ενεργειακών αναγκών της από αμιγώς εγχώριες πηγές έως το 2053, κάτι που εάν επαληθευτεί θα δημιουργούσε σωρευτικό οικονομικό όφελος ύψους άνω των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση «Türkiye Energy Efficiency Outlook 2025» που εκπονήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ενέργειας και Κλίματος (IICEC) του Πανεπιστημίου Sabanci της Πόλης. Η έκθεση προτείνει το ενεργειακό μέλλον της χώρας να μετασχηματιστεί ριζικά, μέσω της εφαρμογής ισχυρότερων μέτρων αποδοτικότητας. Η έκθεση αντιπαραβάλλει δύο σενάρια: ένα «βασικό σενάριο», το οποίο προϋποθέτει τη συνέχιση των υφιστάμενων πολιτικών, και ένα «σενάριο αποδοτικής ανάπτυξης», το οποίο προβλέπει διευρυμένα και ενισχυμένα μέτρα αποδοτικότητας. 

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι οι εγχώριες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 66% του συνολικού εφοδιασμού, έως το 2053, με συνολικό όφελος 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι το 90% των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα μπορούσε να καλυφθεί από εγχώριες πηγές. Αυτό θα δημιουργούσε το σωρευτικό οικονομικό όφελος ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προαναφέραμε. Βασικός μοχλός σε αυτό το drive είναι η μαζική διείσδυση πράσινων πηγών ενέργειας. 

(Kατανάλωση ενέργειας ανά πηγή, Τουρκία, 1965-2023)

Έως το 2053, το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στον πρωτογενή εφοδιασμό αυξάνεται στο 16%, σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές και στο 20% σύμφωνα με το πιο φιλόδοξο σενάριο. Ομοίως, ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας αποκτά κεντρικό ρόλο και αυξάνεται από το 20% της τελικής χρήσης ενέργειας το 2023, στο 48% έως το έτος αναφοράς, σύμφωνα με το αποτελεσματικό σενάριο, έναντι 36% σύμφωνα με το βασικό σενάριο. 

Τα οφέλη επεκτείνονται πέρα από τον ενεργειακό εφοδιασμό και τον περιορισμό των σημαντικών εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι  εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια θα μπορούσαν να μειωθούν κατά σχεδόν 50%. 

Η απαιτούμενη μέση ετήσια επένδυση για την εκπλήρωση αυτών των φιλόδοξων στόχων ανέρχεται σε 13 δισ. δολάρια και 9 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Επιπλέον, η ένταση ενέργειας, που αποτελεί βασική μέτρηση για την αποδοτικότητα, μειώνεται κατά 57% μεταξύ 2023 και 2053 σύμφωνα με το αποδοτικό σενάριο, σε σύγκριση με 46% με το βασικό. 

Η βελτίωση αυτή θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στα ενεργειακά πρότυπα που παρατηρούνται στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίες συνδυάζουν ισχυρές οικονομίες με χαμηλότερη ενεργειακή ένταση. Μάλιστα, το σενάριο αποδοτικής ανάπτυξης δείχνει ότι η Τουρκία μπορεί να επιτύχει την ίδια οικονομική παραγωγή, με 21% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. 

Αυτό θα μπορούσε να καταστεί σε μεγάλο βαθμό εφικτό με τεχνολογίες όπως οι αντλίες θερμότητας στα κτίρια, οι ηλεκτρικές βιομηχανικές διεργασίες και τα ηλεκτρικά οχήματα. Ως αποτέλεσμα, η χρήση ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να μειωθεί μόλις στο 33% της τελικής κατανάλωσης. 

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν μνα υπάρξει μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει αυξημένες επενδύσεις, υιοθέτηση της ψηφιακής καινοτομίας, εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Γεωτρήσεις, γεωτρήσεις, γεωτρήσεις 

Παράλληλα με τις “πράσινες” ανησυχίες της Άγκυρας, η προσπάθεια για ενίσχυση των εξορύξεων υδρογονανθράκων συνεχίζεται απρόσκοπτα. 

Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Τουρκίας στο εμβληματικό της κοίτασμα, Sakarya, στην Μαύρη Θάλασσα έχει φθάσει περίπου στα 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. 

Σημειώνουμε ότι το νέο κοίτασμα Sakarya, αντιπροσώπευε περίπου το 6,6% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας που ανήλθε σε 53 bcm πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. 

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και η επικέντρωση στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. 

"Εκτός από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Gabar και Sakarya, συνεχίζουμε επίσης τις εργασίες μας σε νέα κοιτάσματα, δηλαδή τις εργασίες που σχετίζονται με την εξερεύνηση. Επομένως, από τη μία πλευρά, θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή και από την άλλη πλευρά, θέλουμε να προσθέσουμε τα νέα αποθέματα που βρίσκουμε με νέες έρευνες στα αποθέματα παραγωγής μας", πρόσθεσε. 

Ο κ. Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκική Δημοκρατία στοχεύει να οριστικοποιήσει μια συμφωνία τον επόμενο μήνα, που θα επιτρέψει στην κρατική εταιρεία ενέργειας, TPAO, και σε έναν ξένο εταίρο, να ερευνήσουν ένα μπλοκ της Μαύρης Θάλασσας, στα ανοικτά των ακτών της γειτονικής Βουλγαρίας. 

"Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε μια συμφωνία στη βουλγαρική οικονομική ζώνη. Πιθανότατα τον επόμενο μήνα, η TPAO και μια ξένη εταιρεία θα υπογράψουν συμφωνία για ένα μπλοκ στα βουλγαρικά ύδατα", δήλωσε για να αποκαλύψει ότι η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την ουγγρική εταιρεία MOL, τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό. Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για δύο νέα υπεράκτια κοιτάσματα στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, και για νέα κοιτάσματα τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο Ιράκ.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr