Εγκλωβισμένο στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών παραμένει το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα των Ελληνικών Πετρελαίων για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παράγουν «καθαρά» καύσιμα. Η τρέχουσα εβδομάδα μάλιστα προβλέπεται να αποδειχτεί κρίσιμη για τη συνέχιση του έργου της Ελευσίνας, που έχει ήδη ξεκινήσει

Εγκλωβισμένο στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών παραμένει το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα των Ελληνικών Πετρελαίων για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παράγουν «καθαρά» καύσιμα.

Η τρέχουσα εβδομάδα μάλιστα προβλέπεται να αποδειχτεί κρίσιμη για τη συνέχιση του έργου της Ελευσίνας, που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ύστερα από την προσφυγή 21 κατοίκων της Ελευσίνας και δημοτικών συμβούλων, ζητώντας τη διακοπή των εργασιών και την ακύρωση της άδειας επιχωμάτωσης που εξέδωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής. Η αγωγή συζητήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα επρόκειτο να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή την οποία έχουν καταθέσει οι δήμοι Ελευσίνας, Μαγούλας, Νέας Πέργαμου και Μάνδρας για την ακύρωση της άδειας επέκτασης του διυλιστηρίου της πρώην Πετρόλα. Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ αναβλήθηκε για τις 6 Φεβρουαρίου 2009, καθώς ο εισηγητής δεν είχε τον χρόνο να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του τεράστιου φακέλου.

Την ίδια στιγμή, έξι δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα του Ελευθερίου - Κορδελιού, του Ευόσμου, του Εχεδώρου, της Μενεμένης, της Καλλιθέας και του Ωραιοκάστρου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να μην προχωρήσει η επέκταση του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε στον «Μ» ο δήμαρχος Εχεδώρου, κ. Ν. Αρβανιτίδης, «δεν έχουμε πειστεί ακόμη από την εταιρεία ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής». Ήδη οι εγκαταστάσεις του ομίλου, όπως είπε ο ίδιος, έχουν φτάσει στα όρια της δυνατότητας επέκτασής τους. Τα ΕΛΠΕ, όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι των όμορων δήμων, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τέσσερις νέες δεξαμενές πετρελαίου στο αθλητικό πάρκο που βρίσκεται στα όρια του Ελευθερίου - Κορδελιού, του Ευόσμου, του Ωραιοκάστρου και της Καλλιθέας και ήδη έχουν ξεκινήσει τις επιχωματώσεις και τις διαπλατύνσεις, τη στιγμή που αναμένεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο καθορισμός των αποστάσεων ασφαλείας για τις κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία «Σεβέζο».

Οι απαντήσεις

Ο αντίλογος από τα ΕΛΠΕ αναφέρει ότι οι δεξαμενές απέχουν από τις κατοικημένες περιοχές πάνω από 1.000 μ., έχει πραγματοποιηθεί μελέτη ασφαλείας η οποία εγκρίθηκε, ενώ είχαν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι δήμοι από την άνοιξη του 2007.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Αρβανιτίδης, οι έξι δήμαρχοι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις με την εταιρεία προκειμένου να διαμορφώσουν οριστική εικόνα για τις προθέσεις της, αλλά δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν από την πάγια θέση την οποία υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια, ότι δεν θα επιτραπεί καμία επένδυση που θα επιβαρύνει το περιβάλλον. Η προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκε καταρχήν, αλλά οποιαδήποτε δικαστική κίνηση θα αποφασιστεί όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση των δημάρχων.

Και ενώ οι δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη την τελική στάση τους, στην Ελευσίνα φαίνεται ότι διογκώνεται η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αν και καταγράφονται ορισμένες ρωγμές.

Η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, ειδικότερα, επικρίνεται για διγλωσσία από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας, κ. Π. Λινάρδο, που μίλησε στον «Μ», καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ενώ αρχικά είχε προσφύγει κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ΕΛΠΕ, στη συνέχεια εξέδωσε οικοδομική άδεια για επιχωματώσεις και ύψωση τοιχίων στον χώρο της πρώην υαλουργίας Owens καθώς και για την κατεδάφιση του κτιρίου της, αφού στον χώρο της σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η επέκταση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Ο κ. Λινάρδος υποστήριξε επίσης ότι έχουν γίνει καταγγελίες και στο Λιμεναρχείο Ελευσίνας, στην ΚΕΔ Δυτικής Αττικής και στην Πολεοδομία Ελευσίνας για αλλαγές στη μορφολογία του αιγιαλού.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ, όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον «Μ» ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Κωστόπουλος, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, έχοντας εμπιστοσύνη στα ελληνικά δικαστήρια.

ΕΦΕΔΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επισημοποίησε το ενδιαφέρον του ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων για την κατασκευή εφεδρικής μονάδος παραγωγής ηλεκτρισμού. Η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης κατέθεσε την προηγούμενη Δευτέρα αίτηση στη ΡΑΕ για την εγκατάσταση αεριοστροβιλικής μονάδος ισχύος 100 MW στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι, έως τώρα ενδιαφέρον για την εγκατάσταση ανάλογων μονάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο καλοκαίρι, έχουν επιδείξει, εκτός από τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ και η εταιρεία Blue Aegean Energy SA, που δραστηριοποιείται στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η αίτηση της τελευταίας, που έχει κατατεθεί από το καλοκαίρι στη ΡΑΕ, αφορά στην εγκατάσταση μονάδος 120 MW απέναντι από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, επί της ουσίας έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της στη ΡΑΕ για εφεδρική μονάδα ισχύος 90 - 180 MW στην Κομοτηνή.

Επισήμως, όμως αίτηση για να εξεταστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει υποβληθεί. Αυτό όμως δεν εμπόδισε προφανώς τη ΔΕΗ να δεχθεί προσφορές από τη Μέτκα, την JP Αβαξ, την Τέρνα και τη Sunlight για την εγκατάσταση της μονάδος, έργο που προϋπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή, οι εφεδρικές μονάδες που θα καταφέρουν να τεθούν σε εμπορική λειτουργία έως την 1η Ιουλίου 2009 θα λάβουν ως εγγυημένο έσοδο από το ΔΕΣΜΗΕ 70.000 ευρώ ανά MW διαθέσιμης ισχύος μέσω συμβάσεων διαθεσιμότητας. Για όσες λειτουργήσουν στο μεσοδιάστημα έως την 1η Οκτωβρίου 2009 το ύψος του εγγυημένου εσόδου θα αποκλιμακώνεται για να φθάσει τελικά στα 55.000 ευρώ ανά MW. Το εγγυημένο έσοδο θα ισχύει για τρία χρόνια από τη θέση σε λειτουργία του εφεδρικού σταθμού.

(Από την εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19/12/2008)