Οπως μεταδίδει το BBC, η συνάντηση της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί αντ’ αυτού μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι θα φιλοξενήσει διμερή συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του. Ο απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία, στρατηγός Κιθ Κέλογκ, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αντί των Ρούμπιο και Γουίτκοφ.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της κατεχόμενης Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, μετά από αναφορές ότι αυτό το ζήτημα ενδέχεται να τεθεί στις συνομιλίες.
Αυτό συμβαίνει εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι η Ρωσία ίσως να είναι πρόθυμη να σταματήσει την εισβολή της κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών μετώπου, με αντάλλαγμα σημαντικές παραχωρήσεις.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου εντείνονται, αλλά υπάρχει ελάχιστη σαφήνεια ως προς την κατεύθυνσή τους ή την πιθανότητα επιτυχίας τους.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Ρούμπιο συνομίλησε με τον Λάμι, εκφράζοντας την ελπίδα του για «ουσιαστικές και τεχνικά επαρκείς συναντήσεις». Ο ίδιος ο Λάμι χαρακτήρισε τη συνομιλία τους «παραγωγική», ενόψει μιας «κρίσιμης στιγμής για την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωατλαντική ασφάλεια», καθώς «οι συνομιλίες συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα επαναπρογραμματίσει το ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο τους προσεχείς μήνες, γράφοντας στην πλατφόρμα X: «Ανυπομονώ να επανέλθω μετά τις τρέχουσες συζητήσεις».
Το πρωί της Τετάρτης, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών αναβλήθηκαν. «Οι συνομιλίες σε επίσημο επίπεδο θα συνεχιστούν αλλά είναι κλειστές για τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Γουίτκοφ θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα για την τέταρτη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω δημοσιεύματος των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ίσως να είναι διατεθειμένη να σταματήσει την εισβολή της κατά μήκος των τρεχουσών γραμμών μετώπου και να εγκαταλείψει ορισμένες εδαφικές φιλοδοξίες με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας επί της Κριμαίας από τις ΗΠΑ.
Ο Ζελένσκι δήλωσε πως δεν του έχουν κοινοποιηθεί τέτοιες προτάσεις και απέρριψε την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής επικράτειας. «Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τρίτης.
Βανς: Καταθέσαμε πολύ σαφή πρόταση
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει μια «πολύ σαφή πρόταση» προς τη Ρωσία και την Ουκρανία σχετικά με την πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία, προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα είτε να πουν "ναι" είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία».
«Οι τρέχουσες γραμμές, κάπου κοντά σε αυτές, είναι όπου τελικά -πιστεύω- θα χαραχθούν οι νέες γραμμές», δήλωσε ο Βανς σε δημοσιογράφους στην Ινδία την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση μιας επίσκεψης στο Ταζ Μαχάλ. Πρόσθεσε ότι αυτό θα σήμαινε πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα έπρεπε να εγκαταλείψουν μέρος των εδαφών που ελέγχουν σήμερα.
Το πάγωμα της σύγκρουσης κατά μήκος των υπαρχουσών γραμμών του μετώπου θα συνιστούσε πολύ μεγαλύτερη θυσία για την Ουκρανία, η οποία επιδιώκει να ανακτήσει όλα τα εδάφη στην ανατολική και νότια χώρα που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Bloomberg, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της ουκρανικής χερσονήσου στη Μαύρη Θάλασσα και να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ουκρανικό έδαφος.
«Θα χρειαστούν κάποιες εδαφικές ανταλλαγές», είπε ο Βανς, προσθέτοντας ότι παρόλο που τα σύνορα μπορεί να μην καταλήξουν ακριβώς όπως είναι σήμερα στο μέτωπο, για να σταματήσει η αιματοχυσία, και οι δύο πλευρές πρέπει να «καταθέσουν τα όπλα, να παγώσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν στην οικοδόμηση μιας καλύτερης Ρωσίας και μιας καλύτερης Ουκρανίας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Ο απεσταλμένος του, Στίβεν Γουίτκοφ, θα ταξιδέψει στη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα, έχοντας ήδη επισκεφθεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τρεις φορές από την ορκωμοσία του και περιγράφοντας την τελευταία τους συνάντηση ως «συναρπαστική».
Αxios: Τι περιλαμβάνει η πρόταση των ΗΠΑ
Η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες και σκεπτικισμό, καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί από την Ουκρανία ως de facto αποδοχή της ρωσικής κατοχής, ανοίγοντας παράλληλα νέα διπλωματικά και πολιτικά μέτωπα για τη Δύση.
Τι παίρνει η Ρωσία με την πρόταση του Τραμπ:
- “De jure” αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία.
- “De facto αναγνώριση” της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουγκάνσκ και των κατεχόμενων τμημάτων του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
- Υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το κείμενο σημειώνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Τι παίρνει η Ουκρανία σύμφωνα με την πρόταση του Τραμπ:
- “Μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας” που περιλαμβάνει μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχομένως και ομοϊδεατών μη ευρωπαϊκών χωρών. Το έγγραφο είναι ασαφές ως προς το πώς θα λειτουργήσει αυτή η ειρηνευτική επιχείρηση και δεν αναφέρει καμία συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Την επιστροφή του μικρού τμήματος της περιφέρειας του Χάρκοβο που έχει καταλάβει η Ρωσία.
- Την ανεμπόδιστη διέλευση του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος διέρχεται κατά μήκος της γραμμής του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
- Αποζημιώσεις και βοήθεια για την ανοικοδόμηση, αν και το έγγραφο δεν αναφέρει από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.
Αντιδράσεις Γαλλίας-Βρετανίας στο τελεσίγραφο Βανς
Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των Ευρωπαίων», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, μετά τo τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για «εδαφικές ανταλλαγές» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Καθώς Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί συναντώνται με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, «ο στόχος παραμένει η οικοδόμηση μιας κοινής προσέγγισης που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ στους Ρώσους», τόνισε το Ελιζέ.
Από την Αγκρα της Ινδίας ο Βανς δήλωσε σήμερα ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιτύχουν συμφωνία, διαφορετικά η Ουάσιγκτον θα σταματήσει τις προσπάθειες για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.
Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της». «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε ο εκπρόσωπος.
(από euro2day.gr)