Τις κρίσιμες ώρες του μεσημεριού, με την υψηλή ηλιοφάνεια και την αυξημένη παραγωγή των φωτοβολταϊκών, ο ΑΔΜΗΕ έπειτα από συνεννόηση με τους διαχειριστές των γειτονικών χωρών (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία) περιόρισε τις εισαγωγές ενώ οι περικοπές πράσινης ενέργειας ξεπέρασαν σωρευτικά το τετραήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα τις 30 GWh. Χρειάστηκε, δηλαδή, να πεταχτεί στα σκουπίδια ενέργεια από ΑΠΕ που αντιστοιχεί στην παραγωγή 4 συμβατικών μονάδων για να κρατηθεί όρθιο το ηλεκτρικό σύστημα και να μη βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι.
Tην Κυριακή του Πάσχα, οι αναγκαίες περικοπές σε επίπεδο 24ώρου έφτασαν στις 11,5 GWh και τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11,1 GWh. Tις μεσημεριανές ώρες την Κυριακή του Πάσχα, οι περικοπές έφτασαν στις 2.264 MWh ενώ τη Δευτέρα η κορύφωση καταγράφηκε στις 12.00 με 2.400 MWh.
Το κρίσιμο αυτό διήμερο χρειάστηκε να κινητοποιηθούν έπειτα από εντολή των διαχειριστών και οι παραγωγοί των «τυφλών» για το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκών, για να κατεβάσουν τον διακόπτη των πάρκων τους προκειμένου να περιοριστεί η πλεονάζουσα σε σχέση με τη ζήτηση παραγωγή.
O συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και περικοπών οδήγησε και τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, με τη μικρότερη τιμή των τελευταίων εβδομάδων να καταγράφεται την Κυριακή του Πάσχα, στα 66,48 ευρώ/MWh, ενώ τις μεσημεριανές ώρες οι τιμές μηδενίζονταν ή ήταν και αρνητικές. Τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕΕΥ ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ ανέδειξε με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Παπασταύρου κατά την επίσκεψή του μαζί με τον υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Τσάφο τη Δευτέρα του Πάσχα στο κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στον Αγ. Στέφανο.
«Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη χάρη στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και στις προσπάθειες των εργαζομένων σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ», σημείωσε ο υπουργός.
Οι συνθήκες που επικράτησαν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας τις ημέρες του Πάσχα προβληματίζουν διαχειριστές και αγορά, και αποτελούν μέρος της μεγάλης εικόνας των ευρωπαϊκών συστημάτων, που χαρακτηρίζονται από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ. Σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ελλείψει αποθήκευσης και ευέλικτων μονάδων παραγωγής, η πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ θα πρέπει να απομονωθεί από το δίκτυο γιατί διαφορετικά αυτό θα καταρρεύσει. Η διατήρηση της ευστάθειας των ηλεκτρικών συστημάτων συνιστά μια καθημερινή πρόκληση για τους διαχειριστές των δικτύων, που γίνεται όλο και δυσκολότερη όσο νέοι σταθμοί ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα με ταχύτερο ρυθμό από τις μονάδες αποθήκευσης και η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Το μέγεθος της δοκιμασίας των ηλεκτρικών συστημάτων της Ευρώπης αποτυπώνει η περίπτωση της Γαλλίας. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες χρειάστηκε να πληρώσει τους διαχειριστές των γειτονικών χωρών έως και 12.000 ευρώ τη μεγαβατώρα για να απορροφήσουν την πλεονάζουσα παραγωγή της και να αποφύγει το μπλακ άουτ.
Στην Ελλάδα η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο. Φέτος οι περικοπές πράσινης ενέργειας για λόγους διατήρησης της ευστάθειας του συστήματος ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου και αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")