κι η σπουδαία θέση του ΥΠΕΞ στην ιεραρχία της Αμερικανικής κυβερνήσεως από της εποχής τού Τόμας Τζέφερσον, Τζών Μάρσαλ, Τζέημς Μονρόε άρχισε να φθίνει ήδη με τον Αντονυ Μπλίνκεν επί Τζο Μπάιντεν ή ακόμη κι επί υπουργίας Μάικ Πομπέο επί προηγουμένης προεδρίας του Τραμπ.
Με τον Ρούμπιο, η διπλωματία των ΗΠΑ έπεσε στην αφάνεια με τον Τράμπ να διαπραγματεύεται προσωπικώς με τον Πούτιν, τον Ζελένσκυ ή με προσωπικό απεσταλμένο με τους μουλάδες του Ιράν.
Όταν ο Τράμπ αδυνατεί να παραστεί ατομικώς στο Κρεμλίνο, λόγω φόρτου εργασίας, αντικαθίσταται απ’ τον εκατομμυριούχο Στήβ Γουΐτκοφ που ξέρει από πωλήσεις ακινήτων αλλ’ όχι απόπολυσύνθετες διεθνείς συμφωνίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εκεχειρία με την ΧΑΜΑΣ απέτυχε στη Γάζα κι ο Πούτιν δεν έκανε καμία υποχώρηση για την ειρήνευση της Ουκρανίας. Στις διαπραγματεύσεις, για τις ταρίφες με την Κίνα υπάρχει στασιμότητα και τώρα προστίθεται η διένεξη Πακιστάν και Ινδίας που απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ.
Το Στέητ Ντιπάρτμεντ απογυμνώθηκε από προσωπικό και χρηματικά μέσα. Δεν είναι η πρώτη φορά . Επί Κλίντον καταργήθηκε η υπηρεσία αφοπλισμού το 1999 αλλά τώρα ο Ρούμπιο περιέκοψε τις δαπάνες του ΥΠΕΞ κατά 50% από 56 σε $ 28 δισ.
Η διαφημισθείσα αναδιοργάνωση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ (τηλελληνικώς shake-up) , κατάργησε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων της Θεσ/κης. Με οριζόντιες περιστολές επαφών , όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το «σνομπάρισμα» της προέδρου της βον ντερ Λάιεν , δεν είναι τυχαίον ότι ακόμη κι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγήπ Ερντογάν δεν έχει δει ακόμη τον Τράμπ κι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει μία πρόσκληση στην Ουάσιγκτον , όπου άλλοτε ήταν ευπρόσδεκτος.
Γενικώς ούτως ειπείν, η διπλωματία Ρούμπιο είναι πολύ επιλεκτική. Ο Πρόεδρος δέχεται ευκόλως μόνο την χαριτωμένη Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι.